Vstupenky online

V zápase pravdy junioři selhali

Radek Bařina, Martin Kubánek • 23.02.2008

O p a v a - Junioři Vsetína neuspěli na ledě Opavy a přímém souboji týmů bojujících o play-off podlehli domácímu Slezanu 7:2. Vývoj utkání předurčila už 3. minuta v níž domácí využili svou úvodní přesilovku. Valaši sice na začátku druhé části hry vyrovnali, další proměněné přesilovky zajistily Opavě náskok čtyř gólů po dvou třetinách. Třetí třetinu už domácí v poklidu kontrolovali a zlomeným hostům nedovolili ani na chvíli pomyslet na srovnání skóre. Vsetínským tak nezbývá než doufat, že se Českobudějovickým podaří v právě hraném utkání ukořistit Mladé Boleslavi alespoň bod, v opačném případě jejich naděje na play-off s největší pravděpodobností definitivně pohasnou.

- 46.kolo so 23.2.12:00
Hokejový klub Opava
VHK ROBE Vsetín
7:2(1:0, 4:2, 2:0)
Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 3. Grofek (Gulda T.), 24. Wolf (Herman, Chalupa), 28. Wolf (Tichý), 31. Chalupa (Herman, T¨ichý), 34. Tošenovjan (Gulda T., Plachký), 44. Plachký (Blaga), 55. Blaga (Mlýnek) - 22. Rachůnek (Plachtovič), 39. Švaňhal (Varga, Kapr). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2, 7:2.
Hokejový klub Opava: Trenčan - Vitásek, Kukla, Plachký, Gulda T., Plánovský, Tichý, Dohnal - Tošenovjan, Herman, Gulda P., Šafár, Musiál, Koschatzký, Čermák, Grofek, Wolf, Chalupa, Blaga, Mlýnek.
VHK ROBE Vsetín: Musil - Holomek, Štindl, Fabián, Kapr, Farda, Kocur, Haschka, Lukeš - Podešva, Kadlčík, Varga, Plachtovič, Hrňa, Švaňhal, Surovec, Ševčík, Rachůnek, Surovčík, Pospíšil, Červenka.
Zápas dvou sousedů v tabulce a aspirantů na postup do play-off byl lákadlem pro všechny fanoušky. Do Opavy dorazili bubeníci z Valašska, aby svůj tým v důležitém utkání podpořili. Ovšem již ve 3. minutě jejich bubnování utlumil vedoucí brankou domácích Grofek, který kotouč dorazil za záda Musila při závaru před brankou hostí. Slezan byl od úvodních minut aktivnější, Vsetín spíše vyčkával a bránil.

O chvíli později drze dotíral před vsetínskou jedničkou znovu opavští hráči a Valašská obrana měla opět plné ruce práce. V minutě deváté se svým únikem připomněl na druhé straně Podešva. Jeho jedovku Trenčan vyrazil před sebe. Následně pálil nebezpečně od modré čáry Haschka, ale ani jeho pokus nepropadl za Trenčana. Vsetín si vypracoval ve druhé polovině třetiny tlak, což dokumentuje snahu Švaňhela, jenž objel opavskou obranu jak nůž máslem, ale přesně už nezakončil. Závěr třetiny se pak nesl ve znamení spíše nervozity, vyústěním byla některá vyloučení.

Úvod druhé části vyšel lépe Valachům. Při přesilovce se po nájezdu trefil do černého Rachůnek, kterému přihrával Plachtovič. Začínalo se tedy znovu. Hned o dvacet sekund později se řítil sám Wolf na Musila, ale gólman Vsetína si počínal úspěšněji. Ve 24. minutě padla další branka. Herman naservíroval před bránu kotouč Wolfovi a ten se trefil do odkryté svatyně. Krátce nato odskočila Opava už na dvě branky, když bek Tichý přihrál dopředu na Wolfa, který skóroval podruhé. To ale nebylo vše z opavské strany. Dál se hráči Opavy snažili produkovat přímý hokej s tahem na bránu. Dokladem toho byla akce, kdy dva hráči Slezanu si zajeli jakoby nic až za obranu Vsetína a málem z toho byla další branka. Musil ale stál na místě a bravurně šanci zneškodnil pravým betonem. Přesně v polovině utkání to již bylo 4:1 pro domácí.

Po pěkné kombinaci se trefil útočník Chalupa. Další branku pak přidal Tošenovjan, na jehož prudkou střelu z kruhu neměl vsetínský gólman nárok. Až po této brance Vsetín ožil, vytvořil si tlak, který by vidět zejména při jeho přesilových hrách. Trenčan se při nich místy pěkně zapotil a musel likvidovat jednu střelu za druhou. Zlepšená hra se hostům vyplatila. Zhruba minutu před odchodem do kabin se jim podařilo, zásluhou Švaňhala, vstřelit kontaktní gól.

Poslední dějství zápasu se začalo odvíjet podle stejného scénáře jako dosavadní průběh. Domácí přidali ve 44. minutě šestou branku a o osudu utkání bylo od tohoto momentu prakticky rozhodnuto. Do střelecké listiny se zapsal Plachký. Následující vývoj byl poznamenán řadou dalších vyloučení, které hru kouskovaly. Poslední branku přidal pět minut před koncem Blaga. Opavští se tak mohou radovat po výhře z postupu do play-off, kdežto hostům ze Vsetína zůstaly nakonec brány vyřazovacích bojů zavřené.

Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (trenér Opavy): Myslím si, že to bylo vynikající utkání z obou stran. Bylo vidět, že šlo o hodně a já jsem rád, že jsme klíčový zápas zvládli. Vsetín byl minulý rok mistrem, tak i z tohoto pohledu je to pro nás velký úspěch.

Libor Žilka (trenér Vsetína): Jsme pochopitelně zklamaní, mrzí nás to. Úvod byl takový, že jsem si nepohlídali situaci u brány, dostali jsme gól. Ve druhé třetině se nám podařilo vyrovnat, ale pak už to šlo velmi rychle. Špatně hrajeme celou sezónu, moc bodů jsme neuhráli, soupeř je schopen nás fyzicky přetlačit, chybí nám důraz. Naši hráči jsou zvyklí na technickou hru, to možná stačí doma, ale venku to je málo. Severomoravské týmy prostě hrají hokej od podlahy a my se neumíme přizpůsobit. Pak zbytečně prohráváme, a když už je skóre 1:4 nebo 1:5, tak se to těžko dotahuje.