Vstupenky online

Budeme bojovat za celou valašskou hokejovou komunitu, slibuje hlavní trenér Jiří Weintritt

Jan Tajzler • 04.03.2024

Vsetínský tým po konci základní části dostal dva dny volna. Od úterý už se znovu hráči sejdou na Lapači a budou se připravovat na sobotní start čtvrtfinálové série, kterou Valaši zahájí dvojicí zápasů na domácím ledě. Po konci dlouhodobé fáze sezony jsme o rozhovor požádali hlavního trenéra Jiřího Weintritta, jenž se ohlédl za odehranou porcí 52 zápasů a zároveň také nastínil plán přípravy pro první kolo vyřazovací části. Jméno soupeře budou znát na Valašsku nejpozději ve čtvrtek večer.

Trenére, už delší dobu po základní části bylo jasné, že skončíte na 2. místě. Panuje tedy spíše spokojenost?
Ano, se 2. místem jsem v uvozovkách spokojen, trochu méně se získanými body. Pokud bychom nahráli o dvanáct bodů více, byla by moje spokojenost úplná.

Cítil jste z hráčů dostatečnou motivaci i pro utkání, ve kterých už o umístění vůbec nešlo?
Toto období není jednoduché, na druhou stranu hráči ví, že hrají za Vsetín, a to už musí být motivací samo o sobě.

Jak je nastaven program týmu po odehrání posledního kola v Prostějově?
Po pátečním utkání jsme v sobotu ráno trénovali a následně se hráči rozjeli ke svým rodinám. Znovu se sejdeme v úterý a společně se budeme připravovat až do soboty, kdy hrajeme první zápas.

Prakticky od startu sezony provázela vsetínský kádr častá zranění či absence. Může to být pro play-off i pozitivní, že jste si vyzkoušeli více variant sestavy?
V tomto ohledu jsme mohli zkoušet opravdu do sytosti. I v této situaci jsme se snažili zachovat dvojice. Horší to bylo ve chvíli, kdy museli v lednu na operaci Adam Hořanský s Tomášem Jandusem. Třetí útok, který dělal soupeřům velké problémy, najednou neexistoval. Těch příběhů můžeme zmínit opravdu hodně, důležité ale je, že všichni dělali pro svůj návrat maximum a stále svůj tým podporovali.

Fanoušky jistě zajímá, jaká je zdravotní situace hráčů před play-off. Základní část jste dohrávali dokonce s obránci ve čtvrté formaci. Můžete nastínit, jak vypadá situace před vrcholem sezony? Je možné, že do sezony zasáhne také někdo z dlouhodobě zraněných hráčů? (Jandus, Hořanský, Berzinš)
Tito tři hráči utrpěli v sezoně vážná zranění. Tomáš Jandus se zotavuje po operaci kotníku a na ledě už nám nepomůže. Pro tým je to velká ztráta. Adam Hořanský a Daniels Berzinš už trénují jen s malým omezením. Klobouk dolů před jejich úsilím vrátit se co nejdříve a pomoct týmu v play-off. Po dlouhé době by vzniklo v útočných řadách konkurenční prostředí, což je pro tým velmi zdravé.

V závěru přestupového okna jste přivedli útočníky Ondřeje Machalu, Patrikse Zabusovse a brankáře Codyho Portera. Byl kádr doplněn dle vašich představ?
Představy jsou jedna věc a situace na trhu druhá. Není to opravdu jednoduché a byla na tom odpracována spousta času. Drtivá většina hráčů je pod smlouvou a jejich příchod nemáte ve svých rukou. Z toho pohledu musím být spokojený.

Přejděme k play-off. Berete jako velkou výhodu, že jak čtvrtfinále tak i případné semifinále zahájíte na domácím ledě?
Play-off je jiná soutěž než základní část, tým musí prokazovat kvalitu i venku. Každopádně mít zápas k dobru doma se počítá, je to další sváteční den pro tým a samozřejmě pro naše fanoušky.

Nabízí se také otázka k samostatným nájezdům. Vsetín si tuto praxi vyzkoušel třikrát bez zisku bonusového bodu. Bude to také téma pro přípravu na play-off?
Této dovednosti se věnujeme a v tréninku to nevypadá jako v zápase. Myslím si, že je to o mentálním nastavení v danou chvílí, pracujeme na tom.

Poměrně dobře Vsetín zvládal hru ve speciálních formacích. V přesilových hrách i v oslabení se zařadil mez nejlepší týmy soutěže. Očekáváte, že to bude znovu klíčový faktor pro úspěch ve vyřazovací části?
Speciální formace jsou důležité v každém zápase. Každý tým musí na těchto herních situacích neustále pracovat. Pravda je ale taková, že když sehrajete něco nového, je v dalším kole soupeř na tuto variantu připraven. Stále více je v těchto momentech důležitá improvizace, třeba vystřelit hned po vyhraném buly.

Od startu sezony si o výrazný prostor řekl junior Matyáš Dědek, který se stal suverénně nejproduktivnějším hráčem do 20 let v rámci celé soutěže. Těší vás nebo překvapuje, že takhle zazářil hned v první sezoně mezi muži?
Mladý Děda je borec. Chtěl jsem ho do týmu a od přípravy nám ukazoval, že míří do základní sestavy. Má před maturitou a chce jít studovat dál. Stíhá to, dobře se s ním pracuje. Potřebuje ještě zesílit, potom bude ještě lepší v soubojích, také v zakončení jsou rezervy, ale to vše ví, a pokud bude na sobě pracovat, má budoucnost. Přál bych si, aby se začali prosazovat i další vsetínští odchovanci, protože naše mládež pracuje na plné obrátky.

V závěru základní části jste testovali všechny tři brankáře. Máte už jasno, kdo bude jedničkou pro vyřazovací boje?
O gólmanech je jasno. Kluci ví, kdo jakou bude mít roli. Když to teď řeknu, tak se v úterý někdo zraní. Zůstanu tedy s omluvou u této stručné odpovědi.

Soupeřem Vsetína bude tým, který vzejde z předkola. Je jasné, že to bude jeden z trojice Přerov, Slavia, Jihlava. Plánujete sledovat zápasy předkola?
Soupeře známe ze vzájemných utkání, přesto zápasy v Praze a Chrudimi budeme sledovat osobně.

Do play-off vstoupíte víkendovými zápasy na Lapači, chtěl byste něco vzkázat vsetínským fanouškům?
Všichni se na tento hokejový svátek těšíme a zároveň jsme zdravě nervózní. Zájem je o tuto sérii veliký. Děkujeme za podporu všem fanouškům, budeme bojovat za celou valašskou hokejovou komunitu.

banner pod článkem