Vstupenky online

Loučí se symbol klubové věrnosti. David Vítek ukončil aktivní kariéru

Redakce • 14.09.2023

Odmalička hrál hokej za Vsetín. Prošel všemi mládežnickými výběry klubu a v roce 2017 pomohl Valachům postoupit do druhé nejvyšší soutěže. Coby ceněný defenzivní specialista bojoval za A-tým nepřetržitě čtrnáct sezon. Nyní se jeho velký příběh uzavírá. Útočník David Vítek se rozhodl ukončit hráčskou kariéru. VHK ROBE Vsetín se s klubovou ikonou symbolicky rozloučí tam, kde před lety všechno začalo - v sobotu 16. září v rámci úvodního domácího utkání nové sezony na Lapači.

David Vítek (21. listopadu 1991) začal s hokejem ve čtyřech letech. „Děda byl rozhodčí, tak mě jednoho dne přivedl do přípravky. Se spolužáky na základní škole jsme sledovali i NHL, byli jsme sportovní třída. Nepamatuji si ale, že bych tehdy měl vyloženě vzor nebo hokejový sen. Ve škole mi to moc nešlo, ale hokej mě bavil,“ vzpomínal na své hokejové začátky v knize Fenomén Vsetín Forever.

Ačkoliv nyní uzavírá svoji kariéru se čtrnácti sezonami za vsetínský A-tým v zádech, cestu rozhodně neměl vyšlapanou. O svoji šanci se musel poprat. „Pro mě bylo klíčové, že mě hokej baví. Ne že bych byl nějaký volnomyšlenkář, ale byl jsem doma, bydlel jsem u rodičů. Nechával jsem tomu volný průběh,“ popisoval svoji pouť. „V dorostu jsem rok hostoval v Novém Jičíně, pak jsem hrál extraligu juniorů na Vsetíně a dostal šanci v druholigovém A-týmu. I když šlo nejprve jen o pár zápasů, člověk najednou uviděl alespoň nějaké obrysy, že by si to jednou mohl zahrát.“

Debut za A-tým přišel v sezoně 2009/2010, kdy Valaši působili ve třetí nejvyšší soutěži. David Vítek tehdy naskočil do třech zápasů a seznamoval se s mužským hokejem. „Pamatuji si jenom střípky. Když jsem poprvé přišel do šatny A-týmu, byl jsem ze všeho vyjukaný,“ usmíval se „Dino“ při vzpomínce na začátky mezi dospělými. „Měl jsem respekt ke starším a spíš jsem pozoroval, co se kolem děje. Seděli tam hráči jako Pepa Štraub, který nás později s Jurajem Juríkem trénoval, než nastoupil Luboš Jenáček. Já se staral hlavně sám o sebe, aby se mi utkání coby mladému povedlo.“

V průběhu dalších let si 191 centimetrů vysoký forvard vypracoval stálou pozici v týmu a zařadil se k jeho oporám. Patřil do jádra odchovanců, kteří položili základ k postupu Vsetína do druhé nejvyšší soutěže. Památný okamžik nastal na jaře 2017. A ceněný defenzivní specialista byl u toho. „Hokejisté vyhrávají mistrovství světa nebo Stanleyovy poháry, ale pro nás byl postup do první ligy obrovský úspěch. Naplnili jsme předsezonní cíl. Hokejová horečka byla v tu chvíli neuvěřitelná,“ zavzpomínal.

Po vysněném postupu do profesionální soutěže řada hráčů druholigového týmu Vsetín z logických důvodů opustila. David Vítek se však s novou situací popasoval skvěle. Znovu pokračoval ve své obětavé defenzivní hře, kterou si získal srdce fanoušků, a zažil na Lapači řadu dalších památných bitev. V posledních letech pomohl klubu svého srdce dosáhnout největších úspěchů v jeho novodobé historii - vždyť Vsetín dvakrát za sebou hrál na Lapači finále Chance ligy!

Další zápisy do kronik už ale David Vítek nepřidá, v jednatřiceti letech a s bilancí 96 vstřelených gólů za Vsetín se rozhodl ukončit aktivní hráčskou kariéru.

„Jménem celého klubu gratuluji Davidovi k úžasné kariéře. Čtrnáct let v jednom dresu je známka sportovní věrnosti, kterou dnes jen tak nevidíme. David byl u všeho podstatného, co se v novodobé historii klubu stalo, podílel se na úspěších Vsetína a rozdával radost našim skvělým fanouškům. Pevně věřím, že se naše cesty nerozcházejí natrvalo, ale že se v budoucnu David zapojí například v mládeži VHK, kde může předávat své cenné zkušenosti dalším generacím vsetínských hokejistů,“ uvedl Petr Neumann, jednatel VHK ROBE Vsetín.

„Pamatuji si Dinovy začátky v A-týmu, kdy jsem ještě působil jako redaktor. Tehdy na prvním rozhovoru coby hráč A-týmu byl nervozitou tak svázán, že ze sebe nemohl dostat větu. Avšak postupem času a tím jak sezony přibývaly, se stal jedním ze stěžejních hráčů v kabině a neodmyslitelně k ní patřil více než deset let,“ sdělil Filip Bazala, výkonný manažer VHK. „David byl symbolem toho, čím se Vsetín pyšní a chtěl by i v budoucnu. Mít odchovance, vsetínské hráče, kteří budou tvořit stabilní jádro týmu. Místo v kabině po něm nebude lehké zacelit, ale je to vhozená rukavice mladým klukům, kteří do A-týmu nyní nahlížejí, a příběh Davida Vítka jim budiž inspirací.“

Vsetínský klub se s Davidem Vítkem symbolicky rozloučí v sobotu 16. září v rámci prvního domácího utkání nové sezony proti Slavii Praha. David bude mít od 16:00 ve stánku před zimním stadionem autogramiádu a bude k dispozici fanouškům. Následně vhodí čestné buly úvodního domácího utkání Chance ligy.

banner pod článkem