Vstupenky online

Do Klubu legend ELH vstoupily vsetínské ikony Dopita, Čechmánek a Tabara

Redakce • 07.05.2024

V červnu 1994 se zrodila Asociace profesionálních klubů ledního hokeje v České republice (APK LH), která od té doby slouží jako organizace pro řízení a rozvoj nejvyšší hokejové soutěže. U příležitosti 30. výročí svého založení se rozhodla založit Klub legend ELH, jeho vznik a první osobnosti byly představeny v úterý rámci slavnostního pořadu Hokejista sezony TELH. Do prestižní společnosti byli uvedeni také vsetínští velikáni Roman Čechmánek, Zdislav Tabara (oba in memoriam) a Jiří Dopita.

Klub extraligových legend vzniká jako uznání a ocenění nejvýznamnějších osobností, které se nesmazatelně zapsaly do extraligové historie svými výkony na ledě i mimo něj. Cílem je vyjádřit nejen respekt za jejich přínos naší nejvyšší hokejové soutěži, ale také jako inspirace pro budoucí generace hokejistů, trenérů, rozhodčích, ale i těch, kteří se podíleli na chodu, rozvoji či propagaci samostatné české extraligy od jejího vzniku počínaje sezonou 1993/1994.

„Za 30 let extraligou prošla celá řada hokejových osobností, které se zapsaly do její historie. Klub legend tak bude uznáním a oceněním těch, kteří dosáhli v extralize výjimečných úspěchů i těch, jejichž přínos pro nejvyšší hokejovou soutěž byl významný,“ uvádí ke vzniku Klubu legend ELH prezident APK LH pan Jan Tůma.

Do tohoto elitního klubu bylo letos uvedeno těchto prvních 12 legendárních osobností, jejichž jména jsou spojena s érou české hokejové extraligy. Za Vsetín se jedná o tři zástupce: trenéra Zdislava Tabaru, brankáře Romana Čechmánka (oba in memoriam) a útočníka Jiřího Dopitu.

„Již v úvodu sezony jsme s kolegy z BPA přemýšleli, jak ještě zvýšit prestiž ELH, a mám za to, že Klub legend tato naše očekávání naplní. S expertní skupinou jsme si vyjasnili užší seznam osobností, které naplňují představy o extraligové legendě. Je pro mě ctí být u vzniku tohoto elitního klubu a vzdát tak hold všem těm, díky nimž má extraliga nejen bohatou sportovní historii, ale těší se obrovské popularitě,“ uvádí ke vzniku Martin Loukota, ředitel Tipsport extraligy.

Elitní klub se bude i v dalších letech rozrůstat o nová jména. Na výběru osobností se svým odborným pohledem a konzultacemi podíleli sportovní redaktor a autor knihy rekordů ELH Ondřej Zamazal, hokejový historik a autor Hokejových pikošek Tomáš Kučera či Petr Hubáček přezdívaný Gimax, který se také zabírá historií a statistikami. Na vzniku Klubu legend se od počátku podílel Petr Nitsche z agentury BPA, výhradního marketingového partnera APK LH.

Další informace a medailonky osobností jsou pro širokou veřejnost k dispozici na webové záložce KlubLegendELH.cz.

banner pod článkem