Vstupenky online

Z prvního měření sil s Rytíři odjel Vsetín bez bodu

Jan Tajzler • 12.09.2018

Valaši odcestovali na led Kladna s cílem favorita potrápit a pokusit se ukořistit cenné body. Bohužel tento plán svěřencům trenérů Dopity a Jenáčka příliš nevyšel. Favorizované Kladno nastoupilo aktivně do první třetině a po zásluze čítalo po prvních dvaceti minutách dvoubrankový náskok. Valachům se podařilo v prostředním dějství srovnat tempo hry a snížit na rozdíl jediné branky. Kýžené vyrovnání se však na Kladně nekonalo, domácí v závěrečné fázi hry strhli vítězství na svou stranu.

CHANCE LIGA - 3.kolo st 12.9.18:00
Rytíři Kladno
VHK ROBE Vsetín
5:2(2:0, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 2. J. Strnad (Bláha, Vildumetz), 12. T. Kaut (Redlich), 43. Zikmund (Bláha), 48. Zajíc (J. Strnad), 60. T. Kaut – 34. Karafiát (Theoret, Holomek), 58. Jonák (Pechanec). Rozhodčí: Zuzanda, Jechoutek – Štofa, Beneš. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2046. Střely na branku: 36:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Rytíři Kladno: Cikánek – Svedlund, Nash, J. Říha, P. Hořava (A), Zelingr, Zajíc, Volráb – Machač, Vampola (A), Kubík – Redlich, T. Kaut, Kružík – J. Strnad (C), Jelínek, Vildumetz – Bláha, Zikmund, Hajný.
VHK ROBE Vsetín: Šelepněv – Mikuš, Rudl, Slováček (A), Teper, Jenáček, Holomek (C), Hryciow – Theoret, Rác, Karafiát – Jonák, Pechanec, Rob – Vávra, Podešva, Březina – Kopta, Kucharczyk (A), Jindra.

Utkání na Kladně odstartovalo ve svižném tempu, které však více sedlo domácím Rytířům. Brankář Šelepněv si hned v úvodní minutě musel připsat první dva zákroky, ale v čase 1:30 nestačil na povedenou kličku v podání domácího kapitána Jakuba Strnada, jenž dokázal z levého křídla oklamat bránícího Holomka a bekhendovou kličkou překonal i vsetínského brankáře. Záhy se Kladnu naskytla první početní výhoda, ve které Valaši nejprve statečně bránili, ale následky přesilové hry pomohly domácím k velkému náporu. Vsetín se postupně dostával pod tlak a brankář Šelepněv si na nezaměstnanost rozhodně stěžovat nemohl. 

Vsetín neměl problémy s přechodem přes střední pásmo, ale za modrou čárou se zelenožlutým nepodařilo zaměstnat domácího brankáře Cikánka, jenž se mohl plně spolehnout na svou obranu, která Vsetínským rychle odebírala kotouč a posílala jej do rychlých protiútoku. Jeden takový se Kladnu povedl v čase 11:32, Redclich ujížděl po levém křídle a když už byl snad v nejmožnějším ostrém úhlu vůči vsetínské brance, nasměroval přesnou přihrávku na Tomáše Kauta, jenž nabídkou svého spoluhráče nepohrdl a z první zakončil do polodkryté vsetínské branky. 

Kladno zahrávalo od času 13:04 druhou početní výhodu v utkání, ve které se zrodily dvě tutové příležitosti Středočechů. Nejprve Vampola nabil Kubíkovi, jehož dělovka trefila připraveného brankáře Šelepněva. Ještě blíže ke třetí brance byli Rytíři v čase 14:49, kladenský Kubík si najel s kotoučem až před Šelepněva, odkud mohl puk naservírovat kotouč číhajícímu Vampolovi, ale zvolil raději individuální zakončení, zkoušel vsetínského brankáře překonat střelou nad beton, ale kotouč se mu nepodařilo zvednout a Šelepněv stačil prostor u tyče své branky dostatečně ucpat. Rytíři kontrolovali zbývající část první třetiny a v závěru si zahráli ještě jednu přesilovou hru, vsetínská obrana však již v první dvacetiminutovce Rytířům potřetí skórovat nepovolila. 

Do druhé třetiny nastoupilo Kladno znovu aktivně a velmi brzy dostalo možnost další početní výhody, když na trestnou lavici putoval opětovně Slováček. Během přesilové hry si největší příležitost Rytířů vypracoval Strnad, ale počínání kladenského kapitána tentokrát za Šelepněvem neskončilo. Vsetín poté začal tupit kladenskou převahu a srovnával s favoritem tempo hry. Valaši se pouštěli do více osobních soubojů a domácí hráči již neměli na ledě tolik volného prostoru jako tomu bylo během první třetiny. 

Vsetín mohl na kontaktní branku začít pomýšlet krátce po uplynutí poloviny základní hrací doby, kdy se kladenská střídačka prezentovala špatným střídáním a odskákala za to dvouminutový trest. Zelenožlutí sice v početní výhodě neudeřili, ale krátce po jejím vypršení se Theoretovi přihrávkou zpoza branky najít Jiřího Karafiáta a vsetínský útočník se mezi bránícími hráči Kladna dokázal prosadit přesnou koncovkou. 

Utkání bylo rázem velmi vyrovnané, Vsetín dokonce začal Rytíře místy i přehrávat a začal zaměstnávat brankáře Cikánka. Valaši si v čase 37:53 vynutili další přesilovou hru, ve které byl po přihrávce Slováčka ve slibné pozici Pechanec, jenže vsetínský útočník nestačil kotouč ideálně zpracovat, aby jej mohl nasměrovat do odkryté branky Kladna. Ve druhé třetině tak Vsetínští dokázali snížit kladenský náskok na rozdíl jediné branky. 

Třetí třetina slibovala drama, ale nestalo se tak. Vsetín měl sice v samotném úvodu mimořádnou příležitost, kdy Pechancovu přihrávku Jonák promáchl a připravil se tak o možnost zakončit do prázdné branky. Kladno v čase 41:30 udeřilo a vzalo si zpět svůj dvoubrankový náskok. Bláha dokázal v útočném pásmu bekendovou přihrávkou předložit kotouč Ladislavu Zikmundovi a ten se mezi vsetínskými obránci postaral o třetí branku Rytířů. Středočeši následně přečkali přesilovou hru Vsetína a poté dokázali výrazně snížit naděje Valachů na bodový zisk. Na světelné tabuli se psal čas 47:39, když Šelepněv neudržel ostrou střelu Strnada a vyrazil puk pouze před sebe, kam si dojel pro dorážku Josef Zajíc a dezorientované obraně Vsetína uštědřil další zásah. 

Vsetín už jen s těží hledal cestu k zdramatizování utkání, přesto se to v čase 57:15 podařilo. Chybnou rozehrávku Rytířů vystihl Pechanec a nasměroval kotouč do mezikruží, kde stál připravený Vít Jonák, vsetínskému útočníkovi se podařilo Cikánka překonat střelou pod lapačku a malá naděje zelnožlutých ještě plála. Trenéři Valachů sáhli v závěru ke hře bez brankáře, ale drtivý vsetínský nápor se nekonal, naopak v poslední vteřině základní hrací doby definitivě stvrdil kladenské vítězství střelou do odkryté branky Tomáš Kaut.

Ohlasy k utkání

David Čermák (Rytíři Kladno): První třetinu jsme odehráli velmi dobře, vyhráli jsme ji 2:0, ale zápas jsme mohli klidně úplně rozhodnout. Ve druhé třetině nás Vsetín zatlačil a byl lepší. Naštěstí pro nás to bylo jen 2:1 po druhé třetině. Ve třetí části jsme rozhodli zaslouženě.

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Kladno na nás vletělo a v první třetině bylo jasně lepší. My jsme se udrželi ve hře díky skvělému výkonu našeho gólmana. Ve druhé a třetí třetině už jsme hráli lépe, trochu jsme srovnali krok. Kladno ale vyhrálo po zásluze. Podalo velmi dobrý výkon, my jsme prospali první třetinu a do zápasu jsme naskočili až později.