Vstupenky online

Po výbuchu v Šumperku a třetí porážkou v řadě skončila Vsetínu sezóna

Václav Trávníček • 31.03.2009

Š u m p e r k – Semifinálová série Vsetína se Šumperkem jenom potvrdila, že v play off nemá nikdo nic jisté. Přestože si Valaši vypracovali vedení 2:0 na zápasy a byli jednou nohou ve finále skupiny, Drakům se povedl velký obrat. Svěřenci kouče Režnara porazili Vsetín třikrát za sebou a v úterý večer postoupili do boje o první místo. Rozhodující duel Valaši prohráli vysoko 7:0, kdy stejně jako v předchozích dvou utkáních nedokázali vstřelit branku. Zápas musel dochytat vsetínský junior Hromada.

- SF út 31.3.18:00
Draci Pars Šumperk
VHK ROBE Vsetín
7:0(4:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Hulva (Brunec, Ambruz), 2. Drábek (Novosad, Domian), 11. Holík (Meluzín), 14. Hegegy (Brunec), 31. Domian (Drábek, Novosad), 54. Sedlák (Brunec, Hegegy), 58. Meluzín (Rozum). Rozhodčí: Jeřábek A. - Padevět, Prchal. Vyloučení: 11:8. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2900. Průběh utkání: 7:0.
Draci Pars Šumperk: Daneček - Osina, Hegegy, Blanár, Ondráček, Holík, Novotný, Sedlák, Vrtík - Brunec, Drábek, Meluzín - Vymazal, Čížek, Domian - Hulva, Ambruz, Rozum - Novosad, Duba, Fischer
VHK ROBE Vsetín: Plšek (od 14. minuty Hromada) - Bezouška, Šimek, Šenkeřík, Haschka, Martyčák, Zavrtálek, Mikeš, Štraub, Tesařík, Černý, Ašer, Klabačka, Vaněk, Gajdošík, Rajnoha, Gergela, Podešva, Hrňa, Matula, Plachtovič

Necelé tři tisícovky diváků si našly cestu do šumperské haly a většina z nich mohla být po utkání nadmíru spokojená. Očekávaný duel o postup do finále východní skupiny 2. ligy byl prakticky rozhodnut dříve, než-li kdokoliv čekal. Draci dokázali hned v úvodu skórovat z každé své větší šance a poté již soupeři, kterému po opravdu náročném programu play-off radikálně docházely fyzické síly, nedovolil vrátit se do utkání.

Davy lidí se ještě hrnuly do útrob stadiónu a ochozy jásaly poprvé. Hosté si na modré špatně zpracovali kotouč, k němu se dostal Brunec, mezi nohami beka si nahodil puk do úniku a v rozhodující chvíli žabkou namazal na druhém křídle v tandemu jedoucímu Jakubu Hulvovi. Střelec specialista proti Vsetínu vstřelil tomuto soupeři již sedmý gól v letošní sezóně a po 26 vteřinách šli domácí do vedení. Ještě se nadšené ochozy nedokázaly uklidnit a domácí přidali druhou trefu. Vsetín znovu propadl v defenzívě a další rychlý únik zakončil Jakub Drábek. To uběhlo 65 vteřin ze hry a Viktor Hlobil si ihned vybral oddechový čas.

To hosty uklidnilo, navíc díky Vymazalově vyloučení se Vsetín oprostil od šumperského tlaku. Jenže sotva skončil trest, tak Vymazal dostal přihrávku za obranu a ve 4. minutě mohl zasadit Valachům další krutou ránu. Plšek však jeho blafák vystihl. Domácí se následně stáhli uklidnit hru a bránit lehce nabyté vedení, mohlo se jim to však nevyplatit. Rajnoha dostal kotouč do jízdy a mezi poněkud laxně přistupujícími beky se prosmýkl do brejku. Jenže jeho střelu schoval skvělým zákrokem do lapačky Daneček. V deváté minutě měl obdobnou šanci Domian, tentokrát čarovala rukavice Plška. Přesto se domácí dočkali třetí trefy.

Roman Meluzín poslal přihrávku mezi kruhy, kam si sjel kanonýr série Aleš Holík - jeho bomba zapadla k pravé Plškově tyčce a domácí v přesilovce zvýšili již na 3:0. Psychicky nalomení hosté museli o chvíli později hasit požár při úniku dua Drábek - Domian, v další naprosté šanci minul tři metry před Plškem skákající kotouč zcela nepokrytý Vymazal. V čase 13:30 se ale síť za Plšek třepotala počtvrté a vsetínský mág ničící Dračí šance v prvních dvou utkáních série utekl na střídačku. Brunec našel přihrávkou zcela volného Hegegyho, který sám před brankou uspěl.

Hosté však sympaticky zbraně nesložili a v závěru třetiny ještě tlačili na šumperskou obranu. Vidina branky ale zůstala nenaplněna, fantóm v Dračí kleci Lukáš Daneček pokryl všechny puky včetně obrovské šance Tesaříka, který se snažil z prostoru před brankovištěm propálit Danečka bombou mezi betony.

V úvodních minutách druhé třetiny se odvíjela hra spíše dle nepřesností, nezřídka museli sudí signalizovat i pískat postavení mimo hru či zakázané uvolnění. Dvakrát se snažil do šance dostat domácí kapitán Roman Meluzín, ke kotouči se ale ani jednou dostat nedokázal. Po dlouhých minutách ničeho zajímavého se před blížícím se přelomem utkání do své druhé poloviny nadechli Draci k náporu. Holíkova bomba se ve skrumáži těl otřela o hůl jednoho ze vsetínských beků a skončila těsně mimo, následně dorážel Vymazal, Hromada však fantastickým skluzem a rychlou lapačkou roztleskal ochozy. O půl minuty později kryla rukavice vsetínského juniora i ránu Brunce, pak však mladík mezi tyčemi kapituloval. Při obranném zákroku se srazilo duo vsetínských hráčů a než-li se oba dokázali sesbírat a zapojit zpět do hry, dokázal Domian propálit skulinku mezi betony Hromady. To běžela 31. minuta.

O další tři minuty později ujížděl sám na Hromadu Ambruz, nasadil forhendový blafák a snažil se dostat kotouč k levé tyčce, tam ale na poslední chvíli strčil Hromada špičku brusle a vykopl kotouč. V závěru třetiny pak bylo jasně patrné, že hostům, kteří odehráli 8 velice náročných duelů v 15 dnech, evidentně docházejí fyzické síly. Náročný program se na srdnatě bojujících Valaších podepsal a Draci se na dlouhé minuty usadili v pásmu. Jenže další gól nepřidali, Hromada i vsetínská z posledních sil bojující obrana neinkasovala.

V poslední třetině se pak zápas prakticky dohrával. Domácí se snažili ušetřit síly a nepřivodit si zranění, hosté i přes snahu cokoliv vymyslet neprocházeli zajištěnou šumperskou defenzívou. Za zmínku stojí střelecké pokusy Matuly a šance Štrauba ze 47. minuty, na opačném konci kluziště musel zasahovat i Hromada, který ve 49. minutě likvidoval velkou šanci Brunce. Blízko k prolomení Danečkova prokletí měli hosté v 51. minutě, ovšem ani Ašer a posléze ani Plachtovič kotouč do sítě nedostali. A tak se prosadil opět Šumperk. Domácí se v oslabení dostali do úniku a po třetí gólové přihrávce Brunce v utkání skóroval obránce Tomáš Sedlák. V 56. minutě zahodil svou šanci Blanár, o minutku později ale Roman Meluzín rozsvítil číslo 7 u počtu domácích vstřelených gólů. Dvojnásobný mistr světa s přehledem zužitkoval příliš volného prostoru, který mu byl vsetínskou defenzívou věnován, a udělal tečku za utkáním i celou semifinálovou sérií.

Vsetín i přes statečný boj v lize končí, nicméně s hlavou vztyčenou. Draci naopak utekli hrobníkovi z lopaty, dokázali otočit sérii z 0:2 na 3:2 a velký podíl na tom měl i brankář Lukáš Daneček, který ve třech vítězných duelech série neinkasoval. Šumperk se v pátek v prvním finále představí doma v souboji s Orlovou.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar, Salith Šumperk: "Odehráli jsme velmi dobré utkání, i když chvílemi to ještě nebylo ono. Ale těch pět zápasů bylo znát a hlavně Vsetínští toho měli plné zuby. Dali jsme dva rychlé góly a měli trochu to štěstíčko a pak nám to tam padalo."

Viktor Hlobil, VHK Vsetín: "Už jsme toho měli plné kecky, kluci odehráli velice náročnou sérii a pak už nám docházely síly. Kdyby nám někdo před sezónou řekl, že budeme hrát semifinále play-off a budeme jeden zápas od finále, tak si budu myslet, že se zbláznil."