Vstupenky online

Oceláři roztavili vsetínskou obranu

Radek Bařina, Viktor Krus • 05.12.2008

V s e t í n – V pátek se vsetínští junioři střetli na Lapači s Třincem. Utkání nastartoval rychlý gól, domácí se trefili už v první minutě. Na banku Martina Kuba navázali Valaši ještě čtyřikrát a zápas se zdál být rozhodnutý. Třinec šak v poslední třetině předvedl veliký obrat. Hosté ze Slezska vstřelili tři rychlé branky a v samostatných nájezdech strhli vítězství na svoji stranu. Vítěznou penaltu Ocelářů proměnil Jakub Orsava. Svěřenci kouče Halouzky si tak připisují pouze jeden bod.

- 28.kolo pá 5.12.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC Oceláři Třinec
5:6sn(4:1, 1:1, 0:3 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Surovčík, 14. Kubo (Surovčík, Kopun), 15. Červenka (Szabo, Farda), 17. Kopun (Vávra), 36. Kubo (Szabo, Plachtovič) - 8. Toman (Ostřížek), 40. Potoček (Toman, Ostřížek), 45. Orsava (Marosz), 52. Potoček (Kadorek, Ostřížek), 55. Mičulka (Marozs), rozh. nájezd Orsava Rozhodčí: Hradil - Bryška, Chytil. Vyloučení: 5:8 navíc Ostřížek 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 165. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:6.
VHK ROBE Vsetín: Hromada - Sadil, Fabián, Jaškin, Šimurda, Farda, Kubo, Sznapka, Kapr, Lukeš - Červenka, Plachtovič, Szabó - Jurík, Surovec, Martyčák - Surovčík, Kopún, Vávra - Pořický, Valigura,
HC Oceláři Třinec: Boška - Hoďa, Gottwald, Pavlík, Kaďorek, Špaček, Toman J., Rajnoch - Hegyi, Mičulka, Rufer, Marosz, Orsava, Martyčák, Ostřížek, Toman M., Lucák, Palička, Potoček, Bajtek
Do utkání s Třincem měli Valaši vskutku raketový nástup a již po 86 sekundách vedli, když se trefil Jakub Surovčík (1:0). Hned v zápětí mohli domácí zvýšit svůj náskok v přesilové hře po vyloučení Pavlíka, nevyužili ji však. To hosté byli ve své první přesilovce mnohem úspěšnější. Michal Toman předskočil na vsetínské modré váhajícího Jaškina a tváří v tvář nedal Hromadovi šanci (1:1). Severomoravany vstřelená branka povzbudila a Ostřížek v minutě 9. hned dvakrát pálil z blízka na domácí klec, pozorní domácí beci však dokázali jeho pokusy zablokovat ještě před Hromadou.

Zeleno-žlutí kontrovali v přesilové hře, kterou sice nevyužili, krátce po jejím skončení se ale dočkali. Útok ocelářů zastavili domácí na vlastní modré, načež naturalizovaný obránce Kubo pohotově vyrazil do protiútoků, spoluhráči mu poslali přihrávku do jízdy a Kubo svůj brejk zakončil přesnou střelou nad gólmanovu vyrážečku (2:1).

Za dalších 49 sekund to již bylo 3:1 poté, co Fardův pokus od modré dotlačil do sítě za pomoci Szabóa Červenka. Snahy o odpověď Třince troskotaly na nepřesné finální fázi, naopak náskokem uklidnění domácí byli v zakončení nebývale úspěšní. To potvrdil v čase 16:13 Kopún, který po přesné Vávrově přihrávce z rohu propálil střelou po ledě Bošku počtvrté (4:1). Závěr třetiny již přinesl pouze trest pro hráčskou lavici hostů za příliš mnoho hráčů na ledě a do šaten tudíž odcházeli mnohem spokojeněji domácí.

Když po 50 vteřinách druhého dějství fauloval Gottwald, naskytla se Valachům tři čtvrtě minutová výhoda přesilové hry pět na tři. Tu ovšem domácí sehráli dosti vlažně a jako by tak naznačili, jakým směrem se budou ubírat nejbližší minuty. Hosté, kteří se očividně nemínili smířit s nepříznivým vývojem zápasu, se do Vsetína zakousli a zatlačili jej do defenzívy. Po dlouhém obléhání domácí svatyně ale Hegyi neprostřelil Hromadu z mezikruží a ještě hůře si o pár vteřin později vedl Mičulka, který z téhož místa minul odkrytou branku. Domácí se postupně vzpamatovali z nevydařeného vstupu do třetí třetiny, vyztužili obranu středního pásma a ještě do poloviny zápasu výrazně otupili třineckou převahu. Přesto měli hosté ve 33. minutě obrovskou šanci ke snížení, po nezištné Ostřížkově přihrávce ale Toman trefil z půlmetru jen tyč odkryté branky Vsetína.

34. minuta přinesla další přesilovku Vsetína. Branka v ní sice nepadla, ihned po jejím skončení ale využil Kubo, chytře mířenou střelou od modré, zakrytého výhledu Boškova a domácí rázem vedli o čtyři branky (5:1). Minutu později navíc mohl zvýšit Vávra, při forhendovém blafáku mu ovšem utekl puk. Když už to vypadalo, že Třinečtí půjdou do šaten s čtyřbrankovým mankem, přišel, jinak dobře hrající Kubo, ve vlastním obraném pásmu o kotouč, který hosté následně poslali na osamoceného Potočka na mezikruží a ten propálil Hromadu prudkou střelou mezi betony (5:2). Po dvou třetinách tak na ukazateli svítil stav 5:2.

Kdo byl po druhé třetině jistý vítězstvím domácích, prožil ve třetí části hry nemalý šok. Oceláři totiž vtrhli do třetí třetiny jako vítr a Valaši často nevěděli, kde jim hlava stojí. V minutě 43. Marosz hbitě obkroužil domácí svatyni, Hromadu v brance však nepřekvapil. Vsetín ještě dokázal odpovědět Juríkem, jehož nahození od modré udělalo Boškovi nečekané problémy, to ale bylo ze strany Valachů na dlouhé minuty vše. Obléhání Hromadovi branky se hostům povedlo přetavit v branku v čase 44:10, kdy tečovaná Maroszova příhra zpoza branky, doputovala až k Orsavovi a ten z kruhu neomylně zakončil pod břevno (5:3). Inkasovaná branka výrazně zacloumala se sebevědomím hráčů VHK a ti se v následujících sedmi minutách hry podívali s kotoučem na holi do útočného pásma pouze dvakrát. Navíc oba tyto výpady skončily útočným faulem. Jinak se hra odvíjela výhradně ve vsetínském obraném pásmu a hosté stále těsněji svírali Valachy kolem Hromadovy branky. Domácím se však tuto pasáž hry podařilo s vypětím všech sil ustát, a když v 51. minutě nebezpečně zahrozil Plachtovič, zdálo se, že to nejhorší mají za sebou. Jenže neměli.

V čase 51:33 Vsetín v rozehrávce nedostal puk přes modrou čáru, Koďorek jej obratem poslal špatně hlídanému Potočkovi a ten se trefil přesně mezi betony Hromadovy (5:4). Následně Valaši i díky výborným zákrokům brankáře přečkali další oslabení, čtyři vteřiny po jeho skončení ale využil zmatku před domácí svatyní Mičulka, obkroužil s kotoučem branku a zasunul jej do sítě dřív, než stihl Hromada zaujmout své místo u tyče (5:5). O zmrtvýchvstání se Vsetínští mohli pokusit v následné početní výhodě a málem se jim to i povedlo. Několik dobrých příležitostí ale zmařil Valachům Boška, a když už byl překonaný i on, pomohli mu obránci, kteří odvrátili puk těsně před brankovou čarou. Zbytek třetiny už žádnou vyloženou šanci nepřinesl a na řadu tak přišlo prodloužení.

Nastavená pětiminutovka se nesla ve vyrovnaném duchu a příliš vzruchu před jednou ani druhou brankou nepřinesla. Rozhodnou tak musely až samostatné nájezdy. V první sérii uspěli třinecký Michal Toman i domácí Farda, naopak druhé série nepřinesla branku ani z hole Marozse, ani z hokejky Juríka. V poslední třetí sérii prostřelil Hromadu Orsava a jelikož na druhé straně pohořel Kubo, vítězství v poměru 6:5 po prodloužení putuje do Třince.