Vstupenky online

Valaši se střelecky neprosadili a s Havířovem padli

Helena Hegeďová, Kristýna Zigmundová • 01.11.2017

Domácí do zápasu vletěli a hýřili útočnou aktivitou, žádná ze střel však za brankovou čarou neskončila a z první branky se radovali hosté. Již v páté minutě překonal Pavelku Tomáš Drtil. Druhá ani třetí třetina nenabídla žádnou atraktivní podívanou, prostřední dějství navíc skončilo bez vstřelené branky. Valaši neměli štěstí v zakončení, všechny pokusy končily na výborně chytajícím brankáři Bláhovi. Zato hosté se do konce zápasu prosadili ještě dvakrát a z Lapače si odvážejí všechny tři body.

WSM liga - 20. st 1.11.17:30
VHK ROBE Vsetín
AZ Havířov
0:3(0:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. Drtil (Jergl, Holec), 48. Fronk (Rác, Sikora), 57. Jergl. Rozhodčí: Kašík, Zbořil – Novák, Zídek. Vyloučení: 1:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2656. Střely na branku: 43:18. Průběh utkání: 0:0, 0:3.

VHK ROBE Vsetín: J. Pavelka – Teper, Dundáček, Ostrčil, Frolo, D. Krenželok, Janáček – Březina, Kucharczyk, Markovič – Slováček, Hruška, Tomas – Hořanský, Vávra, Pokorný – Vítek, Karafiát, Kajaba.
AZ Havířov: Bláha – Dudek, Krisl, Chroboček, Postnikov, R. Havel, Drtil – Fronk, Rác, Sikora – Holec, Matai, Jergl – Gřeš, Pořízek, Baláž – Macuh, Cihlář, Kanko.

Valaši naskočili podle očekávání do první třetiny opravdu rychle a hned v první minutě se do úniku probojoval Březina, kterému ale kotouč sjel z hokejky a zakončoval mimo tři tyče. Hned při dalším střídání mohl trefit prázdnou bránu Tomas, ten ale nemohl v brankovišti najít kotouč, který nakonec schoval Bláha v lapačce. Ke střele se ze strany hostů probojoval Krisl, jehož střela z mezikruží šla nad bránu. Ve 3. minutě byl vyloučen domácí Frolo, Valaši se ale nenechali zastrašit početní nevýhodou a do úniku se po chybě hostů dostal Slováček, který ale mířil nad. Azetu se ale podařilo také zahrozit, na Postnikovovu střelu od modré Pavelka moc dobře neviděl, ale nakonec ji bezpečně schoval do lapačky.

Havířovu se ale nakonec podařilo přesilovku využít. Po pěkné akci před Pavelkou se ke střele dostal Tomáš Drtil a proti jeho střele neměl Pavelka sebemenší šanci. Po vhazování se ale opět projevili domácí a srovnávací branku měl na hokejce Hořanský, který mířil nad, a následně i Vávra. Valaši kombinovali několik sekund před brankou Havířova, ale neměli tolik štěstí, co soupeř, a Bláha všechny jejich pokusy vychytal.

V 10. minutě byli vyloučení i hosté, přesněji Fronk, který atakoval Vítka. Po vhazovaní u Bláhy nahrál Kucharczyk do mezikruží Březinovi, který se rozhodl pro střelu do středu brány. Bláha ale tuto střelu viděl a bezpečně ji schoval ve výstroji. Vyrovnání měl na hokejce i Ostrčil, jehož střela jen těsně minula odkrytou levou tyčku.

Po skončení přesilové hry předvedl pěknou kombinaci Rác, který nahrál z levého kruhu na pravý Gřešovi, který ale netrefil kotouč moc dobře, a ten tak skončil mimo. Valaši ale ve svém snažení neustali. Ostrčil vyslal nebezpečnou střelu do modré, kterou mohl dorážet Tomas. Ten byl ale nedovoleně atakován a vylučovalo se. Ani tato přesilová hra domácím kýžený výsledek nepřinesla, ba co víc, Rác vyjel z trestné lavice a dostal se do úniku, ve kterém ho ale zastavil Ostrčil. Tlak domácích byl znatelný i 3 minuty před koncem, kdy byl v perfektní pozici Kajaba, který byl ale opět v rozhodujícím okamžiku faulován a opět se vylučovalo na straně hostů. V samotném závěru ale ani jeden z týmů nebyl ve velké šanci.

Uvoď druhé třetiny nabídl opatrný hokej. Azet se ale dopustil hry v šesti a Valaši mohli skórovat. Jejich kombinace byly ale ze začátku nepřesné a nedařilo se jim udržet v pásmu. Nakonec se ke střele dostal Dundáček. Jeho střelu ale Bláha viděl. Po skončení početní výhody Valachů se do útoku probojovali i hosté a po povedené kombinaci zakončoval Fronk. I s jeho střelou si ale Pavelka poradil. Ve 26. minutě jeli hosté tři na jednoho. Všechnu zodpovědnost vzal na sebe Matai, který ale mířil do ochranné sítě. Hra se po této akci značně zklidnila. V největší šanci se ale opět ocitli hosté. Přesněji Holec, který mohl zvednout kotouč a Azet by byl ve dvoubrankovém vedení. Holec se ale rozhodl pro střelu po ledě a Pavelka kotouč raději zalehl.

Ve 30. minutě se mohl z mezikruží prosadit Vávra, jehož střelu ale chytil Bláha do výstroje. Hned na to se ale Jaroslavu Markovičovi podařilo orazítkovat levou tyčku. V závěru byli v útoku domácí, hosté ale svými výpady do útočného pásma nejednou zahrozili. Nejvíce asi Sikora, který byl sám na levém kruhu, odkud nastřelil Pavelkovy betony.

Valaši si v závěru druhého dějství zahráli další hru v početní výhodě. Zahrozit mohl Teper, kterému ale sjel kotouč z hole. Následně mohl z levého kruhu vyrovnat Tomas, ten ale zasáhl pouze Bláhu. 4 sekundy do konce přesilovky pálil opět z levého kruhu Pokorný, který se ještě snažil nahrát na teč Hořanskému. Ani tato kombinace ale nebyla pro Valachy úspěšná. Stejně jako zbytek třetiny.

Poslední dějství se neslo opět v pomalém duchu a po vyloučení Postnikova hráli Valaši další přesilovou hru. Domácí tým se hodně snažil, ale všechny jeho pokusy ztroskotaly na výborně chytajícím Bláhovi, který svůj tým několikrát zachránil. Na druhou stranu se do útoku dostal Matai, který prověřil Pavelkův postřeh. Kotouč nakonec skončil v lapačce domácího gólmana.

Ve 48. minutě skóroval Azet podruhé. Jiří Fronk dostal přihrávku od Romana Ráce a poslal kotouč k pravé tyčce, odkud už a záda Pavelky doplachtil. Následný tlak týmu hostů už ale nebyl tak značný a s většinou střel si Pavelka bez větších problémů poradil. Na straně domácích ale byla vidět značná frustrace z dvoubrankového manka, která se i projevila na hře. Valachům odskakovaly puky a jejich střely nebyly dostatečně přesné. V šanci se objevili opět hosté. Kanko už jistě viděl kotouč v bráně, ale domácí gólman Pavelka vytasil zákrok hokejkou a kotouč dostal mimo jeho bránu.

Hra Valachů se s přibývajícím časem hodně zhoršovala a byla vidět i značná únava po neproměněných šancích. Kotouč mohl do brány hostů tečovat domácí kapitán Hruška, jeho tečovaná střela ale o několik milimetrů minula levou tyčku.

Nedáš, dostaneš. Aleš Jergl se dostal ve středním pásmu ke kotouči a překvapil tak střídající Valachy, kteří se už nestačili přeskupit a Jergl v úniku navýšil na 3:0. V samotném závěru zahrozil ještě střelou domácí Hruška, jeho střelu ale Bláha zneškodnil a tím si tak zajistil čisté konto a tři body pro svůj tým.

Ohlasy k utkání

Jiří Dopita (VHK ROBE Vsetín): Zápas mi z hlediska výsledku nezbývá než hodnotit negativně. Na druhou stranu těch příležitostí jsme měli spoustu, včetně mnoha přesilovek. Ale pokud ani z toho množství nevstřelíme branku, tak může být těžko lepší výsledek.

Martin Janeček (trenér AZ RESIDOMO Havířov): Vyhráli jsme šťastně za tři body a jsme za to opravdu moc rádi. Připravovali jsme se na tento zápas, chtěli jsme být precizní v obraně, což se nám povedlo. Chtěli jsme být také trpěliví, protože před domácím publikem je Vsetín výborný. Dneska to potvrdil. Bruslil, často jsme i zbytečně faulovali, což byla reakce právě na ten jejich výborný pohyb. Naše trpělivost nám ale přinesla tři body.