Vstupenky online

40 let od postupu: Oslavám kulatého výročí nescházelo nic

Václav Trávníček • 19.02.2009

V s e t í n – Atmosféra, jaká na Lapači nepanovala už dlouho, padesátka hokejových veteránů v hledišti, drama do samotného závěru a navrch tři body za vítězství s lídrem soutěže 4:3. To všechno přinesl slavnostní středeční zápas, ve kterém hráči Valašského hokejového klubu nastoupili v replikách historických dresů z roku 1969 proti celku Šumperka. Utkání si kromě bývalých hráčů nenechali ujít mnozí pamětníci. „Pro mne představuje tento zápas oživení sezóny a zároveň vzpomínku na dřívější časy,“ poznamenal letitý pamětník Julius Ficek. „Byl to pro nás výjimečný zápas,“ dodal útočník Josef Mikeš, jenž se v duelu blýskl jednou asistencí. Slova obou potvrzují, že oslava čtyřiceti let od doby, kdy Vsetín poprvé postoupil do 2.ligy, byla více než důstojná.

Mezi pozvanými hosty byl i dlouholetý hráč a pozdější funkcionář vsetínského hokeje Petr Husička. Ten před zápasem favorizoval hosty ze Šumperka. „Když jsem se procházel po stadionu, zdravili mě hráči Šumperka jako Duba, Ambruz nebo Daneček. To jsou všechno extraligisti. Takže mi bylo jasné, že to Vsetínští budou mít těžké. Klobouk dolů, že dokázali vyhrát,“ vykládal po závěrečné siréně. „Už v šatně před zápasem jsme cítili, že je něco jinak. Už ta jména, co jsme měli na zádech…shodou okolností to moje nešlo ani přečíst. Smáli jsme se tomu,“ připomněl útočník Josef Mikeš, že vsetínští hráči nastoupili pod jmény fanoušků, kteří retrodresy vydražili v předvánoční aukci na internetových stránkách klubu. „Chtěli jsme se na utkání připravit, protože Šumperk má prvoligové mužstvo. Jsou tam hráči, kteří jsou opravdu kvalitní,“ vysekl soupeři poklonu.

Úvodní třetina přinesla velký tlak Šumperka. Hosté s drakem na hrudi brzy vedli 2:0. „Stává se nám pravidlem, že pokud vedeme, tak nakonec prohrajeme. Nevím, čím to je. Když naopak prohráváme o gól o dva, malinko zvedáme hlavu a ve třetí třetině dostaneme soupeře pod tlak,“ říkal Mikeš. Stejně tak tomu bylo i ve středu. Vsetín ještě do konce první části snížil na 2:1 a přestože v průběhu druhé třetiny znovu inkasoval, dokázal ve třetí dvacetiminutovce otočit skóre a od 52. minuty držel vedení 4:3. To už nepustil, navzdory velké snaze Šumperských. „Soupeř měl ve třetí třetině asi patnáct zakázaných uvolnění, pořád zkoušeli dlouhé nahrávky přes celé kluziště. My jsme se je snažili eliminovat a vycházelo nám to. Takticky jsme třetí třetinu zvládli,“ pochvaloval si Mikeš.

Hráče i funkcionáře mohla kromě cenného vítězství těšit poměrně vysoká návštěva. Navzdory sněhové kalamitě, která komplikovala situaci na silnicích vsetínského regionu, si na zimní stadion našlo cestu přesně 1765 diváků. Kdo se však utkání nezúčastnil, byl jednatel VHK Stanislav Pavelec. „Standu bohužel zmohla chřipka, takže pro dnešek musel zůstal doma v posteli,“ posteskl si sportovní ředitel Alexej Jaškin. „I tak jsme ale rádi za vysokou účast fanoušků. Je nám jasné, že to dnes kvůli sněhu neměli jednoduché. Tímto bychom jim chtěli poděkovat,“ řekl Václav Trávníček z organizačního týmu středeční akce.

Po středeční oslavě, korunované vítězstvím proti lídrovi soutěže, však pro vsetínské hokejisty pokračuje další práce. Už v neděli pojedou bojovat o další body na led nevyzpytatelného Velkého Meziříčí. „Jejich specialitou je malé kluziště a trenér Zavadil, kterého jsem poznal už při svém působení v Olomouci. Umí velice dobře zvládnout taktiku, dokáže zavřít střední pásmo. Jsem zvědavý, jak se nám na tamním malém hřišti bude dařit,“ poznamenal Mikeš. „Blíží se konec sezóny, musíme se připravit na každý zápas jak to jen půjde,“ dodal.

Do konce nadstavbové části zbývá včetně nedělního utkání odehrát pět zápasů, přičemž Vsetín si drží šesté místo. Pokud se Valaši udrží v tabulce do sedmé pozice, začnou předkolo play off, hrané na dvě vítězná utkání, na domácím ledě. „A to je našim cílem. Chtěli bychom začínat doma,“ prohlásil útočník Pavel Marek.

banner pod článkem