Vstupenky online

Poslední derby základní části hostí Zlín

Jan Tajzler • 15.02.2024

Vrchol sezony v podobě play-off se nezadržitelně blíží, ale již v pátek mohou příznivci hokejistů Vsetína i Zlína ochutnat předkrm, který jim obstará poslední třaskavé derby mezi regionálními rivaly v základní části. Zatímco Vsetín pojede do krajského města s jistotou čtvrtfinále v kapse, Berani musí o svou vstupenku ještě bojovat. Podobně jako předcházející soupeř ze Sokolova, je i Zlín v napjatém tabulkovém pásmu a pro úspěch bude potřebovat každý bod. Navzdory tabulkovému postavení obou soupeřů je ale ve hře především prestiž, která doprovází atraktivní duely mezi sousedními městy. Poslední derby před vypuknutím play-off hostí zlínská Trinity Bank Aréna Luďka Čajky, úvodní buly je naplánováno na 17:30.

Berany trápí produktivita i speciální formace

Ve Zlíně se snaží udělat vše pro to, aby spravili nevalnou náladu, která panovala v Baťově městě před zahájením poslední reprezentační přestávky. Klub si určitě při obhajobě loňského prvenství představoval zcela odlišný průběh sezony. Nicméně stejně jako loni není pro Zlín nic ztracené, i před rokem Berani do elitní šestky proklouzli na poslední chvíli a ukázkově naladili formu pro vrchol sezony. Ve zbývajícím průběhu základní části čeká na žlutomodré znovu fuška, o elitní šestku kromě Zlína soupeří i čtyři další konkurenti, kteří jsou od 5. do 9. místa seřazeni v rozmezí šesti bodů.

Fanoušci Zlína viděli naději v návratu odchovance Petra Holíka, který posílil tým do konce sezony na hostování z extraligové Komety Brno. Zatím nastoupil do 9 utkání a zaznamenal 5 kanadských bodů. Jeho přítomnost by měla také pomoci Beranům v přesilových hrách, které mají ševci podprůměrné a hodnota jejich využití je na hodnotě 15.48 %, což znamená 10. místo v rámci soutěže. Ještě horší je to při hře v oslabení, tady Zlín patří mezi nejhorší mužstva soutěže, když při hře v početní nevýhodě inkasoval už 37 branek a ubránil pouze 79.1 % oslabení, to řadí Berany na předposlední místo tabulky, horší je pouze Znojmo.

Tím nejpalčivějším problémem, proč nevidíme Berany již nyní pevně usazené na pozicích zaručující přímý postup do čtvrtfinále, je bezpochyby produktivita. Hráčům Zlína se rozhodně nedá upřít snaha, vždyť na branku soupeře vyslali nejvíce střel ze všech mužstev soutěže, momentálně je to 1581 vyslaných střel, což je přesně o 40 více, než jich zaznamenal právě vsetínský konkurent. Problém je však v úspěšnosti střelby, ta činí u zlínských hokejistů 7.40 %, což je nejhorší hodnota v Chance lize. Z těchto údajů je tak jasně patrné, že Berani se na oslavu gólu pořádně nadřou.

Trenéru Janu Srdínkovi při snaze zlepšit výše uvedené statistiky určitě schází přítomnost zkušeného odchovance Jakuba Šlahaře, který do svého lednového zranění platil za tahouny mužstva. Momentálně se tak ve Zlíně spoléhají na dalšího zkušeného forvarda Martina Nováka (11+14). Nejlépe střílejícím hráčem Beranů je momentálně s 12 brankami Jan Süss. Formu pro vrchol sezony bude určitě hledat i Denis Kindl (8+12).

Na čele produktivity obránců se stále drží finská akvizice Aleksi Salonen (3+16). V posledním derby se pak diváci na Lapači přesvědčili také o technickém umu Zdeňka Čápa (5+7). Jasnou jedničkou týmu a jistotou je brankář Daniel Huf, který tým přivedl už k 19 vítězstvím, úspěšnost zákroků drží těsně pod hranicí 92 %, průměrně inkasoval ve 43 utkáních 2.22 branky na zápas.

Bude se Vsetín ve Zlíně znovu radovat?

V novodobých dějinách regionálního derby se Zlínem nastoupil Vsetín na ledě soupeře k šesti duelům a hned první dva ovládl. Jenže od finálové série se v aréně Luďka Čajky zelenožlutí neradovali. O motivaci pro své fanoušky tak hokejisté ze srdce Valašska jistě mají postaráno. Na páteční duel se Vsetínští naladili domácím triumfem nad Sokolovem, ve kterém se prosadily všechny útočné formace, které trenéři do boje s Baníkem vyslali. Individuálně se utkání povedlo odchovanci Matyáši Dědkovi, který do černého mířil hned dvakrát, dvěma pohlednými asistencemi se prezentoval také obránce Jakub Teper.

Situace na marodce zůstává před derby neměnná, dá se rovněž očekávat, že s blížícím se vrcholem sezony budou informace ohledně zdravotního stavu hráčů z kabiny prosakovat pouze stroze. Nicméně dle posledního odehraného zápasu nemají trenéři příliš důvodů ke změnám. V brankovišti se po menší pauze znovu objevil Maxim Žukov, který svou novou masku pokřtil již 20. odchytaným vítězným duelem pro zelenožluté barvy a celkem si připsal 29 úspěšných zákroků.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

9. kolo: Vsetín – Zlín 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

22. kolo: Zlín – Vsetín 5:4 (1:1, 2:1, 2:2)

35. kolo: Vsetín – Zlín 1:2sn (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0)

Rivalita mezi oběma kluby je umocněna loňskou finálovou sérii v play-off. Vsetín se radoval v prvním vzájemném měření sil na domácím ledě, který rozhodl vítěznou brankou z poloviny základní hrací doby odchovanec Zlína v barvách Vsetína Pavel Klhůfek. Odveta v krajském městě nabídla vysoce atraktivní bitvu, která přesahovala kvality Chance ligy a vyprodanému zlínskému stadionu nabídla utkání plné zvratů, ve kterém byl nakonec šťastnější domácí tým. Rozhodnutí obstaral aktuálně nejproduktivnější hráč Beranů Martin Novák. Utkání pak bylo životní pro vsetínského mladíčka Adama Koláčka, který ve Zlíně vstřelil svou první branku mezi muži. 

Poslední tříkrálové setkání na Lapači ukázalo, že ani jeden tým nebyl před derby v ideální formě. Zatímco v předcházejícím duelu ve Zlíně viděli diváci hned devět branek, na Lapači dospělo utkání za stavu 1:1 do samostatných nájezdů, ve kterých se ale prosadili pouze zlínští hráči Jakub Šlahař a Zděnek Čáp. Nyní přichází na pořad dne čtvrté měření sil aktuální sezony, vzájemná bilance je v novodobé historii vůbec poprvé na straně Zlína. Berani vedou nad vsetínským rivalem těsně 7:6, dočká se Valašsko srovnání dlouhodobé bilance nebo se budou radovat příznivci klubu z krajského města?

Sestavy v posledním kole:

Zlín: Huf – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Suhrada, Talafa, M. Novotný – Novák, Holík, Paukku – M. Lang, Werbik, Salmio – Kindl, Süss, Tomi – P. Sedláček (A), Sadovikov, Köhler (C).

Vsetín: Žukov – Š. Jenáček, Smetana (A), Staněk, Teper, Kojo, Larsen, Ondračka – Rob (A), Klhůfek, Jonák – Matějček, Hrňa (C), Holec – Kratochvil, Machala, Zabusovs R. – Půček, Dědek, Bláha. 

banner pod článkem