Vstupenky online

Vsetín zvládl domácí vstup do semifinále a ujímá se vedení 1:0

Jan Tajzler • 19.03.2024

První semifinálový duel mezi Vsetínem a Jihlavou byl na Lapači na programu v úterním podvečeru. Valachům se podařilo v utkání odskočit na rozdíl tří branek a ve druhé třetině se zdálo, že míří za poklidným vítězstvím. Jihlava se ovšem nevzdala a na startu třetí třetiny bylo srovnáno. Klíčovým faktorem se ukázaly přesilové hry. Vsetínští na rozdíl od soupeře byli v této disciplíně stoprocentní a slaví zisk prvního bodu v sérii hrané na čtyři vítězné duely.

CHANCE LIGA - SF1 út 19.3.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava
5:3(0:2, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Jonák (Š. Jenáček, Klhůfek), 20. Jonák (Teper), 27. Hrňa, 48. Teper (Jonák), 58. Jonák (Larsen) – 29. Štefančík (Harkabus, T. Havránek), 33. Štefančík (Ozols, Dvořák), 42. Jelínek (Kočí, Koštoval). Rozhodčí: Zubzanda, Bejček – Vašíček, Maňák. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3220. Střely na branku: 33:26. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 3:5.

VHK ROBE Vsetín: Žukov – Smetana (A), Š. Jenáček, Staněk, Ďurkáč, Ondračka, Larsen, Teper – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Bērziņš, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Š. Bláha – Machala, Kratochvil, Zabusovs.
HC Dukla Jihlava: A. Beran – Bilčík, Dundáček, Dvořák, Ozols, Koštoval, Kočí – Čachotský (C), R. Toman, Cachnín – Harkabus (A), T. Havránek, Štefančík – Rauš, Menšík, Jelínek – Chvátal, Pořízek, V. Brož.

Semifinálová série odstartovala zodpovědnou defenzívou na obou stranách. Vsetínští se při snaze ohrozit hostujícího brankáře Berana prosazovali nejprve s těží, neboť obránci Dukly zvládali pokusy domácích blokovat. V 10. minutě se ale Vsetínu podařilo sehrát pohlednou kombinaci. Klhůfek poslal puk do prostoru Jenáčkovi, ten už mohl pomýšlet i na střelu, ale rozhodl se ještě vylepšit pozici Vítu Jonákovi a ten dokonal rozbor jihlavské obrany. Vsetínu se pak dařilo tvořit si další slibné příležitosti a ve zbytku úvodního dějství byl aktivním týmem. Další slibnou kombinaci mohl k dokonalosti po výzvě od Tepera dovést Klhůfek, ale na poslední chvíli mu jihlavský obránce ztížil zakončení. 

Na konci 16. minuty byla blízko úspěchu akce třetího domácího útoku, Hořanského střelu Beran pouze vyrazil před sebe a k dorážce se dostal Bláha, jihlavský brankář svůj tým držel. V závěru první třetiny dostali Valaši příležitost první přesilové hry v sérii a jednu vteřinu před zazněním sirény slavili její využití. Střílenou přihrávku Tepera si dokázal Vít Jonák zpracovat na hraně brankoviště a z otočky zasunul kotouč za záda jihlavského brankáře podruhé. Platnost branky si ještě rozhodčí museli potvrdit na videu, ale velmi rychle potvrdili vsetínské dvoubrankové vedení po úvodních dvaceti minutách hry. 

Ve druhé třetině Jihlava zlepšila pohyb a byla mnohem nebezpečnějším soupeřem než v úvodním dějství. Vstup měl ale aktivnější domácí tým. Jonák obdržel kotouč ve slotu, ale ve slibné pozici tentokrát minul. Jihlava mohla na vyrovnání pomýšlet ve 25. minutě, Čachotskému se podařilo přihrávkou zpoza branky uvolnit Tomana, ale Žukov kotouč vyrazil a následně pohotově zalehl. Následně dostala Dukla příležitost předvést svou hlavní zbraň v play-off a to přesilovou hru. Domácím se ale podařilo eliminovat početní výhodu soupeř a hned po návratu se původně potrestaný Erik Hrňa zapojil do protiútoku a povedenou střelou skrz bránícího Bilčíka navýšil vsetínské vedení už na 3:0. 

Dukla se ale nepoložila. Naopak trpělivě hledala recept na obranu domácích a ten nalezla v čase 28:10. Povedená kombinace hostů začala u Havránka a přes Harkabuse se kotouč dostal na hůl Marcela Štefančíka, kterému se podařilo snížit. Marcel Štefančík pak své umění předvedl i na prahu 33. minuty, kdy obešel bránícího Smetanu a střelou na vzdálenější tyč Žukovovy brány dostal Jihlavu na kontakt. Valachy mohli před sirénou ještě uklidnit hráči čtvrtého útoku, Machala předložil kotouč na volej Zabusovsovi, ale Beran se stačil přemístit. 

Na startu třetí třetiny slavila Jihlava vyrovnání. Nejprve k němu byli blízko Ozols s Jelínkem, ale tuto souhru ještě Žukov zneškodnil. Následně po vhazování však nahození z hole Kočího usměrnil za záda vsetínského brankáře Šimon Jelínek a na Lapači se začínalo znovu. Krátce na to dostala Jihlava druhou příležitost přesilové hry. Ve vlastním oslabení však byl blíže gólu Vsetín, konkrétně Machala, jenž přebruslil Čachotského, ale bekhendový blafák k dokonalosti v samostatném úniku nedotáhl. Vsetín ubránili i druhé oslabení v utkání a pak podruhé udeřil ve vlastní přesilové hře. Nejprve po nahození Staňka orazítkoval horní tyč jihlavské klece Berzinš, ale v čase 47:20 si srovnal puk na holi Jakub Teper a prostřelil Berana. 

Třetí třetina následně nabídla otevřený hokej a šance se rodily na obou stranách. Jihlava sáhla k oddechovému času již v čase 56:39 a na střídačce zůstal brankář Beran. Vsetín však nechtěl nic ponechat náhodě a po přihrávce Larsena mohl hattrick trefou do odkryté brány zkompletovat Vít Jonák. Valaši tak úspěšně vstoupili do semifinálové série a ujímají se vedení 1:0 na zápasy. 

Ohlasy k utkání