Vstupenky online

SDO nezvládl poslední třetinu, a nakonec padl s Olomoucí

Kristýna Zigmundová, Helena Hegeďová • 09.03.2018

Zápas začal pro Valachy opravdu dobře. I když nebyli v roli favorita, tak se ve 3. minutě dostali do vedení po střele Jenáčka. Hned zkraje druhého dějství se díky Lukačkovi dostali do již dvoubrankového vedení, které jim dalo klid na hokejky. Bohužel bylo ve 25. minutě nařízeno trestné střílení pro Olomouc. Ta hned po tomto impulzu srovnala. Valaši ale do konce druhé třetiny zabrali a jednobrankový náskok vrátil Vsetínu Klímek. Bohužel koncovka se už Vsetínu vůbec nepodařila a Olomouc třemi brankami zpečetila prohru Vsetína 3:5.

ELSD - PK5 pá 9.3.17:45
VHK ROBE Vsetín
HC Olomouc
3:5(1:0, 2:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 3. Jenáček (Matiaško, Půček), 22. Lukačka, 40. Klímek (Ondračka, Matiaško) – 25. Kalač, 27. Kořenek (Mader, Liška), 49. Hlaváč (Štefka, Rutar), 52. Štefka (Pírek, Indrák), 59. Mader (Kořenek, Hlaváč). Rozhodčí: Fiala – Bojda, Carbol. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 97. Střely na branku: 31:30. Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:1, 3:1, 3:5.

VHK ROBE Vsetín: Chrástecký – Jenáček, Ondračka, Lašák, Kožený, Mikulenčák, Pernický – Půček, Matiaško, Klímek – Baďura, Petriska, Vašenka – Lukačka, Zetocha, Krupa.
HC Olomouc: Hasala – Rutar, Mader, Klesla, Harabiš, Hlaváč, Pírek – Kalač, Štefka, Rosecký, Štědrý, Indrák, Liška, Krátký, Handl, Kořenek, Kret, Dvořák.

Zprvu opatrná hra přinesla velkou šanci Vsetína, když se mezi bránícími hráči zjevil Matiaško, přehodil si kotouč a nastřelil Hasalovu hruď. K dorážce se z levého křídla dostával Půček, jeho střele však zamezil Liška. Kožený se po faulu v obranném pásmu musel odebrat na trestnou lavici a domácí své oslabení ubránili nejlépe, jak mohli. Michal Matiaško s Šimonem Jenáčkem vyvezli kotouč do útočného pásma, několikrát si jej vyměnili a nejproduktivnější vsetínský obránce dostal puk za přemisťujícího se gólmana. Po návratu Koženého na led se hra dostala do moci Olomouce. Kalač nastřelil Chrásteckého betony, od kterých putoval puk do ochranné sítě. Následný zmatek před bránou vyřešili obránci. 

Kartu obrátila první formace Valachů, která uzamkla soupeře v pásmu, chyběla jen přesnost střelby. Vsetínští se drželi ve třetině i nadále, což ale neznamená, že by měl Hasala hodně práce. Puk domácí hokejisty neposlouchal a jen zřídkakdy doputoval do brankoviště. To na druhé straně se střílelo přesněji, ani tam však gólman za svá záda kotouč nepustil. Po první třetině se šlo do kabin, možná trochu překvapivě, za stavu 1:0 pro Vsetín, přičemž jedinou branku dal obránce Valachů v oslabení.

Kohouti vletěli do druhého dějství jako velká voda a Chrástecký s vypětím všech sil zneškodnil kupu jejich střel. Hosté si však nepohlídali ujíždějící třetí formaci Vsetína. Marco Lukačka zachytil kotouč proti vyjíždějícímu gólmanovi a poslal jej do prázdné branky, čímž navýšil vedení domácích. O dvě herní minuty později se do brejku dostal Kalač, který byl podle hlavního rozhodčího faulován a bylo tak nařízeno trestné střílení. David Kalač se při svém nájezdu zastavil před brankovištěm a poslal puk nad Chrásteckého lapačku. 

Uběhly další dvě minuty a vsetínský gólman lovil puk ze sítě podruhé. Z přečíslení trefil vyrážečku Matěj Kořenek, od níž se puk odrazil do rohu branky. Kohouti se dostali do brejku ještě několikrát, a i když brankář Vsetína nevypadal v brance příliš jistě, vždy úspěšně zakročil. Valaši se naopak dokázali držet v pásmu po delší dobu, ale přesnost jejich zakončení se od první třetiny nezlepšila. Už to vypadalo, že na druhou přestávku se hráči odeberou za nerozhodného stavu, když 18 sekund před sirénou našel mezeru mezi bránícími hráči, a taky mezi betony Hasaly, Daniel Klímek, jenž z mezikruží poslal Vsetín do opětovného vedení.

Vsetínští svému soupeři ve třetí třetině zavařili v přesilovce. Hasala byl v brankovišti jistý a stíhal se přemisťovat, zasahovat však nemusel, jelikož všechny střely z hokejek Valachů šly mimo branku. Po vyloučení Lašáka se domácím dařilo minutu úspěšně bránit. Všichni Vsetínští byli aktivní a puk vůbec nepobýval v jejich pásmu. Tedy až do doby, kdy se od modré napřáhl Matúš Hlaváč a ráznou střelou mezi betony vyrovnal. Olomouc mohla strhnout vedení na svou stranu, nikdo ale odkrytou pravou tyčku Chrásteckého brány netrefil. O pár minut později už ale tohle tvrzení neplatilo. Chrástecký se přes bránící hráče nemohl přesunout a dotěrný David Štefka z vrcholu brankoviště zametl do prázdné brány. Štefka zahrozil také v brejku, ve kterém nepřekonal Chrásteckého levý beton.

Po ohlášení posledních dvou minut třetí třetiny se do útočného pásma dostával Klímek, mezi třemi hráči soupeře ale neuspěl a na druhou stranu se vydala Olomouc. Petr Mader našel skulinku mezi pravou rukou a tyčkou gólmana, čímž dvě minuty před koncem zápasu navýšil na 5:3 z pohledu kohoutů. Hosté mohli navýšit ještě z přečíslení a přes celou délku kluziště to byl Matiaško, kdo nedokázal překonat pozorného Hasalu. Půček mohl snížit na rozdíl jedné branky dvě sekundy před koncem, ale ani nejproduktivnějšímu hráči Vsetína se to nepovedlo. Zápas to byl vyrovnaný, Olomouc však byla šťastnějším týmem a odváží si z Lapače tři body, které ji posouvají zpět do čela tabulky.

Ohlasy k utkání

Karel Beran (HC Olomouc): První třetinu byli domácí dominantní, byli silnější na puku i v osobních soubojích. Soupeř nám pak odskočil na 2:0, na což jsme naštěstí zareagovali. Domácí udělali chybu v oslabení, z čehož jsme vstřelili gól. Tím jsme se dostali do zápasu, srovnali jsme a dostávali jsme se do šancí. Škoda zbytečného gólu na konci druhé třetiny, ale potom už jsme hráli vabank, protože jsme dneska potřebovali vyhrát, a to se nám podařilo. Na domácím týmu jde vidět, že má v kádru silné individuality. Dneska jsme ale působili možná trochu semknutějším dojmem a neříkám, že domácí nechtěli vyhrát, ale zřejmě jsme chtěli o trochu víc.