Vstupenky online

Třetí čtvrtina: Můj dům, můj hrad

Radek Bařina • 09.01.2012

Vydařenou fázi sezóny mají za sebou vsetínští hokejisté. Stejně jako v první čtvrtině sezóny dokázali i v té s pořadovým číslem tři těžit z množství zápasů na domácí půdě a když se k nim připojilo i několik bodů z venku, vzešel z toho zisk dvaadvaceti bodů z deseti zápasů. S ním se Vsetínští stali druhým nejúspěšnějším celkem v soutěži. Jediné zklamání pro vsetínské fans se tak nejspíš stala prohra ve Valašském derby. V následujícím článku si projdeme uplynulou čtvrtinu zápas po zápasu…

Hodnocení první čtvrtiny soutěže:

První čtvrtina: Nade všechna očekávání
__________________________________________________________________

Hodnocení druhé čtvrtiny soutěže:

Druhá čtvrtina: Není vždycky posvícení
__________________________________________________________________

Do třetí čtvrtiny vstoupili Vsetínští ve velkém stylu. Ze dvou domácích zápasů ve čtyřech dnech vytěžili šest bodů s impozantním skóre 11:2. V prvním deklasovali Frýdek – Místek 6:1, přičemž na všechny branky stačilo domácím pouhých pětatřicet minut. Hned poté přijel na Lapač tým z jiné sorty – Přerov. Zelenožlutí Zubry od sezóny 2009/10 neporazili a do zápasu proto vstupovali s velkým odhodláním zlomit tuto nepříznivou bilanci. Od úvodních minut bylo naprosto zřejmé, kdo je na ledě pánem. Valaši dominovali a poměrně rovnoměrně zvyšovali svůj náskok, zatímco hosté bojovali s nepřesností v zakončení a též s výborně chytajícím Hromadou. Pokořit se jim ho podařilo až v šedesáté minutě, tou dobou již ovšem svítil na ukazateli skóre stav 5:0. O všechny góly VHK se postarala první pětka domácích, hvězdou zápasu se stal obránce Jiří Heš, který si, třemi nekompromisními dělovkami, vystřílel hattrick. Zazářil také Antonín Sprušil (1+4).

Vsetínští tak svůj cíl splnili na výbornou a do Valašského Meziříčí odjížděli v dobrém rozpoložení. Derby ovšem VHK nevyšlo. Zelenožlutí sice nebyli horším týmem, brzy se také dostali do vedení zásluhou produktivního Heše, Bobrům se ale zanedlouho podařilo vyrovnat a čtyřmi góly ve druhé třetině strhli vedení na svou stranu. Silnou zbraní Bobrů byly znovu přesilovky, v nichž vsítili hned tři branky. Stejně jako v předchozím vzájemném utkání tedy byli Valašskomeziříčští mnohem produktivnější a po šedesáti minutách se radovali z výhry 6:4. „Myslím, že jsme horším mančaftem nebyli. Utkání rozhodlo pár momentů ve druhé třetině, kdy jsme nebyli dostatečně důslední proti jejich první pětce s Ovšákem a Ambruzem. Ti dva dávají za Bobry spoustu gólů, tvoří snad devadesát procent jejich produktivity. V podstatě dali pět gólů ze šesti,“ posteskl si po zápase asistent trenéra Luboš Jenáček.

Jiří Heš

Jestliže jsme po druhé čtvrtině psali, že posila, v podobě ostříleného Jiřího Heše, by měla být nesporným přínosem, třetí čtvrtina tuto předpověď více než potvrdila. Heš se stal tahounem zadních řad a jedním z nejproduktivnějších hráčů celého týmu. Zejména úvod této fáze soutěže mu vyšel střelecky, nelibě na něj bude vzpomínat především přerovský gólman Tihlář, jehož vsetínský bek pokořil hattrickem. Po zápase marně vzpomínal, kdy naposledy se mu podařilo dosáhnout tří branek v jednom zápase: „To že bych dal někdy v soutěžním zápase hattrick, si nepamatuji. V nejvyšší soutěži určitě ne, možná někdy v malých žáčcích.“

Kvalitní rozehrávka, přehled ve hře, podpora ofenzívy i dobrá poziční hra, to vše jsou přednosti, jimiž Heš disponuje. Jeho vliv na produktivitu celé elitní pětice je nezanedbatelný a nepřehlédnutelný. Záhy se také stal jedním z oblíbenců vsetínského publika. Je sice fakt, že spolu se svými spoluhráči z formace bývá i u mnoha inkasovaných branek, například ve valašském derby byl téměř u všech, to je ale jenom daň za útočnou a atraktivní hru formace, na níž se Heš podílí. A vysoké plusové číslo v +/- hodnocení jednoznačně dokazuje, že sázka na ofenzívu se vyplácí. Stejně jako se VHK bohatě vyplácí angažování tohoto beka.

Jiří Heš ve třetí čtvtině zářil. Kromě plnění obranných úkolů výrazně pomáhal i ofenzívě, hattrick do sítě Přerova pak byl pomyslnou třešničkou na dortu.

Po derby s Valašským Meziříčím nadešla série tří zápasů proti celkům ze dna tabulky. Vsetínští ji zvládli beze ztráty kytičky, přestože cesta k bodům nebyla vždy jednoduchá. Hned první zápas, doma proti Uherskému Hradišti, řádně otestoval vůli a bojovnost hráčů. Kabinu tou dobou totiž zasáhla marodka, někteří hráči nastoupili ke střetnutí ne zcela zdraví a na výkonu to bylo znát. Vsetínu se nedařilo a po dvou třetinách prohrával 1:2. V klíčové situaci ve třetí třetině zachránila VHK po Sakrajdově střele tyč a její zazvonění jakoby nastartovalo Vsetínské k velkému obratu. Čtyřmi brankami během závěrečných třinácti minut zvrátili běh dějin a nakonec se radovali z cenně vydřené výhry 5:2. Dvěma zásahy se v utkání předvedl Ondřej Hruška, vítězný gól trefil David Vítek. Ten po utkání skromně odmítal slova chvály za své dobré výkony z posledních zápasů: „Jsem rád, že mi tam ty góly padají, ale nejdůležitější je, že se mužstvu daří. Jsem šťastný za ty branky, ale jako střelec se necítím.“

Následovala výprava na led poslední Poruby. Předpokládalo se, že Vsetín nečeká lehký zápas a to se též potvrdilo. Vsetínští, kteří nastoupili bez nemocného kapitána Vaňka, dvakrát prohrávali. Pokaždé ale dokázali poměrně brzy odpovědět a ve třetí třetině zásluhou Zúbka a Kuba strhli vítězství na svou stranu. Tříbodový zisk Valachy udržel v kontaktu se čtvrtou příčkou. Radost z něj měl i obránce Farda: „Myslím, že to bylo poměrně vyrovnané střetnutí. Šance byly na obou stranách. Poruba je sice poslední, ale mají tam spoustu zkušených útočníků, kteří se těžko brání. Nakonec asi rozhodla naše větší vůle po vítězství a jsme rádi, že jsme si přivezli tři body, které jsou velmi důležité.“

Domácí utkání proti Novému Jičínu bylo naopak zcela jednoznačnou záležitostí. Hosté, přestože v této čtvrtině zaznamenali některé pozoruhodné výsledky, na Lapači předvedli naprosto rezignovaný výkon plný chyb a tak bylo již před polovinou utkání de facto rozhodnuto. Vsetín tou dobou vedl 4:0 a zbytek zápasu už si v pohodě pohlídal. Pod výhrou šest jedna byla nejvíce podepsána, znovu výborně hrající, první formace VHK a také David Vítek, jenž dva góly dal a na další přihrál.

Tabulka třetí čtvrtiny:

Poř.  Klub              Z     B 
 1.   Karviná           10    29 
 2.   Vsetín            10    22 
 3.   Přerov            10    22
 4.   Havířov           10    18 
 5.   Nový Jičín        10    16 
 6.   Val. Meziříčí     10    14             
 7.   Fr. Místek        10    11    
 8.   Prostějov         10    10   
 9.   Uh. Hradiště      10    10 
 10.  Opava             10     9  
 11.  Poruba            10     4

Formace Zúbek – Vaněk - Sprušil

Ne zcela povedená druhá čtvrtina soutěže sebou mimo jiné přinesla i mnohé změny ve složení jednotlivých formací. Míchání sestavou se nevyhnulo ani první lajně VHK. Ta se těsně před polovinou základní části ustálila ve složení Zúbek, Vaněk a Sprušil. Přerovská posila se přitom do té doby v sestavě vsetínského VHK spíše jen hledala, zařazení do elitní formace však jakoby Sprušilovi dodalo tolik potřebné nakopnutí. Už v prvním zápase třetí čtvrtiny proti Frýdku naznačil zlepšení formy, o kolo později, proti „svému“ Přerovu pak Sprušil naprosto exceloval. Připsal si totiž pět bodů za gól a čtyři asistence a spolu s Hešem byl nejlepším hráčem střetnutí. Dobrá forma Antonína Sprušila pak pokračovala i v dalších zápasech a vsetínské křídlo tak ve třetí čtvrtině zaznamenalo 14 bodů (5+9). Do té doby přitom zaznamenal pouhé 4 body.

Výbornou formu si i nadále drží Daniel Vaněk. Od 8. kola bodoval v každém zápase, do něhož nastoupil a tuto skvělou sérii přerušilo až poslední utkání této čtvrtiny v Karviné. Dohromady tedy bodoval ve dvanácti utkáních v řadě a tato výborná série ho po zásluze vynesla mezi nejproduktivnější hráče ligy. Aktuálně se o vedení přetahuje s Moravcem a Sakrajdou, je tudíž očividně ve skvělé společnosti. V devíti zápasech, do nichž ve třetí čtvrtině zasáhl, si připsal 19 bodů (7+12). Vsetínský kapitán tak prožívá bezesporu svou nejlepší sezónu v dospělém hokeji.

Zatímco Vaněk je králem přihrávky, vládcem zakončení je letos na Valašsku František Zúbek. Ten setřásl menší útlum ze druhé čtvrtiny a v té třetí se znovu stal stálou hrozbou soupeřově brance. Zaznamenal rovných 20 bodů (10+10) a s devatenácti nastřílenými brankami je nejlepším střelcem ligy. V kanadském bodování navíc ztrácí na Vaňka pouhé dva body, souboj těchto hráčů o vítězství v interním klubovém bodování (a možná i v bodování celé 2. ligy – východ) bude zajímavým a veskrze příjemným zpestřením závěru základní části.

Dohromady nastříleli hráči první trojice ve třetí fázi soutěže 22 branek. Když se k nim přidá podíl obranné dvojice Farda – Heš, která s nimi obvykle nastupuje, přibyde dalších 7 tref. Připočteme-li ještě 2 branky Bajtka, který v první formaci několikrát zaskočil, máme celkem 31 gólů. Vsetín dohromady v této čtvrtině nastřílel 45 gólů. Z rovnice tedy vychází jasný výsledek - první pětka VHK se postarala o dvě třetiny všech vsetínských branek a je tudíž hlavní hybnou silou Vsetínského týmu. Hráči si na ledě rozumí, velmi dobře se doplňují a rezultují z toho nejen góly četné, ale též pohledné. Důkazem budiž kupříkladu duel s Opavou a kombinace po ose Heš – Zúbek – Vaněk – Sprušil. Oko i srdce diváka při této akci nemohlo nezaplesat. „Ano, opravdu to teď naší pětce jde. Kéž by to vydrželo co nejdéle. Musíme formu pořádně naladit na play-off – jdeme zápas od zápasu a ve vyřazovacích bojích to musí fungovat co nejlépe,“ potvrdil v průběhu této čtvrtiny František Zúbek.

Fero Zúbek má nefalšovaný gólový apetit. Momentálně je nejlepší střelcem východní jeskupiny druhé ligy. V deseti zápasech třetí fáze nastřílel rovných deset branek a připojil k nim i stejný počet aistencí.

Po jasné výhře nad Novým Jičínem čekala Valachy cesta do Havířova. Na led favorita naskočili v dosti improvizované sestavě, mnoho hráčů dolečovalo své nemoci či bolístky a zřejmě i to přispělo k prohře. Již po dvou třetinách prohrávali zelenožlutí 0:4, a i když ve třetím dějství zabrali a dokázali snížit, Havířov si vedení vcelku bez problémů pohlídal. Vsetín tudíž opustil Havířov s porážkou 3:5. V posledním utkání roku čekal na VHK Prostějov - silný tabulkový soused, který ovšem procházel výsledkovou krizí. Po šedesáti minutách pobytu na Valašsku byla tato krize ještě prohloubena. Prostějov se sice záhy dostal do vedení, Vsetín ale ještě v první třetině dokázal stav Vaňkem a Kubem otočit. Výsledkové veletoče pokračovaly i v úvodu druhé třetiny. Ve dvacáté čtvrté minutě již totiž znovu vedli Jestřábi, aby ještě před polovinou utkání vrátily trefy Vaňka a Zúbka náskok znovu Vsetínu. Ve třetí třetině pak Zúbek svou druhou brankou v zápase pečetil výhru VHK na konečných 5:3. „Věděli jsme, že to bude velmi těžké utkání. V první třetině jsme nebyli pozorní, ve druhé jsme byli o něco lepší, ale nebyli jsme důslední v bránění, hlavně v obraně středního pásma, z čehož měli hosté šance. Od třetí třetiny si myslím, že to bylo slušné a kvalitní utkání. Dnes jsme vyhráli hlavně díky trpělivosti ve třetí třetině," okomentoval zápas trenér VHK.

První novoroční utkání sehráli Vsetínští opět doma, soupeřem jim byla Opava. Po herní stránce se zelenožlutým utkání ne úplně povedlo. Dá se říct, že Opava byla lepším týmem, měla také víc šancí, body ale přesto brali domácí. Ti znovu potvrdili, že se před svými diváky chtějí rvát o výhru ze všech sil a i když se jim příliš nedařilo, dokázali vydřít tři body. Největší podíl na vítězství 5:3 měl bezesporu brankář Hromada, který pochytal celou řadu opavských příležitostí. Vítěznou trefu zaznamenal David Vítek, jehož výkony jdou taktéž neustále nahoru. Svou první branku ve vsetínském dresu pak zaznamenal Radek Hambálek.

Třetí čtvrtinu zakončil Vsetín na ledě vedoucího celku tabulky, Karviné. Celek tažený veterány Moravcem, Javínem či Ivanem je ve skvělé formě. Od 17. kola ztratil body jen ve dvou zápasech. Poprvé to bylo na konci druhé čtvrtiny na ledě Vsetína (2:1 pro VHK po prodl.) a podruhé se o to postaral… znovu Vsetín. Valachům se zkrátka na Karvinou daří a i ze vzájemného souboje ve třetí čtvrtině dokázali vydolovat bod. Ve vyrovnaném zápase sice po dvou třetinách prohrávali 2:0, v závěrečném dějství ale dokázal snížit Vítek a v poslední minutě pak poslal zápas do prodloužení Bajtek. Nastavení nerozhodlo a penaltový rozstřel tentokrát patřil domácímu štěstí. Vsetínští trefili tři tyčky ze tří nájezdů, zatímco Karvinští dokázali jeden ze svých nájezdů proměnit a získat tak bonusový bod po výsledku 3:2. Přesto se Vsetínští vraceli na Valašsko poměrně spokojeni. Zápas byl celkem vyrovnaný. Myslím si, že po celé tři třetiny to byl parádní hokej. Nájezdy jsou vždycky o štěstí a to jsme tentokrát neměli. Tonda Sprušil nastřelil břevno, Jirka Heš tyčku, stejně jako v posledním nájezdu Dan Vaněk. Ale na to, že jsme hráli s prvním mužstvem tabulky a ještě k tomu venku, je jeden bod úspěch.

Nejlepší celek na domácím ledě

Vsetínští mužští hokejisté letos připravili svým fanouškům nejedno překvapení. Vesměs se jednalo o překvapení příjemná, což fanoušci, zvláště po utrápené loňské sezóně, museli ocenit. Jedním z nich byly a jsou bezesporu domácí výkony a výsledky. Vždyť kdo by před sezónou tipoval, že po třiceti odehraných zápasech bude Vsetín nejlepším celkem na vlastním ledě? V první čtvrtině prohrál doma s Přerovem, ve druhé s Valmezem a bod mu uzmula též Karviná. A v té třetí? V ní byli Valaši doma stoprocentní. Frýdek – Místek, Přerov a Nový Jičín Valaši doslova smetli, další z pohledných zápasů a výkonů ukázali i proti Prostějovu. S Uherským Hradištěm a Opavou se jim sice nedařilo herně, o to víc ale vynikla vsetínská bojovnost a vůle po prodloužení úspěšné domácí série.

V domácím prostředí jsou Vsetínští takřka neporazitelní a po zápasech si tudíž mohou plnými doušky vychutnávat ovace vděčných fanoušků.

„Myslím si, že doma je mužstvo odhodlanější, víc si věří a snáze dostane soupeře pod tlak,“ odhaduje trenér Hlobil možné důvody toho, že se Vsetínu doma tolik daří. Podobně mluví i ostrostřelec Zúbek: “Doma se snažíme hrát hlavně pro diváky, snažíme se je nalákat na náš hokej. Pro lidi tady makáme a dřeme a díky tomu jsme první v tabulce domácích zápasů. Chceme podávat co nejlepší výkony, aby se to lidem líbilo a neměli nám co vyčítat.“

Trochu jiné vysvětlení domácích výsledků VHK měl po vzájemném zápase opavský trenér Piskoř: „Je to tady těžké, protože je tady bouřlivé publikum a oni toho využívají při každém kontaktu s hráčem. Stačí, když hráč spadne, publikum zařve a rozhodčí okamžitě zvedá ruku a vylučuje se. Z toho Vsetínští těží.“ Nutno podotknout, že znalci místních poměrů se museli nad tímto výkřikem do tmy pouze útrpně pousmát.

Vsetín každopádně doma válí a je jen velkou škodou, že se přes výborné výkony stále nedaří na Lapač přilákat větší počet diváků. Vždyť návštěvnost, která by se i při případném započtení odhadovaného počtu permanentek obvykle pohybovala hluboko pod 1500 diváky, je pro hokejové město typu Vsetína nedůstojná – při stávající formě VHK rozhodně! Věřme tedy, že poslední čtyři domácí zápasy v základní části přinesou nejen atraktivní a úspěšné zápasy, ale též vyšší návštěvnost. Soupeři k tomu budou více než lákaví – Valašské Meziříčí, Poruba, Havířov a Karviná.

Třetí čtvrtina se tedy vydařila a Vsetín po ní okupuje vysněnou čtvrtou příčku, s tříbodovým náskokem na pátý Prostějov. Závěrečná fáze základní části však bude nelehká. Vždyť Valaši hned šestkrát budou muset bojovat o body venku, kde se jim dosud příliš nedařilo. Poslední zápasy nicméně i v tomto směru naznačily zlepšení a Vsetínští jsou plni odhodlání vybojovat si výhodnou vstupní pozici do play-off. „Budeme se chtít udržet na čtvrtém místě. Bude to těžké, ale uděláme všechno pro to, aby se nám to podařilo,“ slibuje trenér Hlobil. Před finišem základní části je tak o drama postaráno a hokejový fanoušek se rozhodně má na co těšit!

banner pod článkem