Vstupenky online

Valaši bojovali statečně, ale na body proti Motoru to nestačilo

Jan Tajzler • 07.02.2018

Utkání favorizovaného Motoru a Vsetína připomínalo spíš souboj tabulkových sousedů než favorita s outsiderem. Valaši začali aktivně a v první třetině otevřeli zásluhou Slováčka skóre utkání. Domácí Jihočeši dokázali na vedoucí branku Vsetína nalézt odpověď až v prostředním dějství, po kterém platil nerozhodný stav 1:1. Ve třetí třetině se zaplněná Budvar aréna dočkala tří branek, nejprve se do vedení vrátil Vsetín, když Kváču prostřelil Pokorný. Motor však tentokrát našel odpověď záhy a zásluhou Luboše Roba bylo opět srovnáno. Vsetín poté ubránil nebezpečnou přesilovou hru, ve které vsetínský tým významně podržel i brankář Šurý. Jihočeši však rozhodli za vyrovnaného počtu hráčů na ledě, když se prosadil exvsetínský Vít Jonák, tentýž hráč zároveň pečetil vítězství Motoru střelou do prázdné vsetínské branky. Valaši budou bojovat dál, v sobotu je čeká na domácím ledě Prostějov.

WSM liga - 47. st 7.2.17:30
Madeta Motor České Budějovice
VHK ROBE Vsetín
4:2(0:1, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 26. Rob (J. Mikyska, Fillman), 50. Rob (L. Květoň, Čermák), 57. Jonák (Vampola, Kutlák), 60. Jonák (Nedorost) – 13. Slováček (Frolo, Kopta), 49. Pokorný (Kajaba). Rozhodčí: Jechoutek, Wagner – Jílek, Šperl. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6029. Střely na branku: 33:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:2, 2:4.

Madeta Motor České Budějovice: Kváča – Kutlák (C), Pýcha, Vráblík, Čáp, F. Novák (A), Fillman – L. Květoň, Pajič, Nedorost (A) – Nejezchleb, Vampola, Čermák – J. Mikyska, Rob, Jonák – Heřman, Galamboš, Vlček.
VHK ROBE Vsetín: Šurý – Frolo (A), Teper, Janáček, Dundáček, Ostrčil, Holomek – Pokorný, Šilhavý, Illéš – Vávra, Březina, Slováček – Kajaba, Markovič (C), Kopta – Karafiát, P. Beránek, Hořanský – Kucharczyk (A).

První lepší šanci měli domácí. Luboš Rob vybojoval kotouč v souboji u mantinelu a poslal ho na Josefa Mikysku, který to zkusil hned z první. Střelu z nápřahu se ale Šurému podařilo na poslední chvíli vyrazit. Ve třetí minutě chtěl rozhodčí vylučovat jednoho z domácích hráčů, avšak Tomáš Frolo předvedl hezké gesto a nepřesný verdikt sudích odvolal. V polovině první třetiny dostával přihrávku před branku kapitán Vsetínských Jaroslav Markovič, těsně před Kváčou se ale do zakončení nedostal. Po dvou minutách už mohli být vsetínští fanoušci o něco spokojenější. Ondřej Slováček dostal nabito na vrchol kruhu a odtud prostřelil až do horní části Kváčovy svatyně. Na půdě favorita tedy hostující celek vedl 1:0. Mohlo být vyrovnáno pár minut před koncem třetiny, nicméně Michal Šurý proti Nejezchlebovi, jenž stál zády ke vsetínské brance, zasáhl svou hokejkou parádně a kotouč vypíchl. Naopak na druhé straně mohl navýšit vedení Tomáš Vávra. Šikovně se vyhnul obránci a zamířil do pravé části Kváčovy branky. Domácí brankář si ale nebezpečnou střelu za pomoci vyrážečky pohlídal. Zbývalo pár sekund do konce třetiny a krásnou individuální akcí se prezentoval Miloslav Čermák, který obešel obránce a dostal se až do zakončení, jenže z bekhendu trefil jen připraveného Michala Šurého. Po první třetině tedy stále trvalo vedení svěřenců Jiřího Dopity.

Smůlu měli Vsetínští hned na začátku další třetiny. David Březina poslal puk z úhlu na brankoviště a kotouč nabral směr jen do tyče po odrazu od bruslí jednoho z hráčů Vsetína. Aktivní vsetínský nástup do třetiny potvrdil ještě René Kajaba s Dominikem Pokorným. Oba hostující útočníci si ale vylámali zuby na Kváčovi, který byl tím, kdo držel domácí tým na začátku druhé dvacetiminutovky. Poté už Motor vyslyšel přání českobudějovických fanoušků a srovnal skóre. Josef Mikyska vedl celou akci. Najížděl si k brance po křídle, aby kotouč následně poslal přímo na hůl Luboše Roba, pro kterého už zakončení mezi betony Šurého nebylo problém. Po srovnání stavu to byli naopak svěřenci Mariana Jelínka, kteří byli aktivnějším celkem. Vzápětí se puk z nepřehledné situace dostal na hůl Roka Pajiče, jenže slovinský útočník v českobudějovickém dresu trefil jen rameno Šurého. Po třicáté minutě zasáhl Šurý proti Čermákovo teči přesně. Po druhé periodě 1:1.

Čtyřicátá šestá minuta nabídla dobrou šanci pro Václava Nedorosta, který se ujal kotouče za brankou Vsetínských, vyjel zpoza ní a vystřelil. Michal Šurý si proti domácímu kanonýrovi povyjel a jeho pokus uschoval ve výstroji. Následovala přesilovka Motoru, v níž Kutlák nahazoval před branku a jeho tečovaný pokus skončil jen těsně mimo. Českobudějovičtí své šance nevyužili, což Vsetín potrestal. Dominik Pokorný vydoloval kotouč u hrazení ve vlastním obranném pásmu, přejel hřiště a vystřelil. Jeho pokus zpoza obránce zaplul až nad Kváčovu lapačku – 1:2. V padesáté minutě, tedy o chvíli později, přihrál před branku Vsetínských Lukáš Květoň, čehož dokonale využil Luboš Rob. Rob si sjel pro kotouč a z první nekompromisně napálil puk až do sítě. Pět minut před koncem třetí třetiny vyzval ke skórování Nedorost Vampolu, ten však trestuhodně netrefil odkrytou klec. Mrzet ho to ale nemuselo tolik, neboť necelé čtyři minuty do konce posledního dějství zápasu se prosadil Vít Jonák. Navýšit a definitivně pojistit vedení Motoru mohl Luboš Rob, který se ocitl tváří v tvář Šurému. Chvíli to vypadalo, jako by nevěděl, co s pukem, a nakonec se dostal do velkého úhlu, ze kterého už vsetínského brankáře nepřekonal. Třetí branku v zápase si tedy Luboš Rob nepřipsal. Vsetín to ještě zkusil s odkrytými zády, čehož trefou do prázdné využil Vít Jonák a připsal si tak druhou branku. Více toho k vidění nebylo. Motor nakonec před 6029 diváky zvítězil 4:2 a připsal si další domácí výhru.

Ohlasy k utkání

Luboš Rob (asistent trenéra Motoru): „Upřímně musím přiznat, že Vsetín odehrál velice dobré utkání. Naopak nám se stále nedaří souhra a v herním projevu se trápíme. O výsledku rozhodlo, že hosté na začátku druhé třetiny neodskočili o víc než jeden gól, zato my jsme cestu k vítězství nakonec našli. Takový je prostě hokej… Vsetín si každopádně nějaký bod zasloužil. Říkali jsme, že chceme tvořit vhodné dvojice hráčů, nicméně soupeři bojující o play-off hrají proti nám každý zápas na krev, a když potom nedáme v úvodu jeden nebo dva góly, bohužel to takto vypadá. Dnešní utkání si vyhodnotíme a uděláme směrem k sestavě takové závěry, aby to před začátkem vyřazovacích bojů začalo fungovat.“

Jiří Dopita (trenér Vsetína): „Vzhledem k vývoji utkání jsou to pro nás ztracené tři body. Budějovice měly úvodní tlak, pak jsme se jim ale vyrovnali a dostali se do vedení. Ve druhé třetině nás domácí nemohli dotáhnout. Byli jsme jednoznačně lepší a měli stoprocentní šance, bohužel se nám je nepovedlo proměnit. Možná by potom utkání skončilo jinak. I když jsme v poslední dvacetiminutovce znovu vedli, hrubé chyby nás stály vítězství. Odehráli jsme však dobré utkání.“



×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava