Vstupenky online

JUN: Musíme se sladit na týmovou notu, říká Kovář. Jaká témata se řeší v kabině?

Helena Hegeďová • 15.12.2023

Junioři ještě nedávno opanovali první místo v tabulce, ale po sérii nezdarů se propadli. Východní skupina Ligy juniorů je nicméně velmi vyrovnaná a náskok soupeřů není nikterak veliký. „Samozřejmě bychom se chtěli vrátit zpátky na první místo. Nebude to lehké, ale popereme se o to,“ hlásí útočník Filip Kovář, který v minulém utkání nasměroval Vsetín k obratu.

Filipe, co říkáte na aktuální formu juniorky?
Poslední zápas jsme vyhráli, což je dobře, protože předtím jsme měli nějaké prohry. Myslím si, že týmově jsme na tom nebyli úplně nejlépe. Mysleli jsme si, že to půjde samo, ale řekl bych, že teď už je to lepší. Děláme, co máme, a hrajeme ten systém, který hrát chceme. Za mě se to teď zase zlepšuje.

Předtím jste byli na prvním místě tabulky, pak přišla série proher. Co se stalo?
Po těch výhrách a na prvním místě v tabulce jsme si mysleli, že to půjde samo. Ani jsme vlastně nehráli tak, jak trenéři chtěli. To nás stálo body i první místo.

„Nesmíme ale hrát každý jednotlivě, musíme se sladit na týmovou notu, aby to hrálo v náš prospěch.“

Jaký jste z toho měl vy osobně pocit?
Když jsme vyhrávali, tak to bylo v pohodě (usmívá se). Byla dobrá nálada a dařilo se. Potom jsme začali prohrávat a asi jsme se to snažili urvat každý sám, všichni jsme chtěli, aby se to změnilo. Možná jsme až moc chtěli, někdy je to na škodu, možná i tady byla chyba.

Jak to vidíte v kontextu celé sezony?
Jsme dobrá parta, sedli jsme si, všichni se bavíme a nemáme mezi sebou žádné problémy. Myslím si, že pokud fungujeme jako tým, tak jsme na tom velice dobře. Nesmíme ale hrát každý jednotlivě, musíme se sladit na týmovou notu, aby to hrálo v náš prospěch.

Takže se vám stává, že chcete hrát sami na sebe?
Párkrát se nám to stalo, ale víme o tom. Řekli jsme si to mezi sebou. Teď už to začíná být lepší. A i když vezmu třeba ten poslední zápas, tak tam nám hodně pomohlo, že nás podržel gólman Honza Uhrin. To bylo asi klíčové, protože od toho jsme se jako celek odpíchli a do třetí třetiny jsme šli jako tým. Vyrovnali jsme a od branky na 2:2 už jsme začali hrát to, co jsme chtěli. Nahrávali jsme si, což nám pomohlo k vítězství v zápase.

Zůstaňme ještě chvíli u posledního zápasu. Nejprve jste prohrávali 0:2, a to po dvou rychlých gólech…
To už byl asi třetí zápas za sebou, ve kterém jsme dostali dva rychlé slepené góly. Je špatné, že se nám to stává. Na druhou stranu je dobré, že tentokrát nás to nepoložilo a chtěli jsme s výsledkem něco udělat. Nakonec se nám to povedlo otočit, nepolevili jsme, a to je dobře.

Vy jste navíc rychle snížili. Jak to bylo důležité?
Bylo hodně důležité, že jsme v oslabení dali rychle gól na 1:2. Ve třetí třetině jsme potom dali ještě důležitý gól v přesilovce. V nájezdech už jsme potom zápas urvali na svou stranu.

„To už byl asi třetí zápas za sebou, ve kterém jsme dostali dva rychlé slepené góly.“

Co celkově vaše oslabení a přesilovky?
Oslabení máme teď poslední dobou dobré. Máme funkční systém hry, díky kterému se nám v oslabení daří hrát a nedostáváme tolik gólů, což je super. V přesilovkách si taky nemyslím, že by to bylo úplně nejhorší, ale samozřejmě by to ještě mohlo být o něco lepší. Góly se nám ale daří dávat, takže nějaká spokojenost tam je.

Jak jste si věřili v nájezdech? Naposledy na ně v utkání došlo v září…
Každý, kdo šel na led, tam šel s tím, že dá gól. Myslím si, že tam nebyl žádný problém s nervozitou nebo strachem. Všichni jsme si věřili.

Teď vás čeká poslední zápas letošního roku v Chomutově. Co od zápasu očekáváte?
Cestování bude náročné, ale myslím si, že to zvládneme. Bude to velice bruslivý zápas, takže si po cestě musíme co nejrychleji rozhýbat nohy už od rozbruslení. Určitě si na ně ale věříme a chceme je porazit, šanci rozhodně máme.

Nevedete sice tabulky, ale bodové rozdíly jsou minimální. Pociťujete to?
Já bych řekl, že všechny zápasy jsou hodně vyrovnané. Nikdo ze soupeřů není nijak výrazně odskočený ani na jednu stranu. Myslím si, že když budeme hrát systém, který máme hrát, a budeme fungovat jako tým, tak máme šanci porazit každého. 

„Trenéři už nám potom jenom řeknou o různých věcech, které děláme, nebo neděláme v zápasech.“

Je teď vašim cílem znovu první příčka?
Samozřejmě bychom se chtěli vrátit zpátky na první místo. Nebude to lehké, ale popereme se o to.

Vychází motivace spíš od vás hráčů, nebo vám něco řekli i trenéři?
Spíš to vychází od nás od hráčů. Něco si mezi sebou řekneme, rozebereme, jak jsme na tom a co bychom mohli zlepšit. Trenéři už nám potom jenom řeknou o různých věcech, které děláme, nebo neděláme v zápasech.

Co nejvíce rozebíráte?
Řekl bych, že nejvíce se bavíme o nasazení do zápasu. Další věcí je pak rozhodně náš herní systém, který se nám v poslední době nedařilo moc dodržovat, a víme, že to musíme změnit.

banner pod článkem