Vstupenky online

Starší dorost doplatil na neproměněné šance a z Olomouce se vrací s prázdnou

Kristýna Zigmundová, Helena Hegeďová • 21.12.2017

10. kolo druhé části Extraligy staršího dorostu začalo lépe pro Vsetín, který si dokázal během prvních tří minut vydobýt nespočet šancí, které ale bohužel brankou neskončily. Jako první se tedy radovali domácí. Po první třetině prohrávali Valaši už 0:2, ale zápas měl stále šanci na zvrat. V půli utkání se povedenou trefou prezentoval Šimon Jenáček a Valaši snížili na rozdíl branky. V posledním dějství to byli ale opět domácí, kdo skóroval. Indrák a Kret navýšili již na 4:1 a pro Valachy to už nevypadalo moc slibně. Nakonec se ale trefil ještě Roman Půček, ale ani tato trefa nebyla pro Vsetín impulzem k dorovnání. Valaši zkusili v závěru hru bez gólmana, a tak se do prázdné klece ještě trefil Štědrý a tím zpečetil prohru Vsetína 2:5.

ELSD - 30.kolo čt 21.12.18:00
HC Olomouc
VHK ROBE Vsetín
5:2(2:0, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. Indrák (Kořenek), 20. Štefka (Kalač, Rutar), 43. Indrák (Paťava, Šafránek), 48. Kret (Liška, Vosátko), 60. Štědrý (Liška) – 28. Jenáček (Klímek, Ondračka), 52. Půček (Klímek, Matiaško). Rozhodčí: Markovský – Holibka, Zouhar. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 53. Střely na branku: 32:23. Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.

HC Olomouc: Hasala – Rutar, P. Mader (C), Bahounek, Klesla, Harabiš, Vosátko, Pírek – Kalač, Šafránek, Štefka, Rosecký, Paťava, Štědrý, Indrák, Liška, Krátký, Kořenek, Kret, Dvořák.
VHK ROBE Vsetín: Chrástecký – Jenáček, Ondračka, Lašák, Kožený, Mikulenčák, Vávra – Půček, Matiaško, Klímek – Baďura, Petriska, Pernický – Lukačka, Zetocha, Krupa.

Aktivněji začali Valaši, kteří se usadili v útočném pásmu. Ve střelách je však limitovaly nepřesné přihrávky, i přes to se ale podařilo Baďurovi prověřit vyrážečku Hasaly. Šance se objevily také na druhé straně, z pohledu Olomouce se však spíše jednalo o brejky, které musel hasit až vsetínský gólman Chrástecký. Hosté se mohli dostat do vedení v přesilové hře a byli tomu také blízko. Půčkovu střelu od modré tečoval Klímek na hranici brankoviště jen kolem betonu olomouckého brankáře. Všechno ale bylo jinak. Skóre se sice měnilo, ale ve prospěch domácí Olomouce. Střela Matěje Kořenka se odrazila od vsetínského obránce nad branku a Daniel Indrák trefil kotouč v nejlepší pozici a poslal jej do levého horního rohu. Přesilovka mohla hosty nabudit, naopak je však spíše srazila a Valaši si lámali zuby na důsledné olomoucké obraně, která po celý zápas blokovala jednu střelu za druhou. Hosté se drželi v pásmu, domácí dokázali přebruslovat hráče v obraně soupeře a dostávat se do přečíslení. Dva na jednoho se v šesté minutě dostali do útočného pásma Kořenek s Vosátkem, Chrástecký zasáhl pravým betonem.

Ve stejné situaci se o minutu později ocitli Indrák s Pírkem, v tomto případě byl však úspěšnější vsetínský obránce Jenáček, který odpálil puk do bezpečí a nedovolil soupeři vystřelit. Po dobytí útočného pásma se na druhé straně snažil prosadit Pernický, jeho střela skončila na Bahounkovi. Přečíslení ale nebyla jen doménou domácích, také Valaši se dokázali do ojedinělých šancí dostat. Ondračka s Půčkem si v přečíslení vyměnili kotouč, pas na Půčka však tečoval bránící hráč, a tak si vsetínský forvard nemohl zpracovat puk úplně ideálně. Útočné pásmo dokázala držet hlavě druhá formace hostujícího celku. Střely na branku však nepatřily k těm nejlepším, tím pádem neměly takovou šance na úspěch. Vše bylo ještě podpořeno výborným výkonem Hasaly. Pokud se do pásma dostala Olomouc, mohla těžit z ne tak důsledné obrany hostujícího celku, a tak nebylo problém poslat kotouč po trase Liška – Štědrý – Mader až k pravé tyčce, kde zasáhl Chrástecký. Kohoutům přinesla dobrá práce kýžený výsledek v podobě druhé branky, vstřelené necelou minutu před koncem první třetiny. David Kalač nahrál v přečíslení do tandemu Davidu Štefkovi, a ten propálil vsetínského brankáře k pravé tyčce.

Impulsem pro Valachy byly změny ve formacích a první lajna si hned dokázala vytvořit šance. Dále však zápas pokračoval bez vážnějších střel, útoky na obou stranách byly bezzubé. Ve 26. minutě byli hosté poprvé v utkání velmi blízko gólu. Matiaško prošel přes obránce až k pravé tyčce, kam si proti němu vyjel gólman Hasala. Vsetínský útočník našel zadovkou Pernického v mezikruží, a ten se nadvakrát pokusil procpat puk mezi betony. To se mu nakonec povedlo, kotouč se však odrazil od tyčky pouze na brankovou čáru, ze které pak sám odklouzal do brankoviště blíže gólmanovi a Hasala tento puk na poslední chvíli pokryl. Valachům se následně naskytla další přesilová hra. Trojice Klímek, Půček, Matiaško dokázala vytvořit tlak před gólmanem, měla však smůlu v zakončení.

Tato formace se ale dokázala prosadit při svém dalším střídání v této početní výhodě. Tomáš Ondračka poslal kotouč od modré na Daniela Klímka na levém křídle, jenž nahrál puk před branku. V předbrankovém prostoru se kotouč příhodně odrazil od hokejky Šimona Jenáčka a Vsetín se dostal do kontaktu. Ztráta dvoubrankového náskoku se samozřejmě nelíbila domácím a Štefka nastřelil horní tyčku. Začalo se hrát více do těla, a to na úkor přesnosti. Olomouc při přesilovce zradily právě přihrávky, a tak se do, možná by se dalo říct již klasického, brejku dva na jednoho v oslabení dostali Matiaško s Půčkem, dnes však nebyl jejich den a ani při nich střelecké štěstí nestálo. V závěru druhé třetiny se domácí aktivně snažili o navýšení. Pokusy Madera a Bahounka vytěsnil Chrástecký betonem. Vsetínský gólman zasáhl také proti parádnímu úniku Kalače s Kořenkem, právě střelu druhého jmenovaného hostující brankář likvidoval.

Třetí třetina pokračovala ve stejném trendu. Valaši drželi pásmo, Olomouc se dostávala do brejků. Třetí gól domácích ale i přes všechny individuální šance padl po kombinaci před brankou. Kotouč putoval z pravého křídla od Jana Šafránka přes Daniela Paťavu až k Danielu Indrákovi na levý kruh, který svou druhou přesnou střelou překonal brankáře trefou do levého horního rohu. Valaši rázem opět ztráceli dvě branky a nic nenasvědčovalo tomu, že by se to mělo v nejbližší době změnit. Vsetínu se sice naskytla možnost přesilové hry, kvůli nedůsledné obraně se však před branku dostával také soupeř. Necelé tři minuty po návratu vyloučeného Dominika Lišky na led to byl právě tento bývalý hráč Vsetína, kdo nahrával na čtvrtou branku Olomouce. Vítězslav Kret se pak z mezikruží trefil mezi betony. Krupa s Petriskou se tlačili do branky a první jmenovaný se prezentoval také dobrou hrou do těla, ani tento aspekt hry ale další branku Vsacanů nepřinesl.

Vsetín se stále držel před Hasalou a plamínek naděje pro hostující celek vykřesal v 52. minutě Roman Půček, který ve zmatku před brankou tečoval puk na brankovišti, když se Klímkovi nadvakrát nepodařilo přehodit levý beton. Poslední minuty se upustilo od hry do obrany a oba celky drželi hlavně gólmani. Necelou minutu před koncem třetí třetiny zůstal Chrástecký, po oddechovém času hostů, na střídačce a Valaši se snažili dostat puk za Hasalova záda v šesti. Opět však nechali svými střelami vyniknout domácí obraně, která všechny pokusy blokovala. Třináct sekund před koncem základní hrací doby se po pravém křídle vydal k osamocené brance Dominik Liška. Zdárně mu však sekundoval Roman Půček, jenž mu také kotouč při střele vypíchl a sklidil tak obdiv všech přítomných. Puk se ale odrazil od zadního mantinelu do předbrankového prostoru, kde si pouhou sekundu před sirénou sjel Jan Štědrý a poslal kotouč do prázdné sítě. Na tuto střelu už vsetínský útočník, i přes obětavý zákrok, nedosáhl a bývalý hráč Vsetína tak upravil skóre utkání na 5:2.

Ohlasy k utkání

Josef Turek (VHK ROBE Vsetín): Pro nás to byl dneska smolný zápas. Trošku jsme zaspali první třetinu a prohráli jsme ji 2:0, i když jsme tam měli několik šancí. Druhou třetinu jsme byli lepší, bohužel jsme ale dali jen jeden gól, měli jsme dát víc, měla to být minimálně remíza. Myslím si, že rozhodl gól na 3:1, kdy jsme tlačili soupeře, ale dostali jsme branku. To byl zlom v utkání. Pak jsme záhy dostali ještě jeden gól, ale my jsme dokázali vykřesat naději a měli jsme hodně šancí. Poslední dobou ale více bojujeme ne proti soupeři, ale proti gólmanům soupeře.