Vstupenky online

Dorostence srazila druhá třetina

Radek Bařina • 18.01.2008

V s e t í n - Třetí zápas v řadě prohráli vsetínští dorostenci. Po dvou porážkách na hřištích soupeřů dnes v domácím prostředí nestačili na jihlavskou Duklu a po jednom z nejslabších výkonů v sezóně podlehli svým vrstevníkům z vysočiny 2:4. Na tomto faktu se významně podepsala zejména velká marodka ve vsetínské kabině, díky níž museli trenéři slepovat sestavu, jak jen to šlo a příležitost dostalo hned několik hráčů, kteří ještě nedosáhli dorosteneckého věku. To se na hře týmu muselo, chtě nechtě, podepsat, takže s výjimkou úvodu utkání tahali vsetínští mladíci po celý zápas za kratší konec a ze zápasu odešli po zásluze poraženi.

- 37.kolo pá 18.1.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava
2:4(1:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. Slováček (Matuštík, Jaškin D.), 54. Horehleď (Mikuláštík) - 13. Kuřítko (Polcar), 23. Zeman (Musil), 29. Polcar (Kvasnička), 45. Pěška (Brychta). Rozhodčí: Klimecký - Chytil, Škach. Vyloučení: 7:7 navíc M. Jaškin (VSE) 10 minut. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 175. Střely na branku: 19:39. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4.
VHK ROBE Vsetín: Hromada - Trška, Jaškin M., Mikuláštík, Synek, Tyralík, Skřípka - Slováček, Ptáčník J., Pořický, Kozák, Podešva, Jaškin D., Ptáčník M., Kajaba, Kitzberger, Horehleď, Matuštík
HC Dukla Jihlava: Šťastný Jiří - Šidlík, Brychta, Musil, Šťasttný Jar., Pekárek, Kvasnička - Kuřítko, Pěška, Malec, Zídek, Vysloužil, Zeman, Polcar, Přidal, Prokš, Tichý
Utkání začalo minutou ticha, kterou všichni přítomní uctili památku zesnulého trenéra Zdislava Tabary. Hra samotná začala velkou aktivitou hostujících hráčů, kteří hned v prvních minutách zápasu ukázali, že na Valašsko rozhodně nepřijeli jen uctít památku úspěšného trenéra. V polovině 3. minuty si také vytvořili první větší šanci, když nejprve nebezpečně střílel Tichy, aby následně zpoza branky dostal přihrávku neobsazený Zídek, Hromada ve vsetínské brance však jeho pokus kryl. Na začátku 4. minuty ale hostující rozlet utnul razantně mladičký Slováček. Nejprve v akci 2 na 1 střílel jen do konstrukce branky, o pár sekund později ovšem dostal přihrávku mezi kruhy a střelou z otočky přes obránce se trefil přesně k tyči (1:0).

Tato branka vyhodila Jihlavské ze sedla a, i když i nadále hýřili aktivitou, jejich počáteční nápor byl ten tam. Nepomohla jim ani přesilovka v 6. minutě, ač v ní nebezpečně pálili Zeman a ostrostřelec Musil. Poté si zahráli přesilovou hru i domácí, v té však pranic nevymysleli, přesto to v polovině třetiny začínalo vypadat, že domácí pozvolna přebírají utkání pod svou kontrolu. Jenže Matuštík v dobré pozici špatně trefil kotouč a ani Ptáčníkův únik po křídle z minuty 12. uklidnění do domácích řad nepřinesl. A tak i tentokrát zahřmělo na jiné straně, než by se dalo očekávat. Konkrétně v čase 12:33 poslal Polcar puk na neobsazeného Kuřítka a ten přízemní střelou z mezikruží našel skulinku mezi Hromadovými betony (1:1).

Hra se poté přesídlila do středního pásma a o vzruch se tak postaral až Pořický, který v 16. minutě vletěl po pravé straně do útočného pásma, v rychlosti a z úhlu však už nestihl přesně zakončit. O minutu později se po akci Michaila Jaškina řítili domácí ve třech proti jedinému obránci hostů, puk je však v rozhodující chvíli neposlechl a následné dorážky už nemohly brankáře Šťastného ohrozit. Poslední vzruch připravila dobře ukrytá dělovka jihlavského Pěška od modré, Hromada si s ní však poradil a do kabin tak oba celky odcházely za vyrovnaného stavu.

Také druhou třetinu zahájili Jihlavští mnohem aktivněji, důsledkem čehož byla pohotová střela Zemana, která se otřela o konstrukci domácí svatyně, a také sérii vyloučení, díky níž si jihlavští mohli zahrát více než minutu ve čtyřech proti třem. Tuto početní výhodu sehráli bravurně a po 25 sekundových kleštích se radovali. Ránu nejlepšího hráče na ledě, Musila, stihl Hromada pouze vyrazit a na Zemana již číhala zcela odkrytá branka (1:2). Následně si oba hráči mohli gólovou radost zopakovat, Zeman však tentokrát v dobré pozici promáchl. Ve 25. minutě dostali hosté další bonus v podobě přesilové hry, ta se jim však tentokráte vůbec nepovedla a po, dělovkou zakončeném brejku Dmitrije Jaškina, mohli za své vedení děkovat svému brankáři. O náskok nepřišli hokejisté z Vysočiny ani o minutu později, kdy z trestné lavice se vracející Matuštík přistrčil touš Ptáčníkovi, ten však v nadějné pozici minul jihlavskou klec.

Místo vyrovnání tak přišla další rána pro domácí sebevědomí. Ve 28. minutě ještě obránce Musil dalším ze svých projektilů pouze rozezvonil pravou tyč Hromadovu, ovšem v čase 28:06 už se hosté radovali. Dlouho trvající obléhání vsetínské branky, vydatně podporované chaosem v řadách Valachů, vyvrcholilo střelou Kvasničky od modré, jehož pokus Hromada neudržel a na brankovišti stojící Polcar neměl problém, za pozorného dohledu domácí šestice, dostat puk do Hromadovy klece (1:3). Ihned po rozehrávce předvedl krásné sólo domácí Kozák, který ač hákován projel celé hřiště, obešel i gólmana, trefit bekhendem odkrytou bránu však už bylo nad jeho síly. V následné přesilovce domácí nevyplodili zhola nic a neradovali se ani po zdařilém průniku Pořického, jehož následná výborná přihrávka našla před bránou neobsazeného Kozáka, brankář Šťastný byl však opět na místě.

Tato akce byla pohříchu posledním nebezpečím pro jihlavskou bránu v této třetině a další minuty už se plně odehrávaly pod taktovkou velmi dobře hrajících hostů. Ti zcela ovládli střední pásmo, a snahy domácích, proniknou s kotoučem před jihlavskou bránu, připomínaly Sisyfovskou práci. Hosté naopak využívali vitrín v domácí obraně a neustále vířili vzduch kolem Hromady. I vsetínský gólman však byl ve střehu a překonat ho nedokázal ani z mezikruží pálící Pěška. Na konci třetiny měli ještě Valaši přesilovku, po jejich hrubce ve středním pásmu se však sám na Hromadu řítil Kvasnička, ale Hromada si proti jeho ráně dobře povyjel a dokázal ji vyrazit. Přesto hosté odcházeli do kabin velmi dobře naladěni.

Kdo od třetí třetiny očekával tlak domácích v jejich honbě za vyrovnáním, šeredně se mýlil. Valaši totiž nejen, že si nedokázali vytvořit převahu, ale v převážné většině případů bylo nad jejich síly i dostat se s kotoučem za půlící čáru, jihlavský brankář tudíž mohl být zcela v klidu. To jeho vsetínský protějšek si na nedostatek práce rozhodně nemohl ztěžovat a ve 43. minutě i po čtvrté kapituloval – ještě před gólovou střelou hostů byl však atakován jihlavským útočníkem v brankovišti, takže gól nemohl být uznán. Před inkasováním čtvrtého gólu se proto ještě mohl předvést efektním semaforem ve 44. minutě a v čase 44:28 již regulérně kapituloval. Tentokrát nechali domácí na brankovišti neobsazeného ne jednoho, ne dva, ale rovnou tři hostující hráče a ti už věděli, jak protlačit puk za bezmocného brankáře (1:4).

Na obrazu hry nezměnil tento gól vůbec nic, vsetínští se dál snažili dostat s pukem alespoň za půlící čáru, zatím co jihlavští si i nadále v poklidu jezdili po nehlídané autostrádě vedoucí k domácí brance. Z mnoha nadějných pokusů čněla nejvíce Polcarova střela v akci dva na jednoho, Hromada byl však v těchto minutách neprůstřelný. 49. minuta konečně přinesla ohrožení i před hostující branku, po pěkné individuální akci však Ptáčník z úhlu Šťastného neprostřelil. Od tohoto okamžiku se domácí, jimž se rozhodně nedala upřít snaha, přeci jen trochu zvedli a začali více zatápět hostující obraně, z čehož vyplynula i přesilovka od 52. minuty. V ní nejprve opět neprostřelil Šťastného agilní Ptáčník, v čase 53:14, ale přeci jen udeřilo. Krásná Mikuláštíkova přihrávka přes střední pásmo našla na útočné modré rozjetého Horehledě, který předvedl učebnicový bekhendový blafák a nedal brankáři z Vysočiny šanci (2:4).

Pokračující vsetínský nápor však přerušilo Trškovo vyloučení během nějž Jihlavští opět pořádně zatopili pod kotel. Hromada ale všechny střelecké pokusy hostů kryl a to včetně Musilovy střely, jehož pokus vytáhl skluzem z téměř prázdné brány. V čase 57:30 ještě zdramatizoval utkání rozhodčí Klimecký, který vyloučil hostujícího Šidlíka. Domácí si vzali oddechový čas a následně zamkli hosty v obraném pásmu. Po dělovce Michaila Jaškina a následném závaru však hostující obrana, i s trochou štěstí, odolala a stejně si vedla i při dalších pokusech domácích. Minutu před koncem šel za katr další z Jihlavanů, než však valaši stihli ve hře šest na tři něco vymyslet, odpískal rozhodčí faul Pořickému, čímž jednak domácího kapitána pořádně rozezlil a jednak definitivně ukončil zoufalou snahu Vsetína o zázrak.

Jihlavští si tak po velmi dobrém a takticky takřka bezchybném výkonu připsali vítězství a zaslouženě si z Valašska odvážejí tři body. Na domácích byla naopak až příliš znát absence několika opor a mužstvo poslepované mnoha hráči devátých tříd na fyzicky vyspělého soupeře jednoduše nemělo. Chuť si Valaši mohou zpravit již zítra, na ledě posledního Šumperku, Duklu naopak čeká velmi silný Zlín.