Vstupenky online

V jednoznačném utkání přejeli junioři Havířov

Radek Bařina • 22.02.2008

V s e t í n - Ve výborném světle se ukázali vsetínští junioři v pátečním utkání 45. kola ELJ proti soupeři z Havířova. Na ledě vůbec nebylo znát, že Panteři jsou v tabulce o několik příček před domácími a celý zápas pouze odvraceli útoky nažhavených valašských bojovníků. Ti tak udělali první významný krok na své cestě do play – off. Největší podíl na domácím vítězství měla první útočná formace ve složení Varga – Plachtovič - Hrňa, jenž zařídila všechny tři branky, pochvalu za předvedený výkon si však zaslouží celý domácí tým.

- 45.kolo pá 22.2.17:00
VHK ROBE Vsetín
AZ Havířov
3:0(2:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Hrňa (Varga, Plachtovič), 20. Varga (Hrňa, Plachtovič), 28. Plachtovič (Hrňa, Kocur). Rozhodčí: Fiedler - Dočkal, Adamec. Vyloučení: 2:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 575. Střely na branku: 58:14. Průběh utkání: 3:0.
VHK ROBE Vsetín: Musil - Holomek, Štindl, Fabián, Kapr, Kocur, Haschka, Lukeš - Varga, Plachtovič, Hrňa - Rachůnek, Kadlčík, Ševčík - Červenka, Podešva, Švaňhal - Kubo, Vávra, Pořický.
AZ Havířov: Kolbert - Kudláček, Zientek, Vydra, Krutil, Kopel, Urbánek, Jindřich, Hruška, Jurčík - Blucha, Wrobel, Lukaštík, Majerek, Ružbašan, Haas, Bacul, Kameník.
Do zápasu s Havířovem vstoupili Vsetínští, vědomi si důležitosti tohoto utkání, hezky zhurta a od úvodních vteřin zatlačili hosty do hluboké defenzívy. Už po půl minutě se v náznaku příležitosti ocitl Podešva a naznačil, jakým směrem se bude toto střetnutí ubírat. Ve 4. minutě dostali domácí příležitost první přesilové hry, v níž ještě vystupňovali svůj tlak, gól však stále nepřicházel a nepřišel ani v přesilové hře číslo 2. o chvíli později, přestože v ní hned dvakrát nebezpečně střílel Fabián. Krátce po jejím skončení se ale Valaši zasloužené branky dočkali. Dravý Varga na několikrát puk za výborně chytajícího Kolberta nedostal, u pravé tyčky neobsazený Hrňa však jeho dílo zdárně dokonal a v čase 7:38 uklidnil domácí sestavu (1:0).

Do té doby sveřepě bránící Pantery donutila inkasovaná branka aspoň na chvíli opustit obranou ulitu a po akci Wrobela v 9. minutě si svůj první zákrok v utkání připsal i domácí brankář Musil. O dvě minuty později mohlo být dokonce vyrovnáno, z čista jasna se před ležícím Musilem zjevil jeden z hostujících hráčů, v rozhodující chvíli však nedokázal poslat puk na polo-odkrytou domácí bránu. Po tomto krátkém intermezzu se hra vrátila do zaběhlých kolejí a s chutí bojující Valaši opět přitlačili Pantery do jejich obraného pásma. Ani třetí přesilovku, po faulu Wrobela, domácí nedokázali proměnit, přestože v ní střelou a následně i nebezpečnou přihrávkou Plachtovičovi hrozil agilní Varga.

V 15. minutě se po levé straně proháčkoval až do střelecké pozice Podešva, s jeho střelou si však Kolbert poradil a stejně úspěšný byl i o minutu později proti Kadlčíkovi, kterého našel v ideální střelecké pozici Hrňa. V 19. minutě se poprvé výrazněji předvedl i čtvrtý útok domácích, tvořený dorostenci Kubem, Vávrou a Pořickým, když právě posledně jmenovaný nepříjemně dotíral na hostující bránu. Když už to vypadalo, že do šaten půjdou Havířovští za milosrdného stavu 0:1, ujeli, v čase 19:15, dva domácí hráči proti jedinému obránci hostů a po učebnicové přihrávce Hrni stačilo Vargovi jen zblízka nasměrovat puk do odkryté brány (2:0). Ještě do konce třetiny stihli zahrozit Ševčík na jedné a Majerek na druhé straně, s ukazatelem skóre však už pohnout nedokázali.


1. Erik Hrňa
2. Jiří Plachtovič
3. David Varga
— Tři domácí hvězdy utkání dle přítomných redaktorů.
Úvod druhé třetiny přinesl domácím další přesilovou hru, která jim sice tentokrát příliš nevyšla, přesto se současně s jejím koncem málem radoval Červenka, po jehož dorážce puk proskotačil těsně kolem pravé Kolbertovy tyčky. V minutě 25. si svou první početní výhodu dopřáli také Panteři, mimo nepříjemně tečované střely Kudláčkovy v ní však nevymysleli zhola nic. To domácí už svou další přesilovku využili. Nahození od modré dokázal havířovský gólman pouze vyrazit před sebe a na brankovišti neobsazený Plachtovič pohotově uklidil touš do hostující brány (3:0). Ve 29. minutě se na brankáře Panterů řítil Ševčík, obtěžován hostujícím obráncem však pouze nechal vyniknout Kolberta. O chvíli později to zase chytře zkoušel Hrňa, jehož přízemní pokus skrz klubko hráčů málem překvapil brankáře hostů.

V pohodě hrající Valaši i nadále neochvějně kontrolovali hru a nedávali hostujícím obráncům ani chvilku vydechnout. Havířovští hráči sice ukazovali, že i oni mají svou kvalitu, veškerou svou energii však museli věnovat obraně, takže na útočení už jim jaksi nezbývalo sil. V závěru druhé třetiny domácí přeci jen lehce zvolnili své strojové tempo, čehož využili hosté opět k jednomu z výjimečných ohrožení Musila – krásnou kombinaci Panterů však Bacul nedokázal zakončit do odkryté domácí svatyně. Po druhé třetině tak odcházeli domácí, za potlesku hezky zaplněných tribun, s příjemným náskokem tří branek.

Stejně jako úvod druhé, i start třetí části hry obstarala domácí přesilovka. Valaši v ní dlouho obléhali hostující bránu, dělovka Haschky ani následný závar před Kolbertovou brankou, se však neujali. V 47. minutě se opět na vzácnou exkurzi do obraného pásma Vsetína vydal Havířov, ránu Urbánka však Musil v klidu kryl. O chvíli později si mohli gólovou spolupráci zopakovat Hrňa s Vargou, druhý jmenovaný však tentokrát v akci 2 na 1 minul.

V polovině poslední třetiny měli domácí další z početních výhod, ale přesto, že i tuto přesilovku sehráli dobře, zdvojnásobit množství přesilovkových gólů ani tentokrát nedokázali. V 54. minutě se hostující Bacul postaral o to, aby nudící se Musil v bráně neusnul, to však bylo maximum, čehož byli hosté, proti výborně a bezchybně pracující domácí obraně schopni. Domácí už očividně šetřili síly na zítřejší rozhodující duel proti Opavě a v posledních minutách se tak už spokojili jen s hlídáním náskoku. V 58. minutě ještě naposledy zahrozil Haschka, jeho ránu z dobré pozice ovšem výborný Kolbert kryl.

Po bezchybném výkonu tak Valaši porazili Havířov 3:0, připsali si do tabulky důležité tři body a před posledním kolem drží všechny trumfy ve svých rukou. V přímém souboji o play – off na opavském ledě jim k jistotě postupu stačí uhrát v normální hrací době remízu. Pokud se jim to podaří, skončí nejhůře na 15. místě. V případě výhry ještě mohou atakovat 13. příčku Českých Budějovic, naopak v případě prohry se budou muset spolehnout na to, že Mladá Boleslav doma neporazí právě Budějovice.