Vstupenky online

Paráda! Valaši smazali dvoubrankové manko a udolali Energii v prodloužení

Jan Tajzler, Radek Bařina • 13.09.2017

Zimní stadion Na Lapači byl v rámci 2. kola WSM Ligy svědkem souboje nováčků. Karlovy Vary vloni působili v extralize, Vsetín zase o dvě patra níž ve 2. lize, a tak bylo srovnání obou celků velmi očekávaným duelem. Karlovým Varům pomohla v úvodu dvojnásobná početní výhoda, kterou využil Podlipnik. Vsetínští se zdáli být až příliš nervózní, ale ve druhém dějství se domácí přeci jen přizpůsobili vysokému tempu hry. Karlovy Vary sice dokázali navýšit své vedení na 2:0, ale Vsetín do konce druhého dějství zásluhou Vávry a Dundáčka srovnal. Třetí třetina branku nepřinesla, a tak se šlo do prodloužení. Když už se zdálo, že utkání míří do samostatných nájezdu, zahrál Vsetín ukázkovou kombinaci, na jejímž vrcholu byl Radim Kucharczyk, jenž zajistil Vsetínu proti velkému favoritovi bonusový bod navíc.

WSM liga - 2. st 13.9.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Energie Karlovy Vary
3:2p(0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 28. Vávra (Janáček, Podešva), 40. Dundáček (Markovič, Kucharczyk), 65. Kucharczyk (Ostrčil, Slováček) – 8. Podlipnik (M. Rohan, Kverka), 27. M. Rohan (Podlipnik). Rozhodčí: Skopal, Dědek – Reich, Otáhal. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3150. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 3:2.

VHK ROBE Vsetín: Horčička – Frolo, Ostrčil, Teper, Janáček, Dundáček, Holomek – Markovič, Kucharczyk, Březina – Slováček, Podešva, Vávra – Kajaba, Šilhavý, Vrána – Karafiát, Pokorny, Hořanský.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Weinhold, Sičák, M. Rohan, Podlipnik, Tomeček, Šafář – Rachůnek, Balán, Flek – Kverka, Tuominen, Gríger – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – O. Beránek, Davídek, Kohout.

Do souboje nových týmů ve WSM lize vstoupili aktivněji hokejisté domácího VHK. Už po půl minutě se ke střele z nebezpečné pozice dostal Ostrčil, branku ovšem netrefil. Ve druhé minutě vyvrcholil úvodní nápor Valachů přesilovou hrou. Ta se však domácím hrubě nepovedla a iniciativu začali přebírat Karlovarští. Z několika závarů sice branku nevytěžili, vykoledovali si však přesilovou hru. Když navíc o minutu a půl později poslal puk z obranného pásma na tribunu Slováček, naskytla se jim rázem přesilovka pět na tři. K jejímu využití stačily Varům čtyři sekundy. Po vyhraném vhazování vypálil od modré Matic Podlipnik a jeho projektil zapadl přesně k tyči domácí svatyně.


Po vedoucí brance se hosté zatáhli a soustředili se především na pečlivou obranu středního pásma. Ta se jim dařila na výbornou. Vsetín sice postupem času začal přebírat iniciativu, do střeleckých pozic se ale, i díky řadě vlastních nepřesností, nedostával. Nepomohla mu ani přesilovka v závěru třetiny. Naopak v ní málem podruhé inkasovali. Hosté ujeli do přečíslení tři na jednoho, zakončujícímu Kohoutovi ale v rozhodující chvíli sjel kotouč z hole. Do kabin přesto odcházeli spokojeněji Karlovarští.

O přestávce Valaši setřásli přehnaný respekt z ex-extraligového soupeře a od druhé třetiny se do svého rivala řádně zakousli. Již po pár sekundách v dobré střelecké pozici neuspěl Březina. Hned vzápětí se dostal do úniku Markovič, byl zezadu podražen, rozhodčí ale k údivu přítomných nenařídili trestné střílení – a přesilovka se Vsetínu vůbec nevydařila. Hosté se znovu soustředili především na pozornou obranu středního pásma. Když se ale po šesti minutách odhodlali navštívit i útočné pásmo, byl z toho záhy druhý gól. Střela Martina Rohana se otřela o hůl jednoho z domácích hráčů a zvedla se mimo dosah gólmana Horčičky.


O minutu později domácí přeci jen vykřesali jiskru naděje. Tentokrát sehráli svou přesilovku výrazně lépe a nakonec to byl Tomáš Vávra, kdo se na hranici brankoviště dostal k nahození Janáčka a chladnokrevně zametl puk do odkrytého kouta branky.

Další minuty rozkouskovaly vyloučení na obou stranách, ani jeden tým se ale s přesilovkami nepopasoval příliš dobře. Největší šanci této fáze zápasu měli Valaši, paradoxně ve vlastním oslabení. V přečíslení dva na jednoho nabil Slováček Březinovi, ten však napálil puk je do hrudi gólmana Novotného. V samém závěru třetiny hosté Valachy zmáčkli ve vlastním pásmu, místo zvýšení náskoku ale z rychlého protiútoku sami inkasovali. Markovič přesně našel najíždějícího Filipa Dundáčka a jeho rána z levého křídla proklouzla, i s trochou štěstí, mezi gólmanovými betony. Do kabin tak celky odcházely za nerozhodného stavu 2:2.

I třetí třetinu odstartoval vsetínský nápor. Ve čtyřicáté třetí minutě mohl dokončit domácí obrat agilní Březina, jeho přesilovkovou dorážku do odkryté brány však zázračně zneškodnila natažená ruka Novotného. O tři minuty později se zablýskalo i na straně druhé. Flek se v rychlém protiútoku šikovně zbavil obránce, z mezikruží ale zamířil mimo. Svou zvýšenou aktivitu hosté následně přetavili v přesilové hry, první z nich jim ale vůbec nevyšla, tu druhou si pak sami pokazili zbytečným faulem. S blížícím se závěrem bylo znát, že oba celky myslí především na to, aby neinkasovaly. Domácí hnaní tribunami byli v posledních minutách přeci jen nebezpečnějším celkem. Pozorná defenzíva Karlových Varů je ale do větších šancí nepustila. Po šedesáti minutách proto skončilo utkání zaslouženou remízou 2:2.

V prodloužení tři na tři byli dlouho nebezpečnější zkušení hosté. Vsetínští ale pozorně bránili a nakonec jim stačil jediný povedený výpad, aby strhli vítězství na svou stranu. Slováček přihrál do jízdy Ostrčilovi, ten od karlovarské střídačky přesně našel najíždějící Radima Kucharczyka a zkušený matador propasíroval z bezprostřední blízkosti puk za Novotného. Vsetín tak zvítězil i ve druhém utkání sezóny, Karlovy Vary zdolal 3:2.

Ohlasy k utkání

Jiří Dopita (Vsetín): Jsme velice spokojení s hrou i konečným výsledkem. V úvodu byly Karlovy Vary lepší, my působili trochu ustrašeně, ale od druhé třetiny už jsme byli vyrovnaným soupeřem a výhru v prodloužení jsme si zasloužili. Fantastičtí byli také diváci, atmosféra byla srovnatelná s dobou, kdy se tady hrála extraliga. I proto máme ze zápasu skvělý pocit. Chceme hrát pěkný a aktivní hokej, který se bude divákům líbit. Samozřejmě je důležité vycházet ze zabezpečené obrany. Dnes se nám dařilo velmi dobře, a proto jsme vyhráli.

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): Věděli jsme, že nás čeká kvalitní a dobře organizovaný soupeř s vynikajícími diváky na své straně. Vstoupili jsme do utkání tak, jak jsme chtěli. Hráli jsme jednoduše a brzy se nám podařilo vstřelit první branku, což byl náš cíl. Mrzí nás, že jsme ve druhé třetině ustoupili od našeho hokeje a dali domácím šanci na to, aby srovnali skóre. To byl zřejmě rozhodující moment utkání. Ve třetí třetině už byl hokej opatrný z obou stran, gól nepadl a v prodloužení jsme bohužel udělali velkou chybu jako první. S bodem jsme relativně spokojeni. Musíme se však naučit zvládat těžké duely a dokázat v nich vyhrávat.



×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava