Vstupenky online

Lotyšská posila i výpomoc ze druhé ligy. Valaši uzavřeli kádr pro zbytek sezony

Jan Tajzler • 31.01.2024

Se závěrkou přestupního termínu došlo ke změnám v kádru Vsetína. Valaši na hostování přivedli lotyšského útočníka Patrikse Zabusovse. Mužstvo rozšíří i forvard Štěpán Matějček, jež bude zároveň moct nastoupit také ve Valašském Meziříčí, které bojuje o záchranu ve 2. lize. Vsetín si pak rovněž na střídavé starty pojistil i služby tří hráčů ze třetí nejvyšší soutěže. Z Frýdku-Místku se navíc vrací také obránce Jakub Teper.

Patriks Zabusovs je rodákem z Rigy, kde také začínal s hokejem a trávil většinu dosavadní kariéry. V dorosteneckém věku působil i v ruské organizaci Viťaz Podolsk, ale v juniorce zamířil zpět do rodného města, kde nastoupil i k 17 utkáním v KHL. V mládežnických kategoriích také pravidelně reprezentoval. Z Lotyšska do zahraničí se Zabusovs vydal v sezoně 2021/2022, kdy se snažil pomoci Zlínu zabránit sestupu z extraligy. Následující dva ročníky rozdělil znovu mezi kluby v Rize a slovenské Michalovce. Ve 22 letech pro něj přichází na pořad dne druhá česká výzva, tentokrát v dresu Vsetína. Na Valašsku bude lotyšský útočník působit formou hostování do konce sezony.

Štěpán Matějček se na Lapači ukázal již během letní přípravy. Trenéři projevili o služby pětadvacetiletého forvarda zájem, ale nakonec se na podpisu smlouvy obě strany nedohodly. Matějček tak zamířil o patro níž do Vrchlabí, ale většinu dosavadní sezony strávil v Novém Městě nad Metují. Před uzávěrkou přestupního termínu se však Matějček přeci jen vrátí na Valašsko. Herní vytížení bude sbírat také v sousedním Valašském Meziříčí. Bobři na oplátku Vsetínu mohou poskytnout Tomáše Vávru

Po měsíčním hostování ve Frýdku-Místku se na Lapač vrátí obránce Jakub Teper, kterého čeká v nejbližších utkáních obnovená premiéra v zelenožlutém dresu. Vsetínu bude v případě nouze a dobrém zdravotním stavu k dispozici i útočník Pavel Kubiš. Po dalším zranění se zkušený útočník domluvil s vedením Vsetína, že dohraje sezonu v Náměšti nad Oslavou. Naopak duel s Porubou byl posledním pro Vojtěcha Šuhaje, který se dle původní dohody vrátí zpět na pomezí Moravy a Slezska.

Vsetín si do zbytku soutěžního ročníku pojistil i další hráče na střídavé starty. Jedná se o opory druholigové Opavy. V případě potřeby budou Valachům k dispozici útočníci Tomáš RousekKryštofem Stuchlíkem. Žďár nad Sázavou pak Vsetínu může uvolnit dalšího forvarda Jiřího Puhoného. Co se obrany týče může Vsetínu vypomoct i obránce Adam Studený z Vyškova.

Vyjádření sportovního manažera Radima Tesaříka

Poté, co se dlouhodobě zranili Tomáš Jandus, Daniels Berzinš, Adam Hořanský a Pavel Kubiš jsme měli za úkol doplnit kádr. V posledních dnech jsme se snažili všemožnými způsoby na trhu adekvátní náhrady získat, ale je to velmi složité. Jsme rádi, že se podařilo domluvit angažmá s Patriksem Zabusovsem, který nám v závěru sezony určitě pomůže. Měli jsme zájem i o setrvání Vojtěcha Šuhaje, ale s Frýdkem-Místkem, který také sháněl hráče, jsme se na pokračování nedomluvili. Jsme rádi, že se podařilo uzavřít spolupráci se Štěpánem Matějčkem, o kterého jsme měli zájem i na začátku sezony. Tehdy jsme se nedomluvili, ale nyní již vše klaplo. V případě nouze nejvyšší máme kam sáhnout i ve třetí nejvyšší soutěži. Jirka Půhoný, Kryštof Stuchlík, Tomáš Rousek a Adam Studený jsou klíčovými hráči ve svých klubech.

banner pod článkem