Vstupenky online

Jakub Málek o Finsku: Nemá to chybu. Vsetínu přeje návrat a fandí Pavlíčkovi

Helena Hegeďová • 02.09.2023

Gólman Jakub Málek se připravuje na svou druhou sezonu ve finském Ilves Tampere. A los hokejové Ligy mistrů (CHL) jej na konci srpna přivedl do Česka, konkrétně do Pardubic. Kromě toho se ve skupinové fázi potká také s Třincem a Vítkovicemi, za které nastupuje Roman Půček. Jak je ve Finsku spokojený a má stále přehled o dění ve VHK?

Kubo, jaký pro vás byl zápas na české půdě?
Samozřejmě jsem se moc těšil. Jednak je to doma, jednak se na mě přijela podívat rodina, takže to pro mě bylo takové zpestření. Jinak to byl zápas jako každý jiný, takže jsem se na něj připravoval, jako kdyby tady rodina nebyla.

Kdo všechno se na vás přijel podívat?
Přijela pomalu celá rodina, taťka, mamka, strejda, prostě všichni. Bylo fajn je tady konečně po dlouhé době zase vidět, taky je dlouhou dobu opět neuvidím, takže bylo super, že jsem je mohl potkat.

Ilves se v základní části CHL potká se všemi českými týmy. Potěšilo vás to?
Los jsem sledoval s mým nejlepším kamarádem Kubou Apolenářem, který teď hraje v Havířově. Ječeli jsme jak malí, když jsme viděli, že jsme chytli všechny tři české týmy. Škoda, že to není naopak a nejedeme do Vítkovic nebo do Třince, což by bylo blíž ze Vsetína nebo Kroměříže. Samozřejmě to bereme tak, že už jen jet do Česka je pro nás Čechy perfektní. Byl jsem strašně rád, že si to tady můžeme ťuknout. A vlastně za Vítkovice hraje Roman Půček, takže to bude taky zajímavé.

Jste s Romanem v kontaktu?
Romanovi jsem po losu psal, že se potkáme, a samozřejmě jsme byli oba šťastní, že se uvidíme. Na vzájemný zápas jsem hodně zvědavý (usmívá se).

Kromě českých týmů se potkáte třeba taky s Bolzanem, což asi není celek, proti kterému byste si měl jinak šanci zahrát...
To je pravda. Je to zajímavý soupeř a pro mě takový nováček. Já jsem samozřejmě věděl, že ten tým existuje, ale nikdy jsem ho nesledoval. Pomalu jsem ani nevěděl, jestli hrají v rakouské soutěži, nebo někde jinde. Každý tým je pro nás zpestření. Já jsem třeba v Itálii nikdy nebyl, takže se budu moct podívat do Milána, do Bolzana. Bude to fajn výlet, a samozřejmě fajn práce, protože jedeme do práce, nejedeme na dovolenou. Všechno musí být perfektní.

Jak se vám teď jinak ve Finsku daří?
Teď to nemá chybu, všechno si sedlo tak, jak má. Mám nový, větší byt, všechno je perfektní, tréninky mají tempo. Když to řeknu i po té hokejové stránce, tak týmu se daří a vezeme se na tom všichni. Tampere je navíc perfektní a krásné město. Za mě to je to všechno super.

V Ilves hraje hodně Čechů, ať už jde o A-tým nebo juniorku. Teď přišel Jakub Frolo, jste v kontaktu?
Je to super. S kluky, i těmi mladšími, jsme v kontaktu. O Kubu se vlastně, nechci říct, že starám, ale je ze Vsetína, takže k němu mám samozřejmě mnohem blíž než k ostatním. Se všemi jsme v kontaktu, chodíme hrát fotbal, dívat se na fotbal a podobně, snažíme se udržovat partu, co nejvíc to jde. Je super, že nás tady může být tolik.

Sledujete zápasy Vsetína v sezoně?
Snažím se sledovat každý zápas, výsledky, někdy to samozřejmě nejde nebo je to složitější, ale snažím se. Soupisku znám, teď je tam gólman Adam Pavlíček, kterého sleduju, protože je stejně mladý jako já, když jsem v týmu působil. Doufám, že se mu tam třeba taky něco podaří. Celkově to sleduju a doufám, že se Vsetín konečně vrátí tam, kam patří.

Jak jste prožíval loňské finále Chance ligy? Měl jste vůbec čas jej sledovat?
Moc času jsem neměl, protože jsme zrovna hráli semifinále s Lahti. Když byl volný den, tak jsem se samozřejmě díval. Škoda jen, že to dopadlo takhle. I včetně toho, že se ve Zlíně zachovali jako zbabělci, když na stadion nepustili vsetínské fanoušky. Je to hokej, souboj se odehrává na ledě, a ne v hledišti. Je to škoda, ale nemůže to takhle být věčně, jednou se to musí podařit.

A co říkáte na to, že Kuba Apolenář hrál ve finále za Zlín?
No… (směje se). Já jsem mu říkal, že když dá gól, tak už asi kamarádi nebudeme, ale když gól nedá, tak se můžeme pořád kamarádit (směje se).

banner pod článkem