Vstupenky online

Starší dorostenci na Zlín nestačili

Kristýna Guricová, Václav Trávníček • 10.09.2011

Na první valašské derby této sezóny nebudou mít starší dorostenci Vsetína dobré vzpomínky. V sobotu odpoledne ve Zlíně prohráli vysoko 6:1, když se za zelenožluté dokázal gólově prosadit pouze Robert Galia. Vsetínští tak mají po úvodním dvoukole extraligy na kontě jeden bod, který vyválčili ve čtvrtek proti Třinci. Dalšími soupeři výběru trenéra Jenáčka budou celky Olomouce a Jihlavy.

ESD - 2.kolo so 10.9.12:30
Berani Zlín
VHK ROBE Vsetín
6:1(2:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 1. Hrazdíra (Míka, Macharáček), 12. Velčovský (Hrazdíra, Míka), 21. Míka (Řezáč), 32. Tomiga (Matula), 48. Macharáček (Matula, Tomiga), 57. Hrazdíra (Míka, Řezáč) - 39. Galia (Zvonek). Rozhodčí: Netopil - Čech, Slavka. Vyloučení: 7:9 navíc Pelanek (ZLN) 5+DKU. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 176. Střely na branku: 33:19. Průběh utkání: 0:0, 4:0, 4:1, 6:1.
Berani Zlín: Čepila - Stuchlík, Velčovský, Macharáček, Řezáč, Malchárek, Hurta, Grygera, Matula, Hrazdíra, Míka, Galuška, Zaremba, Pelanek, Malý, Kratochvíl, Tomiga.
VHK ROBE Vsetín: Svoboda (32. Vlach) - Galia, Zuzaník, Vašíček T., Vašíček V., Hajda, Hryciow, Ščotka, Zvonek, Hořanský, Helešic, Surý, Stupka, Kuchařík, Forch, Neuwirth, Stodůlka, Kohout, Hrňa, Šiafutdinov.

K prvnímu derby letošní sezóny se dorostenci Zlína a Vsetína sešli v PSG aréně ve Zlíně a první záznam do zápisu o utkání na sebe nenechal dlouho čekat. Už po 44 vteřinách hry poslal Míka křižnou přihrávku na lépe postaveného Hrazdíru, který svou ránou vymetl síť vsetínské klece. O chvíli později byl navíc vyloučen jeden ze Vsetínských a s Valachy tak mohlo být zle. Paradoxně si ale největší šanci přesilovky vytvořil hostující Hořanský, který na modré vypíchl vyhozený puk a v akci 1 na 1 vyrazil na Čepilu. Po zdolání celého kluziště se vsetínský mladík snažil puk propasovat mezi brankářovými betony, leč domácí gólman, i když s obtížemi, mezi nimi puk zastavil. Do protiútoku se pak vyřítil jeden ze zlínských hráčů – projel středním pásmem, na začátku útočného se prosmýkl mezi bránícími Vsetíňany a z prostoru v mezikruží vypálil tvrdě na Svobodu. Ten ale celou akci již od začátku pozoroval a s přehledem tak zasáhl.

Obrovskou šanci na srovnání si zelenožlutí vypracovali na sklonku 6. minuty, kdy Kohout zachytil přihrávku před brankovištěm a snažil se vypálit. Střela mu příliš nesedla a kotouč letěl nad brankáře Zlína. Při svém pádu však černá guma zapadla domácímu brankáři za ramena a puk se potuloval po brankové čáře. Ke smůle hostujícího celku ho však hráči Zlína z brankoviště dostali dříve, než mohl někdo z protihráčů cokoliv udělat. A tak se potvrdilo staré známé „nedáš – dostaneš“. V čase 11:19 se z rychlého protiútoku radoval Jiří Velčovský, který po křižné příhře od Hrazdíry nedal Svobodovi šanci (2:0). Do konce první části se skóre mohlo měnit ještě dvakrát. Prvně když to zkoušel vsetínský Hryciow a kotouč opět poskakoval v brankovišti, nebo když se domácí Tomiga snažil najít některého ze svých spoluhráčů na opačné straně brankoviště – na jeho nahození před polootevřenou klec však nikdo z jeho spoluhráčů nedosáhl. A tak šli do šaten spokojenější domácí, vedoucí o dvě branky.

Na začátku druhého dějství si diváci na stadionu mohli myslet, že se vrátili v čase – na úvod první části. Zlínským hráčům se totiž znovu perfektně podařil vstup do třetiny, když už po 39 sekundách hry zvedali ruce nad hlavu. Hrazdírova střela od kruhů prošla před brankoviště, kde puk připravený Míka prostrčil pod ležícího brankáře. Zlín tak rázem vedl o tři branky a s hosty to vypadalo zle. Dorostenci z východní části Sirákova se však nevzdali a Zlínským začali pořádně zatápět. Ať už to byl Stodůlka pálící z mezikruží, Neuwirt od modré, Surý z bezprostřední blízkosti míjící levý růžek – nikomu se nepodařilo najít recept na domácího muže s maskou.

Zlínským hráčům se sice povedl vstup do třetiny, aktivnějším, rychlejším a nápaditějším týmem byl ve třetí desetiminutovce rozhodně Vsetín. Ze spousty svých šancí však nedokázali mladící využít ani jednu a proto přišel trest. V polovině druhé třetiny byl vyloučen Kohout a Zlínští se i díky této přesilovce dostali zpátky do hry. Asi nejhezčí nápad se zrodil v hlavě Zaremby, který sebral puk za brankou, vybruslil před Svobodu a snažil se zavěsit k levé tyči. Svoboda ale připravený byl. Celá snaha vsetínského celku o snížení přišla vniveč v minutě 32., kdy se napřáhl od levého kruhu Tomiga a dělovkou nedal Svobodovi šanci. Vsetínský gólman se také po této brance sebral a opustil brankoviště, ve kterém jej nahradil Jan Vlach. První s čím se nový brankář mezi třemi tyčemi musel srovnat, byla rozezvoněná tyč po střele Míky. Když už to vypadalo, že se do konce druhého dějství nic nestane, dočkali se konečně také Valaši. V čase 38:11 byl vyloučen domácí Kratochvíl a hostujícímu Galiovi stačilo pouhých 24 vteřin k tomu, aby upravil skóre na 1:4.

V úvodu poslední části se tak dal očekávat tlak hostí, kteří se mohli pokusit s nelichotivým stavem utkání ještě něco udělat. A taky že se o to pokusili. Konkrétně Kohout, který z levého kruhu zkusil poslat puk mezi Čepilovy betony. Ten je ale srazil včas. A od té doby už to byli spíše Zlínští, kteří měli puk na své straně a další gól na hokejkách. Nejvážněji vypadala asi situace, kdy si Míka udělal prostor před bránou a nebezpečně dotíral na Vlacha, ten jeho nahození na bránu sice zneškodnil, leč nezastavil a zlínský útočník to tak ještě zkusil jednou z dorážky. V polovině poslední části byli vyloučeni dva hráči – po jednom z každé strany a týmy si tak zkusili hrát ve 4 proti 4. To vyhovovalo více týmu ze Zlína, což potvrdil Macharáček už po 50 vteřinách hry, když z pravého kruhu vymetl pravý růžek Vlachovy svatyně – 5:1.

Konečný účet zápasu ale stanovil až Hrazdíra. Tomu se totiž podařilo využít skrumáže před brankou ve chvíli, kdy Valaši hráli ve dvojnásobném oslabení a do konce prvního z trestů zbývalo ještě 5 vteřin. A i přes to, že měli následně Vsetínští možnost přesilovku si zahrát taktéž, času do konce zápasu už zbývalo pramálo, aby se jim mohlo podařit udělat něco s nelichotivým výsledkem 1:6. První vzájemné derby letošní sezóny tak ovládli Zlínští a o nápravu se mohou žlutozelení pokusit už za necelý měsíc (6. 10.), kdy Zlínské přivítají ve svém hokejovém stánku. Do té doby ale vsetínské starší dorostence prověří ještě zbývajících 5 týmů skupiny.