Vstupenky online

Vsetínští oplatili Liberci porážku, z dramatického utkání vytěžili tři body

Václav Trávníček, David Škabraha • 16.11.2007

V s e t í n – Úřadující mistr ukázal svoji sílu. V dramatickém duelu s libereckými Bílými Tygry se ujal rychle vedení, avšak v polovině utkání musel začínat od znova. Uklidnění Vsetínským přinesla až branka Martina Podešvy deset vteřin před koncem druhé části, která se ukázala jako klíčová. Hosté se už na srovnání nezmohli a v závěru utkání se vlastní nedisciplinovaností sami připravili o body. Valaši tak Severočechům oplatili porážku z prvního vzájemného utkání. V září totiž prohráli pod Ještědem 6:3. Dnešní odvetu jste mohli sledovat v on - line reportáži na našich stránkách.

- 21.kolo pá 16.11.17:00
VHK ROBE Vsetín
Bílí Tygři Liberec
2:1(1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Fabián (Hrňa), 40. Podešva (Holomek) - 34. Bezděk (Kopic). Vyloučení: 3:10. Využití: 1:1.
VHK ROBE Vsetín: Kůdela - Holomek, Fabián, Farda, Kocour, Lukeš, Sznapka - Podešva, Kadlčík, Vrga, Hrňa, Michálek, Sýs, Ševčík, Rachůnek, Surovčík, Červenka.
Bílí Tygři Liberec: Sklíba - Hanousek, Kollmann, Kajínek, Zákoutský, Přibyl, Diviš, Hataš - Vopálka, Mizerník, Chlouba, Kopic, Vařecha, Bezděk, Klíma, Peřina, Lemfeld, Liška.
Hned začátek utkání se stal zajímavým, a to z důvodu pozdního příjezdu libereckého týmu na Lapač. Díky tomu se úvodní buly vhazovalo s drobným zpožděním. Očekávaný pomalý rozjezd se ale nekonal, a na obou stranách bylo vidět horlivé nasazení. Jako příklad by mola být uvedena situace, kdy Podešva naservíroval puk Hrňovi a ten dal vyniknout Sklíbově lapačce. V čase 5:14 přichází první osudová chvíle, faul hostujícího Hataše vytrestal Michal Fabián za pomoci Hrni, kdy propálil hradbu těl před brankovištěm.

Liberec se pochopitelně snažil o odpověď, ale jeden z pokusů, tentokrát v podobě slibné kombinace Bezděka s Kopicem, ztroskotal na zadních řadách domácích. To Surovčíkův samostatný únik na druhé straně musel likvidovat doslova vlastním tělem až sám brankář Bílých Tygrů Sklíba. Podobně tvrdé situace, při kterých před brankovištěm utržil skoro každý z aktérů nějaký ten šrám, se před libereckou bránou odehrávaly s neoblomnou pravidelností.

Na časomíře svítilo 11:57, když zazněl hvizd rozhodčího, který musel jít dočasně ubytovat na lavici hanby libereckého Kolmanna. Vsetín nabídnutou příležitost k navýšení skóre nevyužil i přes poměrně slušnou smršť střel. Do konce třetiny se naskytla ještě dvě vyloučení, avšak stalo se tak současně, tudíž ani jeden z celků neměl početní výhodu. Za zmínku zcela nezpochybnitelně stojí skoro gólem završená snaha Klímy, který notně potrápil Kůdelu v domácí bráně. Jeho šance směřovala pod golmanovo rameno a poté těsně vedle tyče. Po první třetině vedli domácí 1:0, a to zásluhou Fabiána.

Bezprostředně po přestávkovém odpočinku přišel takřka jako slepý k houslím do střelecké pozice valašský útočník Červenka, jehož projektil nabral kurs mimo tyče. Další zajímavou situaci přinesla třetí minuta, v níž se všem jeho pronásledovatelům vzdálil Miroslav Kopic a ocitl se rázem tváří v tvář domácímu Kůdelovi. Tomu však čisté konto zachránila až tyč jeho vlastní brány, kterou jistě ještě dlouho děkovně poplácával. O trošku drsnější vložku se nastavením svého lokte na projíždějícího Rachůnka postaral Kajínek a po dobu dvou minut hrál tedy Liberec ve čtyřech.

S početní převahou naložili Vsacané podobně jako se všemi dosavadními-o šance nouze opravdu nebyla, ale vynikající Sklíba v bráně byl zatím pokaždé proti. Rázem se trošku štěstí usmálo i do krajů pod Ještěd a bylo započata šňůra vyloučení Valachů. Nejdříve si musel odpočinout Varga, a za chvíli jej po vražení na hrazení následoval Rachůnek. Ani několikavteřinovou výhodu pěti proti třem Tygři nevyužili. Ona chvíle přišla až po dalším vyloučením, tentokrát se do rozporu s pravidly dostal Holomek. Do bezmocné pozice se dostal Kůdela hájící brankoviště domácích, když z těsné blízkosti napřáhl Bezděk a propálil jej. Stalo se tak za času 32:52.

Bylo tedy vyrovnáno! To si navzdory obrannému valu Bílých Tygrů nenechali líbit Červenka s Vargou. Druhý jmenovaný byl vyslán do pozice vstříc Sklíbovi, ten se ale náhlou společností nedal rozrušit a prokázal svoji brankářskou důvěryhodnost. Podobný příběh se odehrál i na druhé straně kluziště, a není žádným překvapením, že i se stejným koncem.


1. Hynek Kůdela
2. Martin Podešva
3. Tomáš Rachůnek (všichni VSE)
Tři hvězdy utkání podle hc-vsetin.cz
Další zlomový moment na sebe nenechal dlouho čekat, dostavil se deset vteřin po návratu vyloučeného Hanouska na lavici Liberce. Se zpožděním potrestal jeho zákrok vsítěnou brankou Podešva. Radost Vsetínských vypukla deset sekund před koncem druhé hrací části, čímž si tak vybojovali do třetí části jednobrankový náskok.

Stejně jako na začátku předchozí třetiny, zrodil se zajímavý moment skoro ve stejnou chvíli jako poslední hrací část – modrý těžkooděnec Lemfeld seznámil kotouč s tyčí Kůdelovy branky. Nejen v následující hře pět na čtyři opět v domácích řadách vynikal Podešva při souhrách s Hrňou, jejichž efektivnosti nebylo napodruhé v tomto utkání přáno. Z hole Kopice vyšla jedna z řady nadějných střel, jimiž byl Lapačem odchovaný brankář zasypáván. Příležitost pro něj i jeho spoluhráče jako dělaná přišla v kabátku další početní výhody.

Není ovšem divu, že domácí nechtěli své těžce nabyté jednobrankové vedení pustit za žádnou cenu, a tak tvrdému tygřímu tlaku zuby nehty odolávali. Ke konci utkání měli Liberečtí tendenci přebrat režii celého dění do svých rukou, i když po celou dobu měli o trochu navíc spíše Vsetínští, a to častokrát zejména v disciplníně. Počet šancí na straně hostí se navyšoval přímo úměrně s časem a kdo ví, jak by při teprve nyní gradujícím nasazení utkání dopadlo, kdyby dospělo do prodloužení.

Přes všechny krásné hokejové momenty, jichž opravdu nebylo málo po celou dobu zápasu, hovořila současně s klaksonem časomíra daleko pozitivněji pro Vsetín. Po výsledku 2:1 zůstávají nakonec tři body na Lapači a junioři mají tedy pro toto dvoukolo z poloviny splněno.