Vstupenky online

Jde o kvalitní klub a kvalitní organizaci s obrovskou historií, hlásí nová brankářská akvizice Patrik Romančík

Patrik Kopáč • 04.07.2023

Do brankoviště vsetínského týmu přichází pro příští sezonu Patrik Romančík, který v loňské sezoně táhl v rámci prvoligového play-off slovenské druhé nejvyšší soutěže tým Žiliny. Patrik je odchovancem slovenské Skalice, kde také strávil většinu své dosavadní kariéry. V mládežnických letech se dostal i do národního týmu. Na Slovensku kromě mateřské Skalice hájil také barvy Dukly Senice, Nových Zámků či Liptovského Mikuláše. V sezoně 2021/2022 si vyzkoušel také své první zahraniční angažmá ve francouzském Nice. Po návratu do vlasti se stal posilou ambiciózní Žiliny, která v loňské sezoně znovu usilovala o návrat do nejvyšší soutěže, nakonec však Vlci podlehli ve finálové sérii 3:4 na zápasy postupujícímu týmu z Humenného. Nyní se devětadvacetiletý brankář chystá na své první české angažmá.

Jde o tvé první působení v Česku, předtím jsi působil hlavně na Slovensku a jednu sezonu i ve Francii. Proč ta změna?
Ihned po minulé sezoně jsem věděl o zájmu Vsetína a čekal jsem, jestli to vyjde. Když to klaplo, byl jsem za to moc rád a tím pádem bylo rozhodnuto, jelikož jsem měl velký zájem zde chytat. Je to pro mě vyšší level a je to český hokej, takže určitě mi to může hodně dát. Je to zde kvalitnější, takže jsem za tuto možnost šťastný.

A proč právě Vsetín?
Je to hodně jednoduché. Jde o kvalitní klub a kvalitní organizaci s obrovskou historií, to mluví za vše.

Takže jsi i ze Slovenska vnímal ta devadesátá léta na Vsetíně?
Určitě ano. Bavili jsme se o tom i s trenéry doma ve Skalici. Tehdy byl hokej u nás i na Vsetíně na vysoké úrovni a tyto kluby si vzájemně pomáhaly "posouváním" hráčů jako Rosťa Vlach a pod. Takže již od dětství Vsetín vnímám co se hokeje týče a vím o tomto klubu hodně.

Řešil jsi i jiné nabídky? Byla možnost setrvání v Žilině, kde jsi působil poslední dvě sezony?
Nabídek bylo víc, ale jednoduše řečeno, když klaplo angažmá na Vsetíně, tak jsem neváhal, bylo to jasné.

Ještě si v Česku nechytal, nicméně kvalitu zdejších soutěží máš odzkoušenou, jelikož jsi několik přátelských utkání již za řekou Morava odehrál v roli soupeře. Jak vnímáš rozdíl ve kvalitě slovenských a českých soutěží?
Z mého pohledu je Chance liga podobná slovenské extralize, takže to svou kvalitu určitě má a už to tak trvá dlouhé roky. Těším se na to, co mě čeká v nové sezoně.

Zažil jsi někdy zápas na Lapači či už z pohledu soupeře, nebo diváka?
Ano, loni jsme tu hráli se Žilinou přípravní zápas a následně Vsetínští odehráli zápas i v Žilině. Z těch dvou utkání si některé kluky ze Vsetína pořád pamatuji. Šlo o kvalitní zápasy a kvalitní hokej, i když šlo jenom o přípravu. Ale hokej to byl dobrý a to samé očekávám i v příští sezoně.

S jakým očekáváním přicházíš?
Hlavně chci přinést do kabiny pohodu a když budu na ledě, tak pomoct hráčům jak jen to půjde. S Maxem jsme si rovněž již od začátku sedli. Je to dobrý kluk, na trénincích se hodně podporujeme a fandíme si navzájem. Takže tu nevidím problém a věřím, že to tak bude i v sezoně a společně uděláme vše pro to, abychom získávali co nejvíce bodů.

O přesné roli v týmu již byla řeč, či už ze strany vedení, nebo trenérů?
Měl bych Maxovi dělat dvojku a dělat všechno pro to, aby byl v pohodě. Rovněž se ale budu snažit, abych se dostal do branky a když ta šance přijde, tak ji budu chtít využít na sto procent. Oba jsme nastavení tak, že kdokoliv dostane šanci chytat, dá do toho všechno, abychom byli všichni po zápase spokojení.

Do Vsetína jsi přišel v průběhu letní přípravy. Jak tvůj letní dril od té doby probíhá?
Na Vsetíně jsem tři týdny a již od začátku trénuji zde se skupinou brankářů. Jsme tady gólmani z A-týmu, juniorky i dorostu, trénujeme denně a chválím si to. Jsem spokojen s tréninky i s trenéry. Věřím, že nás to dobře připraví na příští sezonu.

Jak vnímáš za ty tři týdny zdejší okolí a lidi? Je to v něčem jiné?
Určitě, je to jiná mentalita. Už jsem něco málo ve městě oběhal, řešíme bydlení atd., takže to tady již trochu znám a moc se mi tady líbí. Těším se, až se sem s rodinou nastěhujeme.

Jednu sezonu si odehrál i ve Francouzské nejvyšší lize za Aigles Nice. Jak hodnotíš tu kvalitu v porovnání se slovenskými soutěžemi?
Zpočátku jsem si myslel, že to nebude moc kvalitní soutěž. Ale když jsem tam přišel, byl jsem mile překvapen. Ty přední týmy jako Grenoble, Rouen atd. hrají každý rok Ligu Mistrů a hraje tam i dost reprezentantů, takže kvalitativně jsou na tom podobně jako slovenská extraliga, řekl bych.

Pocházíš ze Skalice, která je známá svými trdelníky. Máš k tomu nějaký speciální vztah?
Abych byl upřímný, tak má rodina odpradávna peče pro svoji potřebu trdelníky, takže vztah k tomu mám jako asi každý jiný Skaličan. Nicméně není to tak, jak to často lidi vnímají, že jíme ve Skalici trdelníky každý den na snídani, oběd i večeři, to zas ne... (směje se) Ale je to vzácné pro každého, občas jsem v předchozích působištích přinesl trdelník do kabiny a všem to moc chutnalo, takže jsem rád, že něco takového Skalica má. Ale my tam máme rádi i vaše frgály, takže i na to se zde těším, obzvláště na hruškové.

Jelikož si přímo ze zdroje, jak vnímáš pražskou variantu trdelníků, kdy do nich podnikatelé z hlavního města dávají zmrzlinu a podobné pochutiny?
Toto moc neberu. Moc mi to ani nechutná, pro mě je to příliš sladké. Navíc to ani není moc podobné Skalickému trdelníku. Vždy když jsem dal naše trdelníky někomu zvenčí ochutnat, souhlasili, že to je něco úplně jiného, než všechny ty trdelníky z velkých měst a podobně. Takže všichni postupně pochopí, že ten pravý trdelník je ze Skalice... (směje se)

Jsi rodilý Záhorák a všichni víme, že tam mluvíte tak polo slovensky, polo česky. Vnímáš to taky tak?
Vnímám, vnímám. Kluci se mi na Slovensku kromě Záhoráků vždy smáli v kabině, když jsem řekl něco, na co nebyli zvyklí. Zde to budu mít asi trochu jednodušší, jelikož ta naše mluva je spíše blíž moravštině. (směje se)

Když nepočítáme dva zápasy, když jsi vypomáhal slovenské Senici v nižší lize, tak budeš ve své kariéře hrát již za šestý mužský tým. Z toho až čtyři týmy hrají v zelených dresech. Vyhledáváš tyto týmy schválně, nebo jde o náhodu?
Je to vtipné. S bráchou jsme o tom nedávno mluvili, že jdu pořád jenom ze zelené do zelené. Tak nějak mi ta barva asi sedí, takže jsem za to i rád, jelikož se můžu pořád cítit jako doma, protože i Skalica je odnepaměti zelená.

banner pod článkem