Vstupenky online

Po 17 letech přiletí na Lapač znojemští Orli

Jan Tajzler • 10.10.2023

Středeční program Chance ligy nabídne divákům na Lapači retroduel mezi Vsetínem a Znojmem. Oba celky společně působily naposledy v jedné soutěži v extraligové sezoně 2006/2007. Nyní se proti sobě postaví v duelu 11. kola Chance ligy a na rozdíl od posledního měření sil před lety, bude favoritem domácí tým Vsetína. Souboj Valachů s Jihomoravany odstartuje ve středu od 17:30, vstupenky jsou k dispozici zde.

Partner utkání:

Nováček se zatím hledá

Znojmo se do české druhé nejvyšší soutěže vrátilo po 12 letech. Mezitím si střihlo působení v rakouské lize, kde oslavilo i zisk stříbrných medailí. Pro definitivní návrat na českou hokejovou mapu se na jihu Moravy rozhodli před rokem, odkupem licence vstoupili do 2. ligy s okamžitým cílem postupu a navíc i odvážnou vidinou do budoucnosti: „Cíl je jasně nastavený: v následující sezoně postoupit do Chance ligy a následně v horizontu tří let se pokusit zabojovat o baráž o účast v extralize," komentoval v květnu 2022 návrat Znojma do tuzemských sutěží prezident klubu Pavel Ohera.

První cíl Znojmo splnilo na výbornou, navzdory působení ve třetí nejvyšší soutěži zachovalo profesionální kádr a dle toho také zvládlo cestu za kýženým postupem do Chance ligy bez výraznějšího zaváhání. Jenže hned po postupu vyvstaly finanční otázky, zda se ve městě opravdu bude hrát již plně profesionální soutěž. Nakonec se ale klub s radnicí dohodl na navýšení dotace a startu v soutěži nic nebránilo.

Znojmo pro novou výzvu zlákalo zpět útočníka Radima Matuše nebo obránce Jana Bartka. Největší posilou se pak stal švédský útočník Anton Karlsson, jenž je aktuálně i nejproduktivnějším hráčem Orlů s bilancí 3+7. Dle předpokladů táhnou ofenzivní řady nováčka také strůjci postupu Tomáš Svoboda (2+7) s Martinem Šťovíčkem (3+3), posledně jmenovaného si fanoušci Vsetína mohou pamatovat ze vzájemných prvoligových soubojů s Třebíči či Ústím nad Labem, před rokem ale překvapivě podepsal ve druholigovém Znojmě. Bratrský souboj pak na Lapači čeká Jakuba Jenáčka, který před rokem ze Vsetína zamířil posílit defenzívu Znojma a ve střed nastoupí proti svému bratrovi Šimonovi. 

Mimo výše zmíněné má Znojmo na soupisce také Jana Hrušku, majitel dvou extraligových titulů s brněnskou Kometou ale do posledních třech duelů nezasáhl. Mimochodem právě Jan Hruška byl u toho, když byl Vsetín administrativně vyloučen z nejvyšší soutěže v roce 2007. Vsetínská stopa vede také do brankoviště, Matěj Žajdlík v loňské sezoně pomohl Valachům při marodce v brankovišti a během prosince vychytal pro Vsetín tři vyhrané duely, letos ale ještě do prvoligových bojů ve znojemském brankovišti nestál. Na Lapači také necelou sezonu strávil útočník Petr Beránek. Brankoviště Orlů střídávě střeží Dominik Groh s Romanem Durným.

Nováček se v Chance lize zatím hledá. Znojmu chybí stabilita ve výsledcích, zatím dosáhlió na tři výhry, když na domácím ledě porazilio Zlín 5:1 a Frýdek-Místek 5:3, jediná výhra na ledě soupeře se zrodila v Praze, kde Orli brali všechny body za výhru 4:1 proti Slavii. Výsledkem je 11. místo se ziskem 9 bodů. Změnu k lepšímu by mělo obstarat i rozšíření realizačního týmu, na post hlavního trenéra nastoupil Václav Baďouček, do role asistenta se přesunul Jiří Beroun a na lavičce Znojma působí také vsetínský mistr extraligy Tomáš Jakeš. Znojemský tým se sice prezentuje disciplinovanou hrou, patří mezi čtyři nejslušnější týmy v soutěži, ale i tak má probém s oslabeními a s hodnotou zvládnutých početních nevýhod 74.29 % je nejhorším týmem soutěže.

Vsetín vylepšil přesilovky

Valaši na prahu nového pracovního týdne cestovali k utkání na půdu nedalekého Frýdku-Místku. V Polárce se jim podařilo navázat na loňské úspěchy a potřetí v řadě dokázali z původně neoblíbené haly přivést plný bodový zisk. Vsetínští si v utkání výrazně pomohli díky dvěma využitým přesilovým hrám, jednou se dokonce prosadili ve vlastním oslabení. Naopak černou kaňkou na sedmém vítězství Valachů v sezoně je zranění obránce Jakuba Ďurkáče, vsetínský zadák byl pukem zasažen do obličeje, na ledové ploše se okamžitě objevilo až nepříjemné množství krve. Jakub Ďurkáč strávil noc ve frýdecké nemocnici, nakonec vsetínský obránce utrpěl zlomeninu licní kosti.

Pro nejbližší utkání trenéři nebudou moct využít ani služeb útočníka Pavla Klhůfka, tomu se po utkání se Zlínem ozvalo poranění ruky a vyřadilo jej ze hry už před duelem ve Frýdku-Místku. Stále se vyhlíží premiérový start obránce Madse Larsena, v přípravě na ledě už je i útočník Miroslav Holec zatím ale bez konkrétního termínu návratu do zápasové zátěže. Naopak v pondělí poprvé do základní části zasáhl uzdravený útočník Štěpán Bláha.

Z Polárky si Vsetín přivezl zlepšenou hodnotu využití přesilových her, tu zvýšil z 20 % na 23.26 %, což je jen o chlup horší než má nelepší tým soutěže z Prostějova. Luboše Roba pak na čele vsetínských střelců dorovnal Vít Jonák, který využitou přesilovou hrou zaznamenal 4. branku v sezoně. Dařilo se také Matouši Kratochvilovi, tomu sice o vlásek unikla první trefa ve vsetínském dresu, ale ke svým pěti asistencím přidal další dvě právě v Polárce.

Vsetín přivítá znojemské Orly na Lapači po téměř 17 letech, naposledy se tak stalo 20.prosince 2006. V poslední společné extraligové sezoně byla vzájemná bilance mezi Valachy a Jihomoravany vyrovnaná 2:2. Vsetín uspěl doma 3:1 a ve Znojmě 1:0, pak už ale tehdy favorizované Znojmo zbývající dva duely zvládlo v poměru 3:0 a 6:0. Nyní přihchází setkání po letech v Chance lize a tentokrát je v roli favorita valašský tým. Utkání startuje ve středu od 17:30, vstupenky na Znojmo můžete zakoupit zde.

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Žukov (Romančík) – Staněk, Ďurkáč, Smetana (A), Ondračka, Hryciow, Š. Jenáček, Petrovický – Jonák, Bērziņš, Rob (A) – Půček, Dědek, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Jandus – Š. Bláha, Kratochvil, Vaňo.

Znojmo: Groh (34. Durný) – Bartko, E. Mareš, Remta, J. Jenáček, Zukal, Tejnor (A), Fajmon – T. Svoboda (C), Matuš (A), Karlsson – Beránek, Šťovíček, Špaček – Kučera, Havlát, Sklenář – J. Sedláček, Čermák, L. Adámek.

banner pod článkem