Vstupenky online

Starší dorost ztratil vítězství v pěti minutách

Václav Trávníček • 15.09.2011

Zásadní moment čtvrtečního utkání starších dorostenců Vsetína s Olomoucí? Pět inkasovaných gólů během pěti minut třetí třetiny. Valaši drželi se soupeřem krok, dokonce čtyřikrát vedli, ovšem Hanáci v rozmezí 47. a 52. minuty rozpoutali na Lapači brankostroj. Nasázeli zelenožlutým pět gólů a zcela otočili stav utkání. Domácí sice v závěru snížili na rozdíl jediné branky, na body to už ale nestačilo. Dvoukolo uzavře Jenáčkova družina v sobotu na ledě Jihlavy.

ESD - 3.kolo čt 15.9.16:30
VHK ROBE Vsetín
HC Olomouc
6:7(2:1, 2:1, 2:5)
Branky a nahrávky: 3. Kohout (Zuzaník, Hryciow), 11. Zuzaník, 29. Zvonek (Ščotkovu), 32. Neuwirth (Surý, Hajda), 48. Šiafutdinov, 52. Zvonek (Šiafutdinov) - 8. Augustin (Beták, Konečný), 26. Fibrich, 47. Konečký (Augustin), 47. Jergl (Ziegler), 49. Nesvadba (Beták), 50. Bauer (Nesvadba), 52. Rašner (Bauer). Vyloučení: 6:9. Využití: 2:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 150. Střely na branku: 27:40. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:4, 5:4, 5:7, 6:7.
VHK ROBE Vsetín: Svoboda - Hajda, Hryciow, Vašíček T., Vašíček V, Zuzaník, Gaila, Ščotka - Zvonek, Surý, Neuwirth, Kohout, Stodůlka, Helešic, Kuchařík, Grygar, Šiafutdinov
HC Olomouc: Kochta - Brančík, Ziegler, Paksi, Rašner, Brandýs, Nesvadba - Markl, Vrabel, Beták, Jergl, Fibrich, Konečný, Ostřanský, Hradil, Bauer, Augustin, Nedopil, Peštuka.

Až na osudových pět minut ve třetí dvacetiminutovce drželi domácí s hanáckým týmem krok a zejména v první půli utkání měli nad soupeřem navrch. Dokázali to už ve 3. minutě. Olomoucká obrana se jala vyhodit po mantinelu puk z obranného pásmu, ovšem na modré čáře si na něj počíhal Michal Hryciow. Poslal jej před branku a v trmě – vrmě před gólmanem Kuchtou se nejlépe zorientoval Martin Kohout. Vsetínský forvard usměrnil jeden z odrazených kotoučů za záda olomouckého brankáře a domácí vedli 1:0. Valaši mohli vedení navýšit v přesilové hře, kdy trestnou lavici zahříval Nesvadba. Vytvořili si sice, ale na Kochta se překonat nenechal. Pouze deštníkový bek Zuzaník jedenkrát napálil boční konstrukci jeho brány. V zápětí se potvrdilo staré známé nedáš – dostaneš. Po nenápadné akci se ke kotouči před domácím gólmanem Svobodou dostal Vojtěch Augustin a na Lapači bylo srovnáno – 1:1.

Hra se přelévala ze strany na stranu, na konci desáté minuty se sám před vsetínskou brankou ocitl Vrabel a při strážci domácí svatyně stáli všichni svatí. Puk si sice našel cestu za Svobodova záda, ovšem bizarním způsobem po nich sklouzl a brankovou čáru nepřešel. Zaúřadovali tak starší dorostenci Vsetína. Zuzaník se ve vlastním oslabení dostal do pásma, zbavil se všech třech bránících hráčů a zasunul puk mezi betony bezmocného Kochty – 2:1. Hosté mohli litovat neproměněné příležitosti Tomáše Markla, jenž těsně před první sirénou netrefil z jednoho metru prázdnou vsetínskou bránu.

Hned v úvodu druhého dějství se do brejku dostal Milan Ostřanský a Svoboda proti němu musel sáhnout hluboko do arsenalu svých zákroků. Co se nepodařilo Ostřanskému, to realizoval Josef Fibich. Hanáci před Svobodou vytvořili klubko clonících hráčů. V nepřehledné situaci se k puku dostal Fibich, plácl do kotouče a sudí přes velké protesty domácích hokejistů gól uznal – 2:2. Valaši mohli odpovědět v polovině utkání. Šiafutdinov před olomouckým Kuchtou jemně tečoval ránu Tomáše Vašíčka od modré čáry a ke třetí vsetínské brance scházely centimetry.

Výběr kouče Luboše Jenáčka se dočkal až ve dvou přesilových hrách. Nejprve Ščotkovu ránu dorazil za Kuchtova záda Dalimil Zvonek (3:2) a následně se podle totožného scénáře prosadil Robert Neuwirth (4:2). Navzdory šancím Peštukova výběru vydrželo Valachům vedení až do konce druhého dějství. Jestliže domácí vstřelili za krátký časový úsek dvě branky, nebylo to ještě nic proti tomu, co ve třetí dvacetiminutovce předvedli hosté.

Během pěti minut totiž hned pětkrát překonali domácího gólmana Svobodu a zcela otočili výsledek. Nejprve se po chybách vsetínské obrany radoval Martin Konečný (4:3) a vzápětí přesilovku zužitkoval Aleš Jergl (4:4). Samostatný nájezd nařízený kvůli vhozené hokejce olomouckého gólmana sice proměnil vsetínský Šiafutdinov (5:4), ale hosté pokračovali v kanonádě. Od modré zamířil pod břevno Nesvadba (5:5), Bauer zaznamenal gól na 5:6. A dílo vsetínské zkázy dokonal ranou přes clonícího domácího beka Rašner – 5:7. Domácím se sice podařilo zásluhou agilního Šiafutdinova, jenž vyzval k zakončení Zvonka, snížit na rozdíl jediného gólu, Olomouc si však už vítězství vzít nenechala.

Ohlasy k utkání

Ivo Peštuka (trenér Olomouce): „Přijeli jsme sem uhrát nějaké body, ale nevyšel nám začátek utkání. Měli jsme strach z místního úzkého kluziště, na které nejsme zvyklí. Na to jsou naopak zvyklí domácí. Našim hráčům jsme říkali, že budou napadáni a bude je čekat rychlý, tvrdý a kombinační hokej. První třetinu jsme hráli docela dobře. Ve druhé části jsme byli virtuálně lepší, ale na skóre se to neprojevilo. Ve třetí dvacetiminutovce jsme sestavu stáhli na tři pětky. Tím jsme domácí jasně přehráli a vítězství jsme si zasloužili.“