Vstupenky online

Junioři zaváhali s energetiky, o druhém postupujícím se tak rozhodne v sobotu

Helena Hegeďová, Anna Pavlína Sedláčková • 14.03.2019

Vsetínští do utkání s Karlovými Vary vkročili správnou nohou a dle jejich nadšení a dvoubrankovém vedení ve čtvrté minutě to vypadalo, že si vysněný postup vzít nenechají. Hosté ale do konce prvního dějství vyrovnali a krok se soupeřem drželi i v třetině následující, kdy se jim podařilo otočit skóre ve svůj prospěch. Hubený náskok si Karlovarští v závěru pohlídali a v poslední dvacetiminutovce už Vsetín do ničeho nepouštěli. Svou převahu potvrdila Energie gólem do prázdné branky. Kdyby Valaši zvítězili nebo alespoň remizovali, postup do čtvrtfinále by jim vzhledem k výhře Plzně nad Kometou už nikdo vzít nemohl. Nyní budou muset o své místo bojovat na ledě Plzně.

DHL Extraliga juniorů - 5. kolo - 3. část čt 14.3.17:45
VHK ROBE Vsetín
HC Energie Karlovy Vary
3:5(2:2, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Adámek (Vašenka), 4. Jenáček Š. (Lukačka, Klímek), 31. Ondračka (Klímek, Jindra) – 13. Novák (Křemen, Křehlík), 20. Černý (Prošek, Rozhon), 36. Prošek (Tureček), 38. Křemen (Křehlík, Jiskra), 60. Prošek (Křehlík, Černý). Rozhodčí: Škach – Novák, Kučera. Vyloučení: 8:11 + Klejna (KVA) 10 min. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 220. Střely na branku: 26:36. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:5.

VHK ROBE Vsetín: Sachr – Kunst, Ondračka, Jenáček Š., Pernický, Kožený, Jenáček J. – Jindra, Klímek, Zetocha, Lukačka, Krupa, Adámek, Vašenka, Petriska, Frimel.
HC Energie Karlovy Vary: Kašpar (4. Horák) – Bernáth, Klejna, Kořán, Tureček, Novák, Zavřel – Záruba, Šťastný, Novotný, Prošek, Rozhon, Halberštát, Jiskra, Petrov, Křehlík, Holub, Černý, Křemen.

Vsetínu se podařilo již ve 2. minutě dostat do vedení, když Lukáš Adámek pouze nadhodil puk od pravého kruhu přímo do brány. Další gól domácích na sebe nenechal dlouho čekat a střelou Šimona Jenáčka Valaši navýšili na 2:0. Od 5. minuty už však Vary přitlačily na pilu. Jenže po své přesilové hře už hosté nebyli dravější a spíše vyčkávali na chybu domácích. Obranu Západočechů se však Vsetínu již nedařilo překonat. Domácí ve své přesilové hře v 8. minutě dostali několik šancí, kterých nevyužili.

To až v 13. minutě byly Vary úspěšné a díky souhře Křemena s Filipem Novákem snížily náskok Vsetína. Po tomto gólu byli hosté více namotivováni a jejich hra byla více útočná. Chvíli nato dostali domácí opět šanci, ale díky zásahu Horáka, se Vašenkův útok nezdařil. V 18. minutě se kotouč dostal před bránu domácích, kde s ním Kunst zajel za bránu. Valaši tak opět dostali šanci na gól, střela Klímka však skončila mezi betony Horáka. To se však Danielu Černému na druhé straně pár sekund před koncem třetiny podařilo vyrovnat.

Ve 23. minutě to vypadalo na další gól domácích, když se pokusil prosadit Lukačka, jeho střela se však odrazila od tyčky do brankoviště, kde gólman Západočechů už kotouč chytil. O dvě minuty později se domácí celek ocitl v přesilovce, kde měl také spoustu šancí, ale taktéž se jim je nedařilo využít. Oba týmy se v následujících minutách o puk přetahovaly, ale žádná střela nebyla úspěšná. Ve 30. minutě došlo na velké vyloučení na straně Energie, kdy Klejna dostal i osobní trest. Tato přesilová hra už byla pro Valachy úspěšná. Od pravé tyčky prosadil Tomáš Ondračka.

Následně přišlo vyloučení domácích. Valaši se sice párkrát dostali do úzkých, ale vždy se jim podařilo dostat z obranného pásma. Po návratu Petrisky na led se Vsetínským dařilo dostat do pásma, ale nakonec to byl Radek Proška, kterému se v 37. minutě podařilo skórovat. Netrvalo dlouho a za Vary se také prosadil Adam Křemen, který tak dostal svůj tým do vedení. Po tomto zásahu chtěli domácí vyrovnat, do konce třetiny měli ještě několik šancí, všechny však skončily v gólmanově lapačce.

Energie měla po celý zápas problém se zakázaným uvolněním, což se také projevilo na začátku třetí třetiny, když v 41. minutě už podruhé kotouč projel všechny tři čáry. O minutu později se Vsetínští dostali na dlouhou dobu do pásma, kde také několikrát vystřelili na bránu, všechny pokusy však skončili nezdarem. Na straně Energie bylo v první půlce třetiny několik vyloučení. Nejprve se pokusil prosadit Klímek, následoval jej Jindra. Vsetínští útočníci však své střely poslali mimo bránu a hosté tak mohli dostat kotouč do středního pásma.

V 51. minutě byli vyloučeni současně Lukačka se Zavřelem, kvůli pěstní potyčce u karlovarské brány. Sotva se oba hráči dostali na led, tak na trestnou putoval už potřetí za tento zápas Jindra, a tím dostal svůj tým opět do nevýhody. Vsetínští obránci ale byli ve své hře úspěšní a bránu ubránili. Horákovi se neuvěřitelně dařilo a vykryl všechny následující pokusy Vsetína. Domácí se ke konci třetiny rozhodli hrát bez brankáře, což se jim stalo osudným a do prázdné brány se v 60. minutě trefil Radek Prošek.

Ohlasy k utkání

Petr Fojtů (VHK ROBE Vsetín): Byl to jeden z nejdůležitějších zápasů v sezóně a jak se říká, poslední krok je vždycky nejtěžší. Věděli jsme, o co hrajeme. Když to řeknu zpětně, tak Plzeň nám pomohla. Stačil nám jeden bod, ale bohužel se to nepovedlo. Měli jsme hodně dobrý vstup do utkání. Takhle rychlé vedení 2:0 s Karlovými Vary bylo jako z říše snů, to jsem popravdě ani neočekával. Od té doby to ale byla jedna velká křeč. Myslím si, že dneska opět rozhodla naše nedisciplinovanost. Tedy to, co nás provázelo celou sezónu. Zbytečnými fauly jsme dostali Vary do hry, daly tři góly z přesilovek. Do té doby neměli v této skupině ani jednu využitou přesilovku, teď hned tři. Tohle všechno rozhodlo. Navíc za stavu 2:0 už se musí hrát i trošku jinak, pohlídat si to. Na druhou stranu jsme stále ve hře, jelikož Plzeň vyhrála. Má jistý postup a my tam v sobotu pojedeme hrát o play-off, takže se na to musíme dobře připravit a hlavně vyspat z tohoto zápasu.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás to byla výborná zkušenost směrem k mentální odolnosti a tréninku hry v oslabení. Jsme rádi, že jsme to zvládli.