Vstupenky online

Sparta rozdrtila Vsetín v přesilových hrách

Aleš Koňařík • 20.02.2005

V s e t í n – Porážku za porážkou musí vsetínské mužstvo přetrpět před vytouženým koncem základní části. Tentokrát se na Valaších smlsla Sparta, která na Vsetíně triumfovala poprvé po dvou letech. Zápas připomínal spíše bezstarostnou exhibici, ve které se nejvíce zapotili obra brankáři. Vsetínská lavička nasadila do hry opět Štefana Žigardyho, který odchytal i předchozí zápas s Plzní. První náhradník Romana Čechmánka Lukáš Plšek je totiž nemocný.

- 49.kolo ne 20.2.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC Sparta Praha
3:7(1:3, 0:2, 2:2)
Branky: 19. R. Hruška (Demel), 46. Korotvička (Hřebejk), 51. Demel (Vak) - 3. Chabada (Havlát, Sivek), 16. Pilař (Broš, D. Výborný), 20. Marek (Olesz, Chabada), 25. Havlát, 28. Broš (Hlaváč, Kratěna), 51. D. Výborný (Marek, Hlaváč), 52. Chabada (Marek). Rozhodčí: Rönnmark (Švéd.) - Český, Kostka. Vyloučení: 9:8, J. Řezníček (Sparta) 10 min. Využití: 0:4. Diváci: 2065.
VHK ROBE Vsetín: Žigárdy - Jaškin, Frolo, Chvátal, Němec, Spitzer, M. Horák, Jindra, Hrabal - Dubec, Vlach, Selingr - R. Hruška, Vak, Demel - Korotvička, Musil, Hřebejk - Havíra, R. Hubáček, Badiura.
HC Sparta Praha: Bříza - Richter, J. Řezníček, Majeský, Melichar, Jan Hanzlík, Pilař, Dobroň, Schnábel - Olesz, Marek, Chabada - Broš, Kratěna, Hlaváč - Havlát, D. Výborný, Kašpařík - Netík, Dragoun, Sivek.
O osudu zápasu si dopředu nikdo nedělal sebemenší iluze, otázkou byla jen výše konečného skóre. To otevřel již ve 3. minutě Chabada, kterého v přesilové hře našel přesným pasem od zadního mantinelu Havlát a Žigardy se nestačil včas přemístit. Tlak Sparty pokračoval i v dalších minutách první třetiny a vsetínský brankář měl plné ruce práce. Poradil si s příležitostmi Broše nebo Výborného, ale v 15. minutě nestačil zabránit přesné střele obránce Pilaře. Opět se tak stalo v přesilové hře.

Vsetín dokázal na druhý gól Sparty rychle odpovědět, po pádu Majeského na sparťanské útočné modré zužitkovala trojice Vak, Demel a střelec Hruška přečíslení tří hráčů proti jednomu. Hosté ale beztak šli do kabin s náskokem dvou gólů. Půlminutku před sirénou překonal Žigardyho umístěnou ranou z levého křídla Marek.

Spartě proti Vsetínu „lepilo“ v přesilovkách a hosté se těšili i přízni paní Štestěny. Při vyloučení českobudějovické výpomoci Josefa Jindry si do vlastní branky srazil puk obránce Chvátal a Havlát tak lacino přišel k zápisu v kolonce střelců. Jen o něco větší úsilí musel ve 27. minutě vynaložil Broš, který stál po vyšachování vsetínské obrany zcela sám u levé tyčky vsetínské branky.

A na vsetínského brankáře se valila jedna sparťanská lavina za druhou, Kratěna, Havlát nebo Pilař však měli s Žigardym slitování. Do konce prostřední části se pak hlavně vylučovalo na obou stranách a tím i ubylo zapamatování hodných situací.

Další góly začaly padat až po přestávce. Nejprve se z překonání Břízy radoval Jan Korotvička, který za záda brankáře Sparty doklepl předchozí pokus Hřebejka. V krátkém sledu sotva minuty se pak skóre změnilo třikrát. V čase 50:17 zakončil kombinaci Marka a Hlaváče čtvrtou přesilovkovou trefou Výborný. Dvacet vteřin poté ale Demel přehodil bekhendovým dloubákem ležícího Břízu a přestřelku završil po dalších 32 vteřinách Chabada nechytatelným švihem nad Žigardyho vyrážečku. Tím bylo v utkání řečeno vše.

Ohlasy k utkání

Jan Neliba (Vsetín): "Byli jsme před duelem realisty, proto jsme v body ani příliš nedoufali. Především jsme hráče nabádali k bojovnosti, což kluci splnili. Poněvadž nyní dáváme šanci všem hráčům, kteří by měli dostat ve Vsetíně šanci v budoucnu, dnes dostal mezi tyčemi přednost Žigárdy. Pochválit musím i valašské obecenstvo, které i v této složité situaci není vůči nám chladné a stále nás povzbuzuje."

Marian Jelínek (Sparta): "Získali jsme všechny body, pro které jsme si přijeli, navíc se nikdo nezranil, proto musím být spokojen. Po třetím gólu jsem čekal, že to domácí zabalí, ale opak byl pravdou. Jejich přístup byl příkladný. Hráli srdcem a obětavě za každého stavu. Měli radost z každého gólu. Hokejová kvalita však byla na naší straně a to rozhodlo."