Vstupenky online

Valachy čeká další test před play-off, na Lapač dorazí rozjetí Zubři

Jan Tajzler • 02.02.2024

Vsetínský tým odehraje do konce základní části ještě čtyři domácí utkání. Atraktivní sobotní termín však v domácím programu Vsacanů bude na delší dobu posledním. Valaši půjdou do čtvrté konfrontace s přerovskými Zubry, kteří v novém roce chytili parádní formu a díky tomu se perou o vstupenku do elitní šestky. Utkání tak slibuje náboj, jaký měly vzájemné souboje Vsetína a Přerova ještě v nedávné minulosti. Moravská bitva odstartuje v 17:00. Fanoušci se mimo hokejové podívané mohou těšit i na již tradiční tombolu 50:50, soutěž s Datartem a úspěšní žáci se mohou pochlubit svým vysvědčením a zatočit si na kole štěstí o odměnu.

Partner utkání:

Skončí jízda Zubrů v šestce? 

Všechny indicie naznačují, že Přerovu prospěla trenérská rošáda z prosincové reprezentační přestávky. Michal Mikeska se sice ještě s týmem seznamoval během vánočních svátků, ale od nového roku rozjeli Hanáci neskutečnou jízdu, díky které se vyšvihli na zisk 65 bodů, což Zubry z rizika sestupových bojů katapultovalo do možnosti získat přímý postup do čtvrtfinále. Přerov v novém roce pouze jednou nebodoval proti Sokolovu (1:3), jinak zvítězil ve všech devíti utkáních a aktuálně drží sérii sedmi vítězství v řadě. Připomeňme, že situace v tabulce je nadále napjatá a nejspíš taková bude až do úplného konce, na stejném bodovém zisku jsou seřazeni Sokolov, Zlín, Přerov a Jihlava ztrácí pouze tři body, o dvě poslední vstupenky do šestky tak bude zuřit tuhý boj, ještě bychom měli zmínit, že nic jistého nemají ani v Litoměřicích, které jsou s 68 body na 5. místě.

Přerov před uzávěrku přestupového okna ohlásil zajímavý návrat. Ze Slovenska se do klubu vrátil po třech letech útočník Roman Pšurný, který klub opustil v roce 2021 a po šesti strávených sezonách zamířil tehdy z Přerova právě na Vsetín. V pěti zápasech zaznamenal zkušený forvard 4 kanadské body a dá se předpokládat, že se znovu zařádí mezi hlavní tahouny Zubrů. Naopak ve zbytku sezony už Zubři nemohou využít služeb obránců Vojtěcha Lednického s Tadeášem Talafou, oba se z hostování vrátili do svých klubů. K dispozici ale Přerovu pro případ nouze bude brankář z extraligové Komety Štěpán Lukeš.

Produktivitu Zubrů vede čerstvě třiadvacetiletý útočník Daniel Indrák (12+8). Po delším zranění se do přerovské sestavy vrátil David Březina, jenž by měl stejně jako Pšurný zvednout přerovskou produktivitu, momentálně za 28 zápasů vstřelil 9 branek. Tahounem Přerova je i další exvsetínský hráč Antonín Pechanec (6+11). V obranných řadách stále nenastupuje dlouhodobě zraněný Robert Černý. Přerovská defenzíva tak spoléhá na zkušeného Jiřího Krisla (5+8) či Davida Chrobočka (2+7).

V brankovišti se naštěstí pro Přerov rychle z vánočního zranění zotavil Michal Postava, jenž patří podobně jako před rokem znovu mezi nejlepší brankáře Chance ligy. Aktuálně je odchovanec Valašského Meziříčí na 2. místě za porubským Dolejšem s úchvatnou úspěšností zákroků 94.54 %, průměrně obdržel pouze 1.79 branky na jedno utkání. Přerov má čich na talentované brankáře, před Postavou úřadoval v brankovišti Zubrů Lukáš Klimeš, který je dnes oporou Vítkovic. Hanácký klub inkasoval druhý nejmenší počet branek a to přesně 99. V minulém kole navíc v pikantním derby vynuloval prostějovské Jestřáby, to ale branku Zubrů střežil Josef Němeček. Přerov je pak druhý nejlepší i v oslabení, naopak silnou stránkou Zubrů stejně jako produktivita nejsou přesilové hry.

Potvrdí Vsetín domácí formu?

Valaši mají za sebou středeční šlágr s Porubou, který ještě odehráli v Kravařích. Ani na čtvrtý pokus se jim sice lídra tabulky zdolat nepodařilo, nicméně herní projev valašského mužstva rozhodně špatný nebyl a při kvalitnější koncovce by Vsetínští jistě mohli pomýšlet na bodový zisk. Ve zbytku základní části se Vsacané budou soustředit především na upevnění 2. místa, které jim náleží prakticky po celou sezonu. Prostějov je zatím v bezpečné vzdálenosti devíti bodů.

Vsetín na domácím ledě ovládl poslední tři utkání a zapsal plný bodový zisk, navíc fanoušky potěšil hned 17 přesnými trefami, což je určitě nadstandardní počin. Na ledě Poruby pak vůbec poprvé zasáhl do hry kanadský brankář Cody Porter, jenž na ledě lídra zlikvidoval 27 střeleckých pokusů soupeře. Před sobotním utkáním tak trochu visí otazník nad startem v brankovišti, kde trenéři aktuálně mohou vybírat hned z trojice maskovaných mužů. Premiéru by si pak mohl odbýt lotyšský útočník Patriks Zabusovs, jenž dorazil na Valašsko s uzávěrkou přestupového okna. 

Vzájemné zápasy 2023/2024:

6. kolo: Přerov – Vsetín 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

19. kolo: Vsetín – Přerov 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

32. kolo: Přerov – Vsetín 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Vsetín letos se Zubry v dosavadních konfrontacích neztratil jediný bod. Přerov byl letos ve vedení nad Valachy pouze v prvním vzájemném střetnutí, které ale ztratil ve 3. třetině. Na Lapači si Vsetín nebral servítky a už během úvodního dějství výrazně zamířil za vítězstvím, čisté konto Žukovovi překazil až v 60. minutě Indrák. Tuhá bitva byla k vidění v Přerově před koncem kalendářního roku 2023. Rozhodnutí obstaral až v 56. minutě Luboš Rob a tentokrát si už čtvrtou vychytanou nulu v sezoně nenechal vzít ani brankář Žukov. Proti Zubrům se letos prosadilo devět různých střelců, mezi nimi i odchovanec Přerova Matouš Kratochvil. Udrží si Valaši stoprocentní bilanci i po sobotním utkání proti rozjetému soupeři?

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Porter – Smetana (A), Š. Jenáček, Staněk, Ďurkáč, Kojo, Larsen, Hryciow – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Dědek, Hrňa (C) – Machala, Kern, R. Půček – Šuhaj, Š. Bláha, Kratochvil.

Přerov: Němeček – Kudělka, Zeleňák, Talafa, Chroboček, Cubo, Krisl, Adámek – Lednický, Pechanec, Březina – Pospíšil, Hejcman, Chludil – Indrák, Pšurný, Hradil – Dobša, Nemec, Goiš.

banner pod článkem