Vstupenky online

Generálka na ligový start! Vsetín se poprvé v historii střetne s Duklou Michalovce

Jan Tajzler • 05.09.2023

Rozpis přípravných zápasů hlásí už jen jednu položku. Ve středu od 18:00 nastoupí vsetínský tým k poslední prověrce před startem Chance ligy. Znovu je prověří tým hrající slovenskou Tipos extraligu. Bude to ale poprvé v historii, co se Valaši střetnou s klubem HK Dukla Ingema Michalovce. Vstupenky na poslední přípravné utkání můžete zakoupit zde.

Michalovce podstupují moravsko-slezské turné

Pojďme si nejprve v krátkosti představit klub z východu Slovenska. Hokej v Michalovcích brzy oslaví kulaté výročí 50 let. Za téměř půl století existence dokázal hokej na Zemplíně zabojovat v rámci společného Československa i o postup do tehdejší nejvyšší federální soutěže, ale proti byly v sezoně 1985/1986 Vítkovice coby vítěz české ligy. Úspěšné období prožíval hokej v Michalovcích v devadesátých letech, kdy se klub dokonce třikrát dostal do baráže o postup do nejvyšší soutěže, ale extraligy se nedočkal. Podobně jako na Vsetíně přišly po přelomu století ekonomické problémy, které měly za následek pád do 2. ligy. Michalovce se dostaly zpět do první ligy díky odkupu licence v roce 2008. Historický postup do extraligy se uskutečnil v roce 2019 po vyjpaté baráži se Žilinou. Ve druhé sezoně mezi elitou si Dukla došla i pro první cenný kov, když vybojovala bronzové medaile. 

Blízko k ještě většímu úspěchu byly Michalovce i v posledním play-off. Základní část přitom Dukla zakončila až na 8. místě. V předkole přetlačila Trenčín, ale senzace se zrodila ve čtvrtfinále, kdy Michalovce šly na Slovan Bratislava. Celé Slovensko bylo překvapeno, když tým z hlavního města a favorit na titul po této sérii skončil. Michalovce pak navíc v semifinále trápily i pozdějšího mistra z Košic, bitva na východě Slovenska dospěla až do sedmého rozhodujícího duelu, ve kterém se radovaly právě Košice a později dokráčely i k mistrovskému titulu. 

Z výše uvedených faktů se dá očekávat, že po Zvolenu míří na Lapač další přední tým Slovenska. Michalovce vyrazily za hranice v rámci tří zápasů proti celkům české Chance ligy. V pondělí se představily na ledě Frýdku-Místku, kde padly 2:4. Vsetínský stadion bude druhou zastávkou a moravsko-slezský týden zakončí o den později v Prostějově. Ještě před příjezdem do Česka odehrála Dukla pět připravných duelů, dvakrát měřila síly s Popradem a Liptovským Mikulášem, pokaždé se jednou radovala z vítězství a jednou musela skousnout porážku. Kromě slovenských soupeřů vyzvala v domácím prostředí i polský Krakow, který deklasovala 4:0. 

Vsetín podstoupí poslední test 

Valachům končí seriál přípravných zápasů, týden po posledním utkání s Michalovcemi už půjdou do ostrého boje o ligové body na ledě Třebíče. Situace ve vsetínské kabině není ideální z hlediska zdravotního. Minulý týden po utkání s Nitrou potvrdil trenér Luboš Rob dlouhodobější absence u obránců Jiřího Říhy a Jakuba Tepera. V rámci defenzívy by měl klub oznámit ještě příchody dalších hráčů. Postrádat bude Vsetín v nejbližší době i útočníka Pavla Klhůfka, na ledě už se však připravuje zkušený forvard Pavel Kubiš

Bez ohledu na marodku trenéři Jiří Weintritt s Lubošem Robem nadále hledají ideální obranné páry a také vyladění útočných formací. Spokojenost zatím panuje s výkony prvního útoku, který se od loňské sezony nezměnil a v přípravě obstaral drtivou většinu kanadských bodů. Bohužel vedení vsetínské lavičky nevyjde představa, že generálku na soutěž odehrají už v sestavě, která by se měla podobat ligovým zápasům a to již z výše zmíněných zdravotních důvodů. O motivaci tak mají postaráno další hráči včetně nadějných mladíků, kteří rovněž dostali v přípravných zápasech výrazný prostor mezi nimi třeba Matyáš Dědek s Markem Melenovským nebo také Adam Koláček

Situace není ideální ani v brankovišti, i proto krom dvou prvních střetnutích odchytal všechny duely Maxim Žukov. Na rozdíl od obranných řad však zde není situace zdaleka tak kritická a je předpoklad, že jak Patrik Romančík tak i Adam Pavlíček budou brzy připraveni plnit své role. Souboj Vsetína a Michalovcemi bude první vzájemnou konfrontací, zároveň se pro Valachy jedná o generálku na start Chance ligy. V jakém rozpoložení zelenožlutí před startem soutěže jsou, můžete posoudit sami na vlastní oči ve středu od 18:00,  vstupenky na utkání koupíte zde.

Sestavy v posledním kole: 

Vsetín: Žukov – Staněk, Ondračka, Smetana, Jenáček, Ďurkáč, Hryciow – Jonák, Berzinš, Rob – Holec, Dědek, Hrňa – Hořanský, Kern, Jandus – Bláha, Vávra, Vaňo. 

Michalovce: Gajan - Acolatse, Korenčík, Macejko, Glazkov, Bodák, Mihálik, Cibák - Pereskokov, Suja, Valach - Santos, Bjalončík, Bodnár - Matúš Paločko, Fedor, Solenský - Kabáč, Buc, Vašaš.

banner pod článkem