Vstupenky online

Povedlo se! Vsetín doma poprvé zdolal Přerov

Radek Bařina, Helena Hegeďová • 28.11.2018

Poprvé od návratu do Chance ligy zdolali vsetínští hokejisté na domácím ledě celek Přerova. Na Lapači bylo od prvních minut k vidění důrazné utkání, ve kterém měli vsetínští optickou převahu, dobře bránící Zubři je ale příliš do šancí nepouštěli. Ve druhé třetině se Zubři dokonce dostali do vedení, Vsetín ale záhy srovnal a ve třetí třetině zvrátil skóre utkání na svou stranu. I druhé vzájemné derby letošní sezóny tak skončilo vsetínským úspěchem.

CHANCE LIGA - 29.kolo st 28.11.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC ZUBR Přerov
3:1(0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 31. Frolo (Rác, Karafiát), 41. Rác (Karafiát, Pitule), 60. Jonák (Pitule) – 25. Hejcman (Čáp). Rozhodčí: Čech, Koziol – Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 5:7 navíc Kratochvíl Š. 5+OK, Pšurný (oba PRE) 10 min OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2680. Střely na branku: 37:17. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

VHK ROBE Vsetín: Šelepněv – Frolo, Hryciow, Teper, Slováček, Mikuš, Holomek, Jenáček – Rác, Pitule, Karafiát – Jonák, Rob, Vávra – Březina, Kucharczyk, Kopta – Klímek, Vítek, Šilhavý.
HC ZUBR Přerov: Klimeš – Čáp, Pala, M. Novotný, Zbořil, R. Černý, Malina, M. Pohl – T. Doležal, T. Sýkora, Rachůnek – Sikora, Pšurný, M. Kratochvíl – Milan Procházka, Hejcman, Navrátil – Mašín, Moučka, Š. Kratochvíl.

Úvod zápasu vyšel lépe Vsetínu, jelikož byl již od prvních sekund aktivnějším týmem. Jako první vážnější se ukázalo přerušení na konci třetí minuty, kdy byl v útočném pásmu Přerova faulován domácí obránce Teper. Šimon Kratochvíl se tak s osobním trestem odebral do kabiny a navíc svůj tým na pět minut oslabil. Dvě minuty se však odehrály za stavu 4 na 4, jelikož ošklivý zákrok na spoluhráče jel pomstít Vítek. V této situaci si lépe počínali hosté, stejně tak, jako v následném oslabení. To totiž bez větších problémů ubránili. 

Přerov se ale dostal do další početní nevýhody. Vsetín si totiž svou aktivitou vybral další přesilovku. Ani ta se však neodehrála podle valašských představ, navíc se v brejku ocitl Matouš Kratochvíl. Na Šelepněva, pro kterého to byl v 11. minutě zápasu teprve třetí zákrok, nevyzrál. Skóre se nepohnulo ani během další ze vsetínských přesilovek. V první třetině toho oba týmy po ofenzivní stránce moc nepředvedly a na přestávku se šlo za stavu 0:0.

Druhá třetina už poznala i přesilovku Zubrů, ale to jen po dobu třiceti devíti sekund, jelikož hákováním se následně provinil Matouš Kratochvíl. Po vyloučení Frola se hrálo 4 na 3. Ani jedna z početních výhod jakéhokoliv druhu nebyla využita, ovšem na útočné modré čáře stál připravený Darek Hejcman, jenž dostal přesnou přihrávku od Zdeňka Čápa. Tohoto milimetrového pasu využil pro brejk. Sám před Šelepněvem uspěl střelou mezi betony. 

Hosté se stali lepším týmem, což překazil nedovolený zákrok Rachůnka, jenž si vydobyla čtvrtá formace domácích. Již v této chvíli mohl skórovat Klímek. Ten Klimeše v individuální akci nepřekonal. Pak ale přišla přesná trefa Tomáše Frola od modré, která vyrovnala skóre. Blízko gólu, který by dostal Valachy poprvé v utkání do vedení, byl opět Klímek. Volný pravý horní roh přerovské branky ale hostující brankář pokryl. Ve správnou chvíli se musel vytáhnout také domácí brankář Šelepněv, když se do jeho pracoviště nahrnuli Navrátil s Černým. Skóre se už ale ve druhé třetině neměnilo.

To ale neplatí pro vstup do dějství třetího, kdy z mezikruží zamířil přesně Roman Rác. Následnou šanci Jonáka si už hostující gólman Klimeš pohlídal a stejně tak si počínal i při dalších pokusech domácího celku. Oba týmy se také znovu dostaly do početní výhody, na obou stranách však při zvýhodněném počtu chyběla střelba. A naopak to byl například Matouš Kratochvíl, kdo zahrozil brejkem ve vlastním oslabení a nastartoval tak tlak svého celku, který hrál pouze se čtyřmi bruslaři na ledě. Podobně si při vyloučení domácího útočníka Klímka počínal Karafiát. Závěr pak měl dle předpokladů patřit přerovského tlaku, jelikož soupeř vedl pouze o jeden gól. 

Tyto plány hostům překazil faul Sikory tři minuty před koncem základní hrací doby. Všechny situace nahrály tomu, že si závěrečný tlak nakonec vytvořil Vsetín a ke střele se mohl dostat Tomáš Pitule. Rozhodl se však pro přihrávku. Tu zablokoval hráč Přerova. V tomto utkání se však nejednalo o nijak překvapivou reakci hostující obránce, jelikož bylo do této chvíli zblokováno mnoho střel i přihrávek, a to na obou stranách. Nyní se ale kotouč odrazil zpět na hokejku Pituleho, který nahrál na zcela volného Víta Jonáka na druhé straně brankoviště. Tomu nezbylo nic jednoduššího, než poslat kotouč do odkryté brány. O vítězi bylo rozhodnuto, poslední sekundy už se jen v klidu dohrály a Lapač mohl slavit.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín) - Dnes těžké utkání proti velmi těžkému soupeři. Jsme rádi, že jsme nakonec utkání zvládli a bereme tři body, protože ten zápas byl opravdu těžký a otáčeli jsme z 0:1, což je proti Přerovu velmi těžké. V loni se nám to nepodařilo ani jednou a prohráli jsme s nimi všechna utkání. Letos jsme první zápas v Přerově zvládli v prodloužení a teď doma, jak říkám, naštěstí z 0:1 se nám podařilo vyrovnat ve druhé třetině. Ve třetí jsme hned z kraje šli do vedení a pak si myslím takovým taktickým, bojovným výkonem jsme až na výjimky Přerov moc do šancí nepouštěli a nakonec si myslím, že jsme po zásluze vyhráli. Za dnešní výhru jsme moc rádi, protože můžeme být klidnější a s klidnou hlavou jet do Budějovic a v podstatě hrát o druhé, třetí místo a můžeme v klidu sbírat body, abychom se udrželi v té první čtyřce.

Kamil Přecechtěl (HC ZUBR Přerov) - My jsme do utkání bohužel vstoupili řadou oslabení. Defakto celou první třetinu jsme se bránili soupeřově přesilovkám. Zvládli jsme je perfektně a já si myslím, že i výkon celých šedesát minut byl celkem slušný a kvalitní. Jeli jsme několikrát sami na branku. Bohužel jsme tyto šance nevyužili a soupeř nás poté potrestal po našich hrubých chybách. Bohužel, já si myslím, po velice dobrém výkonu nemáme ani bod a je to škoda, protože mužstvo za bojovnost, nasazení a obětavost si minimálně ten bod zasloužilo. Bohužel hokej je sport a sport je takový. Musí se makat dál. Další problém je, že se nám dnes zranili další dva hráči a budeme to muset nějakým způsobem řešit. Máme neustále problémy s tím sestavit sestavy a mužstvo vůbec dát dohromady.