Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1941 (9.9.2024)

Druhý a poslední test v azylu, Valachy prověří polský medailista

Jan Tajzler • 14.08.2024

Fanoušci i hráči Vsetína už jistě netrpělivě vyhlíží návrat na Lapač. Ještě jednou se však valašský klub bude muset vypořádat s odehráním zápasu v azylu. Tentokrát zázemí pro druhý přípravný zápas Vsetína poskytne Kopřivnice, kde se Valaši představí poprvé od úspěšného druholigového čtvrtfinále 2017. Do města slavné automobilky Tatra zavítá přední polský celek GKS Tychy. Utkání odstartuje v 18:00.

Tychy čeká první přípravný duel

Naposledy se Tychy se Vsetínem utkaly v rámci havířovského turnaje v přípravném období roku 2016. Poláci tehdy ještě nad druholigovým Vsetínem zvítězili 4:2. Byla to příprava na sezonu, ve které pak GKS Tychy dokráčely do finále play-off, kde o titul mistra Polska podlehly Krakovu. O rok později už se ale Tychy radovaly a v rozmezí let 2018 až 2020 zaznamenaly zlatý hattrick. Celkem se Tychy může pochlubit pěti polskými mistrovskými tituly. Za poslední čtyři sezony se pouze jednou neradovaly ze zisku medaile. V poslední sezoně skončily na třetím místě za stříbrnými Katowicemi a mistrovskou Osvětimí.

Ještě během loňského ročníku hájil barvy Tychy zkušený český obránce Jan Jaroměřský nebo bývalý vsetínský útočník Roman Rác. Na aktuální soupisce žádného z Čechů ani Slováků nenajdeme. Silné zastoupení kromě domácích Poláků mají hráči finské národnosti, dost možná i proto, že hlavním trenérem týmu je Pekka Tirkkonen. Znovu budou Tychy spoléhat na útočníka se zkušenostmi z extraligového Třince či prvoligového Frýdku-Místku Alana Lyszczarczyka, který v uplynulém ročníku zaznamenal 44 kanadských bodů, když jeho doménou byly především asistence, kterých připravil 33.

Nejlepším střelcem týmu byl v poslední sezoně polský centr Filip Komorski (20+12), pokračuje také Bartolomiej Jeziorski, jenž měl v loňské sezoně zisk 29 kanadských bodů. Jak jsme zmínili, v loňském kádru byli pouze dva finští hokejisté, do nové jich nastoupí celkem šest. Trenér Tirkkonen si do Tychy přivedl z konkurenčních Katowic útočníka Joonu Montu, z francouzského Amien přichází Matias Lehtonen a třetím útočníkem ze země tisíců jezer je Rasmus Heljanko. Do obrany pak přibyli Olli-Petteri Viinikainen s Aapem Aholou. Na brankářském postu zatím figuruje jméno Kamila Lewartowského.

Vsetín se chce zaměřit na obranu

Valaši mají za sebou první prověrku. V úterním střetnutí na ledě Nového Jičína po roce změřili síly s předním slovenským celkem Zvolenem. Oba soupeři nasadili do hry tři útočné formace, jak se oba trenéři i po zápase shodli, jejich hráči jsou momentálně ve fázi intenzivních kondičních tréninků. Trenér Rob sdělil, že kádr byl pro úvodní přípravné duely rozdělen do šesti útočných formací, přičemž první trojice dostala prostor v Novém Jičíně a druhá by se měla předvést ve čtvrtek v Kopřivnici. Zároveň vsetínský trenér upozorňoval na nedostatky v obraně, které odhalil první test.

Fanoušci by se v Kopřivnici měli dočkat například Matěje Stříteského či Jana Zahradníčka. Šanci v přípravě dostávají i nadějní mladíci, proti Zvolenu si zahráli Jan Hamřík s Tomášem Hermanem. Ve hře byla i útočná formace ve složení Tomáš Šmerha - Radek Prokeš - Erik Hrňa, která by mohla alespoň dle papírových předpokladů kandidovat na druhý útok.

Poprvé v roce 2024 k zápasu nastoupil Tomáš Jandus, jenž se zotavil z dlouhodobého poranění dolní končetiny. Očekává se, že proti polskému medailistovi by měli do hry zasáhnout členové loňské elitní formace, tedy Luboš Rob, Pavel Klhůfek a Vít Jonák. Změna bude oproti úterý pravděpodobně také v brankovišti, na premiéru v zelenožlutém čekají Jan Lukáš i Santeri Lipiäinen, který v úterý kryl záda Adamu Pavlíčkovi.

banner pod článkem