Vstupenky online

Baráž? Máme šanci a určitě se nepovažujeme za outsidery, burcuje Pavel Klhůfek

Jan Tajzler • 10.04.2024

Pavel Klhůfek se stejně jako před rokem znovu zařadil mezi hlavní vsetínské tahouny v play-off. Zkušený útočník, který řadí týmové výsledky vždy nad své individuální, se v rozhovoru rozpovídal o sérii se Zlínem. Zároveň se zamyslel nad šancemi Vsetína v baráži i komplikací související s možným nutným azylem na cizím stadionu. Především pak neskrýval svou velkou spokojenost nad úspěchem vsetínského týmu: "Kvůli tomu jsme přišel na Vsetín, abych tohle zažil a jsem opravdu šťastný, že i po loňské sezoně, po neúspěchu jsem zůstal na Vsetíně a zažil jsem tuhle atmosféru."

Pavle, po loňském nešťastném finále se Zlínem je to letos satisfakce?
Určitě, ještě k tomu jsme vyhráli 4:1. Jsme šťastní, že jsme to dokázali doma utnout. Navíc Maxim Žukov vychytal nulu, což je fantastické. A lidi? Kvůli tomu jsem přišel na Vsetín, abych tohle zažil a jsem opravdu šťastný, že i po loňské sezoně, po neúspěchu jsem zůstal na Vsetíně a zažil tuhle atmosféru.

Chutná úspěch o to víc, že je to proti Zlínu?
Asi ano. Pro mě to určitě chutná víc.

V čem byl hlavní rozdíl oproti loňské sérii?
Myslím, že jsme měli trochu jiný tým. Pomohli nám kluci, kteří přišli jako last minute posily. Ti se fakt povedli, ať už je to Machy, Zabu nebo Matějda. Všichni ti kluci byli důležitým článkem. Klíčové bylo, že jsme hráli v podstatě kompletní sestavě. Samozřejmě nebyl Jandy, který je dlouhodobě zraněný a určitě by nám také pomohl. Myslím, že hlavní důvod úspěchu je, že jsme byli kompletní. Loni to bylo takové rozhárané a neměli jsme kompletní tým.

Na Lapači bylo při pátém finále 26 stupňů, jak moc to bylo pro vás náročné?
Bylo to opravdu hodně náročné. Jsem rád, že jsme to zvládli, protože ty podmínky i led byly těžké. Na ledě už nám to skákalo, na druhou stranu nám to možná i pomohlo. Například v závěru druhé třetiny Zlín nevyužil přesilovou hru právě možná proto, že led nebyl optimální. Ale podmínky byly pro oba soupeře stejné. V šestadvaceti stupních a při vyprodaném stadionu to bylo opravdu náročné, v šatně jsme se chladili s pytlíky s ledem. Určitě jeden z nejnáročnějších zápasů co jsem zažil vzhledem k podmínkám.

Baráž s největší pravděpodobnosti nebudete hrát doma, jak moc vás to mrzí a je to pro vás velká komplikace?
Jsem z toho docela nešťastný. Myslím, že fanoušci by si zasloužili hrát na Lapači. Bohužel, taková jsou pravidla a budeme se s tím muset srovnat. Tak to prostě je.

Znevýhodňuje vás tento fakt do baráže?
Nemyslím si. Máme šanci a určitě se nepovažujeme za outsidery. Dokázali jsme si se Zlínem, se silným soupeřem, který hrál play-off hokej, mají play-off tým a oba dva roky to potvrdili a my jsme je dokázali porazit 4:1. Myslím tedy, že určitě máme šanci.

Spekuluje se nad možností odehrát baráž v Brně, jak by se vám zamlouvala tato varianta? 

Asi bereme to co je. Pro nás to samozřejmě nebude jednoduché. Na Lapači máme zázemí a budeme se muset přesouvat. Myslím, že spoustu našich fanoušků si cestu najde kamkoliv, už jenom kvůli tomu, že jsme soutěž vyhráli a jsme v baráži. Doufám, že nás lidé přijedou podpořit. Brno není zas tak daleko. Budeme hrát na extraligovém kluzišti, spousta kluků nehrála třeba extraligu, já už v Brně párkrat hrál, zase to může být pro kluky něco jiného. Třeba budeme v euforii, budeme mít sebevědomí a já doufám, že nám to i může pomoct. 

Ondřej Smetana věří, že fanoušci by mohli i Rondo vyprodat, souhlasíte? 

Rozhodně ano. Myslím, že to je možné. 

Jak byste vaše šance viděl procentuálně? Zlín například před rokem dostal poměrně tvrdý direkt. Hodně se mluví o velkém rozdílu mezi Tipsport extraligou a Chance ligou.
Samozřejmě rozdíl tam je. Když prohrajeme 0:4, tak další den bude znovu normální den, je to sport. Mohli jsme tady také sedět a bavit se o návratu série do Zlína za stavu 3:2. Beru to prostě jako sport. Nevím, zda s nimi dokážeme uhrát čtyři zápasy nebo jeden. To teď nedokážu říct, ale já si myslím, že určitě budeme soupeř, který bude kousat a myslím, že ani Kladno si nás moc nepřálo.

Všechny tři série play-off jste zvládli poměrně rychle, ušetřili jste síly?
Říkali jsme si už po sérii s Jihlavou, že by to měla být výhoda. Zlín měl sedm zápasů v nohách a my jsme měli týden na přípravu. Dva dny jsme měli před finále volno, teď budeme mít také dva možná i tři dny volna. Určitě nám to pomůže. Samozřejmě Kladno má volno už přes měsíc, což je něco jiného. Znovu říkám, že jsem šťastný za to, co jsme dokázali. Ještě více šťastný jsem za kompletní tým, nikdo se nezranil a všichni jsme ready na baráž. I proto jsme tady všichni, co jsme na Vsetín přišli a trénovali jsme na to. Měli bychom to fyzicky zvládnout. Na Vsetín se chodí s tím, že se vyhraje Chance liga a zabojuje se o extraligu. To se nám povedlo, takže teď už se budeme v hlavách soustředit na baráž.

Máte za sebou jeden vrchol, bude teď těžké se zase nakopnout a dostat z hlavy prvotní úspěch?
Samozřejmě je to docela úsměvné. Vezměte si, že vyhrajete soutěž, na ledě se fotíte s tisící fanoušků, zvedáte pohár, jste v euforii a ještě za týden máte hrát další zápasy. Většinou to tak v ligách prostě není. Ale tak to je. My se k tomu musíme postavit tak, že do půlnoci možná do desíti do rána si trochu užijeme úspěchu, ale pak se zase začneme soustředit. Není konec. Tímto to nekončí, spíš to začíná. Vsetín si to určitě zaslouží, po letech kdy se snažil dostat do baráže, si teď zaslouží bojovat o extraligu.

Chtěl byste si zahrát proti Jaromíru Jagrovi?
Určitě ano. Nevím, jestli bude hrát, ale byl bych rád. Hrál jsem proti němu už v Chomutově, kdy jsme s Kladnem hráli také baráž. Samozřejmě Jágr je nejlepší český hokejista v dějinách a snem každého mladého kluka je si proti němu zahrát.

banner pod článkem