Vstupenky online

Vsetín nestačil na Žilinu. S bronzovým celkem slovenské extraligy vysoko padl

Helena Hegeďová, Kristýna Zigmundová • 19.08.2017

První třetina posledního vsetínského zápasu na Rona Cupu přinesla hned pět gólů. Vsetín se i v oslabené sestavě se čtyřmi mladými hráči v poli dokázal dostat dvakrát do vedení, soupeř však dvakrát vyrovnal. Po prvním dějství bylo skóre přívětivější pro Žilinu, která proměnila dvojnásobnou přesilovou hru. Po 40 sekundách druhé třetiny bylo ale po střele Hořanského opět vyrovnáno. Poté už však padaly branky jen do sítě Vsetína a Žilina se zdála být jasně lepším týmem. V posledním zápase turnaje se utkala domácí Dukla s Oceláři z Třince. Tento zápas skončil nerozhodně 3:3, a proto patří Vsetínu konečná čtvrtá příčka.

Přípravné zápasy - RONA CUP 2017 so 19.8.15:30
HC Vlci Žilina
VHK ROBE Vsetín
8:3(3:2, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 8. Klimenta (Martindale, Handlovský), 13. Handlovský, 18. Stupka (Konečný, Poulin), 27. Ondruš, 32. Handlovský (Ondruš), 49. Poulin (Handlovský, Juraško), 51. Holovič (Konečný, Stupka), 57. Jurík (Húževka, Švihálek) – 5. Markovič (Finsterle, Žák), 10. Dundáček (Kajaba, Tobola), 21. Hořanský (Ondračka). Vyloučení: 6:5 Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 8:3.

HC Vlci Žilina: Tomek – Mikuš, Hatala, Roman, Juraško, Poulin, Harant, Meliško, Mendrej – Handlovský, Martindale, Pitt – Švihálek, Húževka, Jurík – Konečný, Holovič, Stupka – Váňa, Ondruš, Klimenta.
VHK ROBE Vsetín: Šurý (41. Bechný) – Frolo, Ondračka, Hryciow, Žák, Holomek, Weintritt, Dundáček, Lašák – Klímek, Šilhavý, Hořanský – Finsterle, Markovič, Vrána – Půček, Březina, Robinson – Vítek, Tobola, Kajaba.

Poslední duel RONA CUPU nabízel již od prvních minut kvalitní hokej, který byl doplněn rychlými akcemi. První, kdo vstřelil branku, byli Valaši. Jaroslav Markovič využil nepřehledné situace před gólmanem domácích a poslal svůj tým do vedení. Kvůli chybě v obranném pásmu se Valaši dostali do hry ve čtyřech a Žilině se pouze pár sekund do konce přesilovky podařilo vyrovnat. Tomáš Klimenta se dobře postavil na vrchol brankoviště a proti jeho střele neměl Šurý žádnou šanci. Valaši, hnaní svými fanoušky se o pár okamžiků později opět dostali do vedení. Ke střele se odhodlal obránce Filip Dundáček, který trefil prázdné místo od modré čáry. Hra se několikrát přesunula z jednoho pásma do druhého a fanoušci mohli vidět několik slibných šancí.

Z gólu se ale radovali domácí. O vyrovnávací trefu se postaral Lukáš Handlovský, který poslal kotouč z levého kruhu na betony Šurého, od kterých se nešťastně odrazil na hokejku vsetínského obránce, který si už v tak vypjaté situaci kotouč sklepl do brány. Aby toho nebylo málo, tak dostali domácí v závěru dvojitou početní výhodu, když byl vyloučený Frolo a následně i Finsterle. Vlci se okamžitě po vhazování dostali ke kotouči a nastřelili zadní mantinel. Od kterého se kotouč odrazil příhodně na hokejku Václava Stupky, který zasáhl odkrytou část brány. „První třetina byla pro nás dobře rozehraná, jen je škoda, že tam přišla ta vyloučení, a potom to pro nás nedopadlo moc dobře,“ říká po zápase dorostenec Tom Ondračka, který po celou dobu utkání tvořil obranou dvojici s Tomášem Frolem.

Na úvod druhé dvacetiminutovky se podařilo Vsetínu srovnat skóre. Adam Hořanský se probojoval do úniku a zasáhl volné místo nad gólmanovými rameny. Ze strany Vsetína byl ale tento počin poslední.

Jelikož do zápasu zasáhla čtveřice dorostenců, kteří ještě se seniorským hokejem nemají tolik zkušeností, dalo se očekávat, že utkání s bronzovým členem slovenské extraligy nebude procházka růžovým sadem. „Vůbec jme nevěděli, do čeho jdeme a co máme očekávat,“ říká po zápase Tomáš.

Jednání trenérů je ale logické. Pokud chtějí hrát na čtyři pětky, tak budou muset do svého týmu začlenit i několik dorostenců. To se jim ale zatím daří. Společně s Tomem Ondračkou se v týmu ukazuje jako kvalitní posila i Jiří Weintritt. „Je nás tam spousta dobrých hráčů. S Jirkou se asi budeme v průběhu sezony střídat, protože on je přece jen o něco starší a má více zkušeností,“ pochvaluje si Tom svého spoluhráče, který má týmu také co nabídnout.

Žilina do posledního hvizdu hrála ze všech sila, a proto se také nemůžeme divit konečnému skóre zápasu 8:3. „Takovéto zápasy jsou pro nás mladší obrovská zkušenost, kterou jistě využijeme i v mládežnických kategoriích. Doufám, že i v průběhu sezóny dostanu co nejvíc šancí si zahrát za áčko, abych na sobě mohl pracovat a zlepšovat se,“ doplňuje ještě s úsměvem Tom.

Valaši mohli, pokud by přálo štěstí, vybojovat i zlatou medaili, „Je to určitě škoda, my to ale brali pouze jako přípravné zápasy, a ne jako turnaj, takže nás umístění nijak netrápí, a jsme rádi, že jsme si mohli porovnat síly s tak kvalitními celky,“ říká Tom, a ještě dodává druhým dechem, „jak ale budou hrát v průběhu sezóny zkušenější hráči, a i my mladí nějaké ty zkušenosti nasbíráme, tak se hra bude jistě zlepšovat.“

Po posledním zápase turnaje se Vsetín celkově umístil na 4. příčce.

Konečné pořadí týmů:

1. HC Oceláři Třinec
2. MsHK Žilina
3. HK Dukla Trenčín
4. VHK Robe Vsetín 3 111 7:10 3
5. SCORPIONS de Mulhouse
6. Etoile Noire de Strasbourg

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (trenér VHK ROBE Vsetín) - My jsme ten turnaj pojali tak, že jsme tu sestavu točili, a i s dorostenci, kteří mají tu kvalitu se do toho týmu časem dostat, nás tu bylo zhruba kolem třiceti hráčů plus tři gólmani. Všichni dostali šanci se ukázat, většina hrála dvě utkání, někteří tři, dorostenci dostali jeden zápas a myslím si, že ten účel to splnilo. Odehráli jsme první dva zápasy v té silnější sestavě a podle mě byl z naší strany nejlepší ten včerejší zápas proti domácímu Trenčínu. Byl to kvalitní soupeř a my jsme podali hodně kvalitní, bojovný výkon, kdy i ta herní kvalita byla dobrá. Zápas se nám líbil a touto cestou bychom se chtěli ubírat. Po celý zápas to mužstvo žilo, kluci si pomáhali a prostě to bylo celkově dobré. Samozřejmě tam byly nějaké chyby, ale to jsme už moc neřešili. Dneska se tam projevilo to, že někteří hráli již třetí zápas ve třech dnech a vzali jsme i čtyři starší dorostence, takže sestava byla hodně poslepovaná a všechny útoky se na ledě potkaly snad poprvé, takže na kvalitě a spolupráci to bylo jistě poznat. Žilina je třetí mančaft slovenské extraligy, což je slovenská špička. Někteří naši kluci se s tím popasovali dobře, někteří hůř, ale všichni bojovali, snažili se a nám na závěr už i trochu odešly síly. Do půlky zápasu jsme se drželi a zápas byl relativně vyrovnaný. Pak nám tam ale napadaly góly a my jsme nakonec prohráli tak vysokým rozdílem. My z toho ale žádné závěry neděláme a jsme rádi, že jsme viděli hrát kluky i v únavě. Turnaj jsme pojali tak, že po něm už nějak roztřídíme kádr a už ho budeme připravovat na další přípravná utkání a na sezónu.