Vstupenky online

Sobotní výzva: Porazí Vsetín poprvé Znojmo za tři body?

Jan Tajzler • 23.02.2024

Valaši pojedou k utkání 50. kola Chance ligy s jistotou 2. místa po základní části. To ale nic nemění na tom, že trenéři považují duely s celky bojující o záchranu respektive postupovou desítku o potřebné a kvalitní testy před startem play-off. Orlům už jde o všechno. Situaci klub z jižní Moravy nemá ve svých rukou a právě Vsetín se může stát katem znojemských nadějí. Souboj Orlů s Valachy odstartuje ve znojemské Nevoga aréně v sobotu od 17:30.

Znojmo už musí, porážka znamená sestup

Orli po loňském triumfu a postupu do Chance ligy bojují o přežití ve druhé nejvyšší soutěži. Znojmo sice provedlo před uzávěrkou přestupního okna jisté změny, hráče poskytla například extraligová Kometa, ale v minulém týdnu nezvládli Znojemští klíčový duel s pražskou Slavií a na domácím ledě podlehli pražskému konkurentovi v boji o záchranu 2:3. Překvapení se nekonalo ani ve středu na ledě suverénního lídra v Porubě, odkud Znojmo přicestovalo domů na jih Moravy s prázdnou po porážce 1:4. Duel se Vsetínem je poslední nadějí k oživení šancí na záchranu, Orli ale už vůbec nemají situaci ve svých rukou a musejí se do konce základní části spoléhat na zaváhání soupeřů. Frýdek-Místek, Slavia i rezerva Pardubic jsou stále ohroženými klub, ale Znojmo už musí do konce základní části vše vyhrát.

Stejně jako při postupovém tažení se Znojmo celou sezonu spoléhá na zkušeného útočníka Tomáš Svobodu, který vévodí týmovým statistkám s bilancí 20 vstřelených branek a stejným počtem asistencí. Pokud se má Znojmo ještě zmátořit, bude se spoléhat i na zkušenosti Jana Hrušky (13+19). Po Svobodovi pak Orly celou sezonu táhl také Martin Šťovíček (16+20). Z brněnské Komety je na hostování ve Znojmě ještě loni vsetínský útočník Pavel Jenyš (12+14). Vsetínskou stopu pak ještě dokresluje přítomnost forvardů Jana Bergera, Petera Lichance či Petra Beránka. V obranných řadách pak najdeme bratra vsetínského zadáka Šimona Jenáčka Jakuba.

Produktivitu obránců vede rovněž exvsetínský zadák Jan Bartko (6+20). Brněnská Kometa poskytla klubu také služby Jana Zahradníčka (3+12). Dle počtu odchytaných zápasů je jedničkou ve Znojmě Dominik Groh s úspěšností zákroků 91.29 %. Kometa pak do Chance ligy poslala i objev letošní extraligové sezony Jana Kavana, který Orlům pomohl ve třech duelech.

Statistiky už příliš velkou roli nehrají, Znojmo bude muset ve zbytku sezony předvést velkou vůli po záchraně a ani to nemusí stačit. O osudu Orlů pro příští sezonu může být jasno již v sobotním večeru.

Vsetín obsadí 2. místo

Valaši mají pro základní část splněno. Zelenožlutí se sice nestali pronásledovateli suverénní Poruby, ale celkem s přehledem si pojistili tři kola před koncem 2. místo. Stejně jako v minulé i předminulé sezoně tak půjdou do play-off z pozice, která zaručuje start čtvrtfinálové i případné semifinálové série na domácím ledě. Zbyla utkání v základní části budou ve znamení příprav na vrchol sezony. Soupeři, kteří se Vsetínu postaví do cesty mají stále o co hrát. Bojuje se o záchranu, postupovou desítku, šestku i výhodu domácího prostředí pro start play-off.

Vsetínu se povedl středeční duel s Frýdkem-Místkem. Valaši na rozdíl od derby ve Zlíně předvedli mimořádnou disciplínu a soupeři s nejvyšším využitím početních výhod umožnili pouze dvě přesilové hry. Hrdinou utkání byl útočník Pavel Klhůfek, který byl u všech tří tref svého týmu, sám obstaral dvě branky v přesilových hrách a jeho počet vstřelených branek už je na hodnotě 15. První formace tak hraje ve slibné formě před vrcholem sezony. Nabízí se otázka, zda trenéři přeci jen nebudou týmové opory šetřit, ale trenér Luboš Rob i útočník Roman Vaňo potvrdili, že nadále chce mužstvo ladit systém hry pro play-off.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

11. kolo: Vsetín – Znojmo 3:2p (2:1, 0:0, 0:1 – 1:0)

24. kolo: Znojmo – Vsetín 3:4p (1:0, 2:1, 0:2 – 0:1)

37. kolo: Vsetín – Znojmo 1:2sn (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)

Na první pohled je zajímavé, že duely mezi Vsetínem a Znojmem ani jednou neskončily po základní hrací době. Oba kluby se potkaly po dlouhých 16 letech, poprvé od společného působení v extralize. Zajímavé bylo především utkání na jižní Moravě, kam v sobotním termínu přicestovala také početní skupina vsetínských fanoušků a před návštěvou necelých dvou tisíců diváků se hrál hokej plný zvratů. Vsetín po dvou třetinách prohrával ve Znojmě 1:3, ale tým předvedl charakter a v průběhu třetí třetiny si vynutil po brankách Tomáše Janduse a Pavla Klhůfka prodloužení. V něm se o bonusový bod postarala dvojice Vít Jonák - Luboš Rob, když prvně jmenovaný dokonale uvolnil svého spoluhráče, aby Rob mohl chladnokrevně zavěsit. Znojmo se pomstilo krátce po novém roce na Lapači. Orli dokonale využili herní krize Vsetína, která právě v tomto duelu kulminovala čtvrtou porážkou v řadě. Hrdinou jihomoravského mužstva byl Jan Hruška, který obstaral obě trefy vítězů. Bude sobotní utkání znovu na delší dobu posledním setkáním?

Sestavy v posledním kole:

Znojmo: Groh – Zahradníček, Bartko, Štich, Bukač, Vala, Tejnor (A), E. Mareš – T. Svoboda (C), Šťovíček, Jenyš – Beránek, Lichanec, Berger – Kratochvíl, Hruška, Matuš (A) – J. Sedláček, Sklenář, L. Adámek.

Vsetín: Žukov – Smetana, Š. Jenáček, Staněk, Teper, Kojo, Larsen, Ďurkáč, Ondračka – Jonák, Klhůfek, Rob – Holec, Kratochvil, Hrňa – Machala, Kern, Zabusovs – Š. Bláha, Vaňo.

banner pod článkem