Vstupenky online

Smrtící přesilovky rozhodly o vítězství Hamé v derby

Aleš Koňařík, Václav Trávníček • 05.02.2006

V s e t í n – Souběh několika vsetínských trestů ve druhé třetině, během kterých Zlín v rozmezí 34. a 37. minuty třikrát využil dvojnásobnou přesilovku a vybudoval si rozhodující náskok, rozhodl o přesvědčivém vítězi derby. Vsetín rychlé vedení Zlína srazilo, ve zbytku zápasu si hokejisté Hamé výsledek bez potíží pohlídali. Domácí tým držel v jinak pohledném a bojovném duelu krok jen do vyrovnávací branky Martina Jenáčka v polovině třetiny, poté už začala úřadovat píšťalka rozhodčího Mikuly. Brankář Sasu Hovi se po předchozích výborně odchytaných zápasech nechal vystřídat.

- 48.kolo ne 5.2.17:00
VHK ROBE Vsetín
Berani Zlín
1:6(0:0, 1:4, 0:2)
Branky a nahrávky: 32. Jenáček (Steiner, Květoň) - 23. Gardoň (Mokrejš), 34. Blaťák (Hamrlík), 35. Benda (Hamrlík) 37. Melenovský (Galvas), 47. Nosek (Gardoň), 60 Benda (Leška, Blaťák). Rozhodčí: Mikula - Klein, Dřínovský. Vyloučení: 11:11, navíc Demel 10. minut a Galvas 5. minut a do konce utkání. Využití: 1:4. V oslabení: 0:1. Diváci: 3393. Průběh utkání: 0:1 1:1, 1:6.
VHK ROBE Vsetín: Hovi (37. Kučera) - Augusta, Kučný, Horák, Bauer, Ponomarev, Bolf, Hrabal - Květoň, Steiner, Jenáček - Sakrajda, Zdráhal, Demel - O. Hruška, R. Hruška, Rob - Janeček, Duba. Trenéři: Kopřiva a Vlach.
Berani Zlín: Altrichter - Nosek, J. Malinský, Hamrlík, Blaťák, Vosátko, Galvas, Houdek - Okál, Král, Rachůnek - Benda, Leška, Trávníček - Kristek, M. Čech, Záhorovský - Melenovský, Gardoň, Mokrejš. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.
První třetina vyhecovaného derby se nesla ve velkém tempu a po strop naplněný stadion na Lapači viděl jeden z nejlepších zápasů Vsetína v sezóně. Zlín se dostával do příležitostí především v přesilovkách. Nejprve domácí obranu přečíslili Benda s Trávníčkem, ale druhý jmenovaný v rozhodující chvíli netrefil kotouč. Na druhé straně se švihem od modré prezentoval Ponomarev, ale Altrichter byl v brance Hamé na správném místě. Ve čtrnácté minutě pak zaznamenal obrovskou šanci Mokrejš, když zcela osamocen ujížděl na Hoviho, ale finský brankář jeho bekhend vytěsnil levým betonem. Největší příležitost domácích v první části vytvořilo duo Sakrajda, Demel. Obránce Bauer vystřelil z levého kruhu a těsně před Altrichterem tečoval Sakrajda. Demel pak dorážel odražený puk, ale hostující obrana se stihla vrátit. Následně z levého rohu přihrával Radim Hruška, ale jeho jmenovec Ondřej byl v rozhodující chvíli zblokován Hamrlíkem.

V situaci dva na jednoho se minutu před koncem třetiny ocitli Steiner s Květoněm, ale vsetínskému mladíkovi před střelou odskočil puk z hokejky. Těsně před sirénou pak druhou pohlednou akci předvedli hráči 40 & 30. Demel se provlékl přes bránící hráče kolem mantinelu, přistrčil kotouč Sakrajdovi a ten nabil do jízdy Zdráhalovi. Situaci tak vyřešila až Altrichterova pohotová rybička.

Druhé dějství se plně neslo v režii hostů. Účet zápasu otevřel ve třiadvacáté minutě Gardoň, když zužitkoval Kristkův pas. Asistent první zlínské branky se mohl v následné přesilovce trefit hned čtyřikrát, když kroužil kolem Hoviho. Vsetínský gólman však držel svůj tým nad vodou, poradil si i se spolupráci Mokrejše s Gardoněm. Za Vsetín se ozval pouze Jenáček, jenž zkusil štěstí ranou z mezikruží. A z ojedinělé akce domácích padl gól, kotouč se dostal za Altrichterova záda.

Vzápětí přišel rozhodující okamžik utkání: Vsetínský Kučný dostal za „pokus o bodnutí špičkou hole“ 2+2 minuty s osobním trestem a hosté nabízenou šancí nepohrdli. V početní výhodě skóroval příklepem Blaťák – 1:2. Než se stačili domácí vzpamatovat, přišlo další vyloučení. Na trestnou usedl další obránce Horák a Hamé hrálo dvojnásobnou přesilovku. V té se od Hrabalových bruslí náhodně odrazila Bendova střela za Hoviho záda a hosté vedli už o dvě branky. Skóre se ve dvojnásobné přesilovce měnilo ještě jednou: Galvas nejprve neudržel modrou čáru, ale pak skvělým pasem nalezl našlápnutého Melenovského, který v samostatném nájezdu nedal Hovimu šanci a puk nekompromisně umístil k levé tyči. Finský gólman se pak nechal vystřídat náhradníkem Kučerou.

Vrátit Vsetín zpět do utkání mohl na začátku třetího dějství Ponomarev, když Altrichterovu mrštnost prověřil ze dvou metrů po skvělé Dubově přihrávce. Úspěšný nebyl ani od modré střílející Bauer. Když byl pak v šestačtyřicáté minutě vyloučen Jenáček, hrozilo Vsetínu další nebezpečí. Početní výhodu proměnil v pátý gól Zlína obránce Nosek. Napřáhl na modré a prostřelil vše, včetně Kučerových betonů – 2:5. Domácí poté upadli do těžké letargie a zápas víceméně dohrávali. Výmluvným byl šestý gól Medvědů, který vsítil ve vlastním oslabení Jan Benda. Tři body si tak z Lapače zaslouženě odvezli Zlínští.

Ohlasy k utkání

Jaroslav Stuchlík (Zlín): „První třetina přinesla vyrovnaný hokej, my jsme měli problémy s přesností koncovky. V úvodu druhé části jsme lehkomyslně zahodili čtyři gólové šance, ale vše jsme napravili ve využitých přesilovkách. Jsem rád, že se nikdo z našich hráčů ve vypjatém závěru nezranil.“

Rostislav Vlach (Vsetín): „V první třetině jsme hráli lépe než Zlín, ale své šance jsme nevyužili. Poté rozhodly přesilovky. Faul Kučného, za který inkasoval zdvojený trest, nakonec rozhodl o celém zápase. Zda to byl trest oprávněný, nevím. V přestávce, která nás nyní čeká, odehrajeme přípravné zápasy se Skalicí, Popradem a Trenčínem.“