Vstupenky online

Vsetín poprvé v sezoně porazil Frýdek-Místek, naděje na play-off stále žije

Jan Tajzler, Helena Hegeďová • 17.02.2018

Utkání, ve kterém šlo oběma soupeřům o udržení posledních plamínků naděje se odehrálo v sobotu na vsetínském Lapači. Valaši přivítali soupeře z Frýdku-Místku. Utkání zahájili lépe Slezané, když v první třetině využili přesilovou hru a šli do jednobrankového vedení. Frýdek-Místek spoléhal v utkání na propracovanou defenzívu, podpořenou spolehlivým výkonem brankáře Danečka. Valaši se vyrovnání dočkali až v poslední třetině. Vsetín měl více ze hry, ale rozhodující branku v základní hrací době nepřidal. Utkání tak dospělo až do samostatných nájezdů, kde v 6. sérii rozhodl o bonusovém bodu navíc Radim Ostrčil. Vsetín nadále živí naději na play-off.

WSM liga - 50. so 17.2.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Frýdek-Místek
2:1sn(0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 42. Illéš, rozh. náj. Ostrčil – 10. Bartko (Pechanec, Klimša). Rozhodčí: Přikryl, Fiala – Lukš, Rožánek. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3183. Střely na branku: 36:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1.

VHK ROBE Vsetín: J. Pavelka – D. Krenželok, Dundáček, Ostrčil, Slováček, Frolo, Holomek – Illéš, Podešva, Vávra (A) – Protasenja, Kucharczyk (A), P. Beránek – Markovič (C), Kopta, Březina – Vítek, Šilhavý, Kajaba.
HC Frýdek-Místek: Daneček – Piegl, Bartko, Pastor, Hrachovský (A), D. Stránský (C), Foltýn – Štumpf, Pechanec, Klimša – J. Kalus, Bajtek, Peterek – Poruba, Kuťák, Kofroň – Franek, Przybyla, Kafka.

Valaši v úvodu utkání získali kotouč na své hokejky, prodrat se až před Danečka ve frýdeckomístecké brance se jim však dlouho nedařilo a již na začátku se tak ukázalo, co bude největším problémem domácích po první dvě třetiny. První střela letěla z hole Beránka a hostující gólman musel ihned zasahovat. Úvodní pokus hostujícího celku byl zblokován, ale ani Pavelka nezůstal dlouho bez práce a poradil si s nepříjemným bekhendovým nahozením zpoza branky. Vsetín trápily nepřesné přihrávky, a tak se mohl po chybě na modré čáře probojovat do brejku Klimša. Celou situaci dobře vyhodnotil domácí gólman a nebezpečí včas uhasil. 

První třetina zápasu byla opatrná, což znamenalo také méně střel na branku. Vsetínské vyloučení ale v 10. minutě potrestal Jan Bartko, jenž první střelou v početní výhodě dostal kotouč po ledě až za brankovou čáru. V přesilovce se vzápětí ocitli i Valaši a nejvýraznějším z hráčů byl obránce Krenželok, který nastřelil tyčku. Pro Vsetín následovala i přesilovka 5 na 3, v té se však domácí neukázali v moc dobrém světle a Frýdku-Místku se bez větších problémů dařilo držet kotouč dál od Danečkovy branky. Závěr prvního dějství odehrál Vsetín po vyloučení Kajaby a Holomka skoro celý v početní nevýhodě. Slezanům se dařilo vytvořit si tlak a držet svého soka v obranném pásmu, i přes to Pavelka příliš práce neměl, jelikož byla většina střel zblokovaná.

Druhá třetina začala podobně jako ta první, když Daneček zasahoval proti prvnímu útočnému výjezdu Vávry a Pastor zablokoval pokus Protasenji. Hlavní roli hrála frýdeckomístecká obrana, když rysi nedovolovali soupeři přechod útočné modré čáry. Vsetín navíc v dobrých pozicích puky neposlouchaly. Střelecky aktivní byl Poruba, který se na několikátý pokus dostal do brejku a zahrozil také po kombinaci, která vznikla hned po vhazování v útočné třetině hostujícího týmu. 

Vyrovnání měl na hokejce Holomek, když od mantinelu nahodil na branku a gólman Daneček přes clonícího Kajabu nic neviděl. Po této akci si Valaši dokázali udržet pásmo. Vávra přestřelil, Ostrčilův pokus zblokoval Bartko, autor první branky, a Krenželok trefil Danečkovu výstroj. Hostující brankář měl plné ruce práce a Vsetín puk nakonec za jeho záda dostal, gól však uznán nebyl. Vsetínské tato nepříjemnost nabudila, už se ale nedokázali dostat zpět před branku soupeře a zahrozit tak jako v předcházejících okamžicích. Nepomohla ani přesilová hra, ve druhé třetině už nikdo kotouč do branky nedostal.

To, o co se Vsetín snažil celých 40 minut, se Valachům povedlo v minutě dvaačtyřicáté. Puku po nahození Jakuba Illéše pomohli do branky bránící hráči Frýdku-Místku, čímž si tak sami pro sebe udělali zápas dramatičtější. Další přesilovka pro Vsetín znamenala šanci na otočení, na valašské hokejky se ale opět vrátila nepřesnost a střela převážně mimo tři tyče. Nápor vytvořený díky početní výhodě si Vsetín udržel. Danečka překonal po skvěle vymyšlené akci Protasenja, hostující brankář si ale vybral svou dávku štěstí, když puk pouze proklouzal kolem brankové čáry a skončil na druhé straně brankoviště. Další vyloučení na straně Frýdku-Místku mělo na svědomí to, že vsetínský gólman Pavelka připsal první zákrok třetí třetiny až v její polovině, kdy jej z vrcholu levého kruhu ohrozil Štumpf.

Přesilovka se po vyloučení Frola objevila také na straně hostů, ti se ale nedokázali prosadit přes vsetínskou obranu a na druhou stranu se naopak v přečíslení vydali Vávra s Illéšem. Ve druhé vlně se do brejku dostával také Markovič, který ale kotouč ve středním pásmu nakonec nezpracoval ideálně. Vsetín si uvědomoval důležitost výhry, a tak se začaly množit chyby. Tři sekundy před koncem byli však domácí blízko senzaci, když se uvolnil Illéš a z pravého křídla poslal bekhendový pokus mezi betony. V poslední sekundě pak Danečkovu bránu přestřelil. V následném prodloužení si hosté zahráli přesilovou hru, ale jelikož ani nastavených pět minut nerozhodlo, šlo se na samostatné nájezdy. V těch jako jediný uspěl vsetínský obránce Radim Ostrčil, který překonal hostujícího brankáře v 6. sérii a přidal tak na konto Vsetína bonusový bod.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Samozřejmě jsme chtěli vyhrát za tři body, nicméně i tento výsledek nás ještě nechává ve hře. Teď jsme odkázáni na to, aby Frýdek porazil Třebíč, pokud možno za tři body. Poté bychom dostali šanci si to s Třebíčí v posledním zápase rozdat o to, kdo do play-off z osmého místa proklouzne. Dneska bylo vidět, že se hraje o hodně. Bohužel jsme dostali první gól v oslabení a snažili jsme se dobývat branku soupeře, což se nám již několikrát nepodařilo. Dneska jsme naštěstí dali alespoň ten jeden vyrovnávací gól a v podstatě ještě žijeme hlavně díky výbornému výkonu Jardy Pavelky po celý zápas, který vygradoval při samostatných nájezdech, kdy tým opravdu výrazně podržel a pomohl nám ke dvěma bodům.

Marek Malík (HC Frýdek-Místek): Myslím si, že to bylo velice atraktivní utkání. Mělo náboj, a i když nebylo na góly moc bohaté, tak šance a výkon obou mužstev byly velice kvalitní. Chtěli jsme bodovat, což se nám povedlo, ale hlavně jsme chtěli brát více bodů, vyhrát tady. To se nám nepovedlo, protože nás poslední dobou trápí to, že si vytvoříme šance a neumíme je proměnit. To je pro nás výzva a povzbuzení do další práce, musíme na tom zapracovat. Dneska je to ale škoda, protože zápas jsme měli určitě rozehrán tak, abychom vyhráli. Jsme zklamaní, ale bylo to pěkné utkání.



×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava