Vstupenky online

7 Kanaďanů, Stavjaňa i juniorský hrdina. Vsetín otestuje silná Nitra

Tomáš Kopecký • 12.08.2018

Poruba, Vítkovice a Třebíč. Už tři soupeři v průběhu přípravy pocítili, jak silný tým se ve Vsetíně pro letošní sezonu buduje. Po čtyřech dnech odpočinku se Valaši představí v dalším měření sil, tentokrát na Lapači narazí na vítěze slovenské Tipsport ligy ze sezony 2015/16, celek HK Nitra. Svěřenci vsetínského oblíbence Antonína Stavjani sice vloni ovládli základní část soutěže, v semifinále však hladce podlehli Banské Bystrici. Nyní se tento atraktivní soupeř s řadou zámořských hráčů představí na Lapači. Přidají Valaši do sbírky další cenný skalp?

Hokej v Nitře zažívá v posledních letech velký vzestup. Zatímco v sezoně 2011/12 obsadili corgoni poslední místo tabulky a zachránili se v soutěži jen díky tomu, že druhou nejvyšší ligu vyhrál B-tým Košic, po příchodu trenéra Stavjani se začaly hýbat lety. Rodák ze Zlína dovedl tým nejdříve ke dvěma třetím místům, finálové účasti, a nakonec i k zisku titulu. Po loňském průlomu v reprezentaci se sice tým musel vypořádat s odchodem Michala Krištofa a Mateje Pauloviče, přesto má Nitra opět jen ty nejvyšší ambice.

Nedávný slovenský mistr sází na zámořské posily

Mitchell Theoret si možná bude v úterý částečně připadat jako doma. Narazí totiž na mnoho svých krajanů, kteří se rovněž vydali bojovat do Evropy. Může tedy použít svůj kanadský přízvuk, aniž by mu soupeři měli problém rozumět. Útočným esem corgoňů je hokejista s indiánskou krví, jednatřicetiletý Judd Blackwater. Ten patřil k oporám týmu při cestě za titulem v roce 2016, kdy v play-off zaznamenal v patnácti duelech 14 kanadských bodů. Kromě toho odehrál také 38 zápasů v AHL. Přísun branek očekává vedení klubu také od Dylana Richarda nebo ofenzivního beka Graema McCormacka.

Nejsou to ale zdaleka jen Kanaďané, kteří v týmu hrají prim. Dlouhodobě nejproduktivnějším hráčem je Marek Slovák, obranu zase řídí čtyřnásobný účastník MS Branislav Mezei. Pokud jste navíc během loňské zimy sledovali šampionát hokejistů do dvaceti let, určitě vám nemohlo ujít fantastické sólo nitranského útočníka Samuela Bučka, kterým rozhodl o nečekané výhře Slovenska nad USA. Tento nádherný gól obletěl celý svět a na Youtube má více než 100 tisíc zhlédnutí. Američané poté na turnaji skončili bronzoví, zatímco naši východní sousedé těsně padli ve čtvrtfinále se Švédskem. Teprve devatenáctiletý Buček má za sebou dvouleté účinkování v zámořských juniorských soutěží, naposledy hrál USHL za Chicago Steel. Pro letošní sezonu se vrátil zpět do Nitry, kde má patřit mezi největší tahouny. Co předvede na Lapači?

Pro vsetínské fanoušky je také nesmírně zajímavá osoba trenéra hostujícího celku. Modrobílé totiž od říjnového ukončení smlouvy v Českých Budějovicích znovu trénuje muž, který dovedl Nitru k největším úspěchům v klubové historii, tedy Antonín Stavjaňa. Pro čtyřnásobného mistra extraligy se Vsetínem to určitě bude velmi specifický zápas.

Zvládne Vsetín konfrontaci se slovenskou ligou?

Vsetínští si zatím za výkony v průběhu přípravy zaslouží jedničku. Ano, možností na doladění je stále mnoho, ale to je v této fázi roku naprosto normální. Hráči bojují sami se sebou, trápí je také vysoké teploty a nekvalitní led, přesto převažují pozitiva. Jak jinak hodnotit výhry nad Porubou, extraligovými Vítkovicemi, či bojovnou Třebíčí?

Co je důležité, nové posily se začlenily velmi dobře a doplnily kostru z loňské sezony. Nejvíce je to zatím vidět na trojici příchozích z Českých Budějovic. David Gába odchytal skvělý zápas proti Vítkovicím, kdy dovolil soupeři pouze jedinou branku, Luboš Rob s Vítem Jonákem si zase skvěle počínají v útočné fázi a svými góly rozhodli dva předchozí duely. Běloruský brankář Jan Šelepněv si v utkání s Třebíčí připsal svou první nulu. Tento zápas hodnotil trenér Luboš Jenáček: „Šelepněv s Gábou chytají fantasticky a my jen doufáme, že jim to vydrží a budou nám oporou v mistrovských zápasech. I když jsme nechali doma nejzkušenější hráče, tak myslím, že jsme podali dobrý výkon. Samozřejmě tam byly chyby, ale mladí kluci musí zkušenosti ještě nasbírat. I hráči, kteří hráli druhý zápas ve dvou dnech, to zvládli výborně,“ řekl pětačtyřicetiletý kouč.

První start v zelenožlutém dresu si v úterý odbude důrazný obránce Tomáš Pastor, jenž se bude snažit svým výkonem přiblížit k jistotě místa na soupisce pro nadcházející sezonu.

Připíšou si Valaši ve čtvrtém zápase také čtvrtou výhru? Úvodní buly utkání Vsetína s Nitrou bude na Lapači vhozeno v úterý v 18:00.

Sestavy v posledním utkání:

Vsetín: (sestava z utkání s Vítkovicemi) Gába – Mikuš, Ondračka, Mäkinen, Rudl, Teper, Slováček, Holomek, Hryciow – Kopta, Kucharczyk, Theoret – Březina, Rác, Kuronen – Jonák, Pechanec, Rob – Vávra, Podešva, Šilhavý. 

Nitra: Šimboch (30. Foltán) - McCormack, Mezei, Morrison, Rais, Rácz, Versteeg, Pupák, Sloboda – Mychan, Slovák, Blackwater – Scheidl, Richard, Buček – Gašparovič, Šiška, Rapáč – Pätoprstý, Čaládi, Hrušík.

banner pod článkem