Vstupenky online

Na deváťaky čekají tři noví soupeři a delší nadstavba

Helena Hegeďová • 12.06.2024

Extraliga 9. tříd se pro sezonu 2024/25 rozrostla hned o šest týmů, což znamená nejen tři nové soupeře pro deváťáky VHK, ale také nový formát soutěže se zkrácenou základní části. Ta se odehraje pouze dvoukolově a po 18 zápasech budou celky rozděleny do vyšších a nižších nadstavbových skupin.

Navýšení počtu účastníků Extraligy 9. tříd se podepsalo i na jejím formátu. Oproti loňské sezoně tak bude na programu zkrácená základní část, a naopak delší nadstavba. Do nejvyšší soutěže 9. tříd totiž postoupilo hned šest dalších týmů, a ačkoliv se ze soutěže mělo sestupovat, nakonec se tak nestalo.

Nováčky v soutěži jsou ve skupině A Písek a Slaný, ve skupině B Říčany a největšího počtu nově příchozích se dočká východní skupina C, kde budou Valaši hrát také proti Olomouci, Frýdku-Místku a Havířovu.

Třicet týmů je rozděleno do tří skupin, základní část se odehraje v rychlých 18 kolech, tedy systémem dvakrát každý s každým. 

PROGRAM VSETÍNA V ÚVODNÍHO KOLECH EXTRALIGY 9. TŘÍD

1., ne 8.9.2024 Vsetín - Zlín
2., so 14.9.2024 Šumperk - Vsetín
3., ne 15.9.2024 Vsetín - Havířov
4., so 21.9.2024 Olomouc - Vsetín
5., so 28.9.2024 Vsetín - Třinec
6., ne 29.9.2024 Vítkovice - Vsetín

Rozdělení týmů do skupin

Skupina A: HC Energie Karlovy Vary, HC Pilsen Wolves, HC Škoda Plzeň, Banes Motor České Budějovice, EC Red Bull Salcburk, Piráti Chomutov, HC Litvínov, IHC Králové Písek, Rytíři Kladno, HK Lev Slaný
Skupjna B: Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Dynamo Pardubice, Mountfield HK, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Dukla Jihlava, BK Havlíčkův Brod, HC Tábor, HC Com-Sys Říčany
Skupina C: HC Oceláři Třinec, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, HCM Warriors Brno, VHK ROBE Vsetín, Berani Zlín, HK Mladí Draci Šumperk, AZ Havířov, HC Olomouc, HC Frýdek-Místek

Další části soutěže 

Po skončení základní části postoupí první čtyři týmy z každé skupiny do vyšší nadstavby, která jim zajistí účast v play-off. Tato dvanáctka postupujících bude rozdělena do dvou skupin po šesti, v rámci kterých se utká čtyřkolově každý s každým.

Nepostupující šestice zůstanou nadále ve stejném složení ve svých skupinách a také odehrají celkem 20 zápas, tedy čtyřikrát každý s každým. Velkým rozdílem zde bude to, že těmto celkům v nižších nadstavbových skupinách zůstanou body ze základní části.

Vítězové nižších skupin a nejlepší celek ze druhého místa poté doplní lepší dvanáctku ve vyřazovacích bojích play-off. Osmifinále se bude hrát křížem mezi skupinami, a to na dvě vítězná utkání. Stejný počet zápasů budou celky potřebovat také k úspěchu ve čtvrtfinále a semifinále, finále se pak odehraje na tři vítězné zápasy.

A na druhé straně tabulek se bude bojovat o záchranu. Poslední celky z každé z nižších nadstaveb a nejhorší celek z předposledního místa půjdou do skupinu o udržení. V té se tyto čtyři týmy utkají dvakrát každý s každým. Po šesti kolech dva slabší celky sestoupí.

banner pod článkem