Vstupenky online

SDO: Přestřelka na Lapači pro Olomouc, Vsetín musí na další vývoj sezony čekat

Jan Tajzler • 09.02.2018

To byl zápas! Do Vsetína zavítala Olomouc, Valaši toužili Hanákům oplatit porážku a získat potřebné body, které jim měly dopomoct k proniknutí do elitní čtyřky, která si zahraje kvalifikaci o dvě postupová místa do play-off. Utkání však začala lépe Olomouc, Valaši sice na první branku soupeře dokázali odpovědět, ale do vedení se nedostali. Souboj Valachů s Hanáky nabídl opravdu divoký průběh, Vsetín dokázal dvakrát snížit tříbrankový náskok Olomouce na rozdíl jediné branky, ale kýženého vyrovnání už se nedočkal. Valaši nyní musejí počkat na výsledky nedělních zápasů, až poté bude známo, zda proniknou do kvalifikace o play-off či skupiny o udržení.

ELSD - 41.kolo pá 9.2.17:45
VHK ROBE Vsetín
HC Olomouc
6:7(1:2, 1:3, 4:2)

Branky a nahrávky: 12. Klímek (Lukačka, Zetocha), 34. Jenáček (Mikulenčák, Matiaško), 48. Jenáček (Klímek, Matiaško), 48. Klímek (Matiaško, Lašák), 52. Matiaško (Mikulenčák, Klímek), 55. Matiaško (Klímek, Jenáček) – 8. Kořenek (Kalač), 20. Kořenek (Štefka, Klesla), 25. Liška (Paťava, Indrák), 29. Vosátko (Kalač, Kořenek), 32. Kořenek (TS), 50. Štefka (Vosátko, Kalač), 50. Liška (Indrák, Paťava). Rozhodčí: Škach – Wesley, Pospíšil. Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 141. Střely na branku: 27:40. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 4:5, 4:7, 6:7.

VHK ROBE Vsetín: Málek – Jenáček, Mikulenčák, Lašák, Kožený, Fojtášek, Vávra – Lukačka, Matiaško, Klímek – Baďura, Zetocha, Vašenka – Krupa, Pernický.
HC Olomouc: Hasala – Mader, Klesla, Hlaváč, Vosátko, Pírek – Kalač, Štefka, Rosecký, Paťava, Štědrý, Indrák, Liška, Krátký, Handl, Kořenek, Dvořák.

Vsetínští se v úvodu utkání snažili na svého soupeře z Olomouce vletět, ale pozorná defenzíva Hanáků jim tuto snahu znemožňovala. Hra kohoutů vycházela v úvodní třetině ze zabezpečené obrany, ovšem červenobílí se dostávali také do nebezpečných protiútoku. První velkou příležitost si Hanáci vypracovali v 6. minutě, Kalač vybojoval puk u mantinelu a přesnou přihrávkou našel dobře postaveného Kořenka, jenž okamžitě pálil z první, na tuto příležitost hostů ještě domácí brankář Málek dokázal vyzrát. Přesně v čase 8:00 se však Olomouc už dokázala prosadit. Znovu útočnou akci založil Kalač, jenž zpoza branky vybídl ke skórování Matěje Kořenka a ten už tentokrát dokázal překonat Málka. Valaši srovnali v čase 11:10, Lukačka našel přihrávkou z obranného pásma rozjetého Daniela Klímka, jenž postupoval z pravého křídla na Hasalu a kličkou do bekhendu smazal jednobrankové manko Vsetína. Olomouc mohla jít do vedení v následné přesilové hře, ale Valaši toto oslabení ustáli bez úhony. Když už se zdálo, že první třetina skončí remízou, rozjel se od vlastní branky na zteč Matěj Kořenek, doputoval s kotoučem až do útočného pásma a přesnou přízemní střelou k tyči překonal Málka podruhé. 

Prostřední dějství patřilo Olomouci. Ta začal s obléháním vsetínské třetiny již v samotném úvodu druhé třetiny. Nejprve Málek dokázal zlikvidovat slibné pokusy Handla a Krátkého. Vsetín pak mohl nápor Hanáků otupit brejkovou situací, do které se dostal Vašenka, ale zakončoval těsně mimo olomouckou branku. V čase 24:30 odskočila Olomouc do dvoubrankového vedení. Mikulenčák nedokázal odehrát puk do středního pásma a z toho těžil Indrák, jenž poslal kotouč nejprve Paťavovi, kterému se podařilo vyšperkovat střeleckou pozici pro Dominika Lišku, jenž trefil odkrytý prostor ve vsetínské brance. Olomouc byla nadále aktivní směrem dopředu, naopak Vsetín to měl s přechody do útoku velmi těžké, Hanáci se po ztrátě puku dokázali vždy skvěle zorganizovat, a vystavit tak překážky pro vsetínské snahy. Psal se čas 28:24 a už to bylo o tři branky, po vhazování se kotouč dostal na modrou čáru, odkud vypálil David Vosátko a přesnou ranou k tyči navýšil olomoucké vedení na 4:1. 

Vsetín se do hry mohl vrátit v přesilové hře, kterou zahrával od 32. minuty utkání, ale namísto toho, aby si vytvořil tlak, tvořili si šance Olomoučtí. V čase 31:58 dokonce musela vsetínská obrana zatáhnout za záchrannou brzdu, když na Málka postupoval osamocený Kořenek, rozhodčí nekompromisně nařídili trestné střílení a na druhý pokus dokázal Matěj Kořenek překonat Málka a zkompletoval hattrick. Původně zpackanou přesilovku však Vsetín ještě stačil využít. Znovu to byla ze strany Valachů pohledně sehraná akce, když Mikulenčák směřoval dlouhou přihrávku na Matiaška, ten na modré čáře pouze posunul dobře najíždějícímu Šimonu Jenáčkovi a vsetínský bek prostřelil Hasalu mezi betony. Olomouc měla ve zbytku druhé třetiny i nadále útočnou převahu, hrála další přesilovou hru, ale už tak slibné vedení do druhé sirény nenavýšila. 

V úvodu třetí třetiny se zdálo, že Hanáci budou pohodlně kontrolovat tříbrankový náskok. Jenže pak přišel čas 46:16, kdy byl vyloučen hostující Štefka a o pětačtyřicet vteřin později i olomoucký kapitán Meder. Vsetínu se tak naskytla dvojnásobná početní výhoda a Valaši ji zužitkovali dokonale. Na rozdíl dvou branek snižoval Šimon Jenáček, jenž opět těžil z přihrávky Matiaška. Z dalšího průběhu vsetínské přesilovky uběhlo sedmnáct vteřin a Valaši vsítili kontaktní branku, kterou přesnou střelou z levého kruhu vsítil Daniel Klímek. Jenže Olomouc našla velmi rychlou odpověď a klid do její hry opět dodal David Štefka, jenž prostřelil Málka z pravého křídla. V čase 49:41 si Olomouc brala zpět tříbrankový náskok, Hanáci rozpoutali před Málkem peklo a nejlépe se v něm orientoval Dominik Liška, jenž zvyšoval na 7:4 pro Olomouc. Pozorný čtenář si díky časovým údajům zcela jistě všimne, že během necelých dvou minut padly na Lapači čtyři branky. 

Rozhodnuto však zdaleka nebylo. Vsetínské naděje obnovil v čase 51:01 Michal Matiaško, když po přihrávce Klímka před Hasalou nezazmatkoval a zkušené zavěsil díky bekhendové kličce. V čase 54:23 se Vsetín dostal opět do těsného kontaktu, když Michal Matiaško proměnil svůj samostatný nájezd. A hned vzápětí mohlo být srovnáno, Vašenka přihrával do jízdy Krupovi a ten jen těsně minul tyč Halasovy branky. Valaši se do konce utkání snažili vsítit kýženou vyrovnávací branku, dokonce zkusili i hru v šesti, ale Olomouc už těsný náskok ubránila. 

Vsetín bude muset nyní čekat na výsledky nedělních zápasů, až poté bude jasno, zda Valaši nastoupí v kvalifikaci o play-off a nebo jejich osud bude směřovat do skupiny o záchranu, kde by však Valaši už hráli pouze zápasy o čest, neboť riziko sestupu jim letos opravdu nehrozí. 

Ohlasy k utkání

Karel Beran (HC Olomouc): Až na poslední třetinu si myslím, že jsme v utkání dominovali. Vytvořili jsme si dostatek brankových příležitostí, zvlášť ve druhé třetině, kdy jsme domácím odskočili na rozdíl tří branek. Myslím si však, že jsme mohli být i více produktivní, bohužel jsme další branky nepřidali. Ve třetí třetině jsme domácí vrátili do hry našimi fauly a soupeři se podařilo dotáhnout. Naštěstí jsme reagovali rychle a vstřelili další branky. Závěr utkání byl opravdu dramatický, nakonec jsme rádi za tři body ze Vsetína a pokračujeme dál.

Josef Turek (VHK ROBE Vsetín): Pro mě je pozitivní, že jsme už více než dva měsíce zachránění v nejvyšší soutěži. Proti Olomouci nám chyběli klíčoví hráči. Musím však vyzdvihnout výkon hráčů Matiaška, Klímka, Jenáčka a v poslední třetině také Lašáka a Mikulenčáka, to je pro mě klíčová pětka, která opravdu podala excelentní výkon. Samozřejmě musím pochválit i další hráče, nejde jim nic vytknout, nechali na ledě všechno, takže přístup hodnotím kladně, ale bohužel jsme prohráli.