Vstupenky online
Všichni vlakem na Letnou! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1990 (6.10.2024)

Valaši budou v Edenu hájit čelo tabulky, sobotní zápas startuje už v 15:00

Jan Tajzler • dnes

Další program Maxa ligy vede vsetínské hokejisty do pražského Edenu, kde v sobotu už od 15:00 skříží hole se Slavií. Sešívaní vstoupili do sezony slibně, zatím se ukazuje dobrý čuch klubu na předsezonní posily. Sobotní odpoledne v hlavním městě tak slibuje zajímavou bitvu týmů z popředí tabulky.

Sešívaní vsadili na kvalitní koně

Pražané za sebou nemají zrovna povedené sezony, Slavia se mezi elitní osmičku probojovala naposledy v roce 2022, kdy shodou okolností prohrála ve čtvrtfinále právě se Vsetínem. Nicméně loňská účast v předkole play-off se dala považovat za úspěch, pokud zvážíme, že na počátku kalendářního roku byla Slavia na pozici sestupu do třetí nejvyšší soutěže. Aktuálně je na 5. místě tabulky se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí trio Zlín, Vsetín, Sokolov.

Klub udělal dobře, když nabídl angažmá trenéru Aleši Totterovi, ten nejprve stabilizoval hru mužstva a nakonec s ním odvrátil nejen hrozbu sestupu, ale zahrál si i ve vyřazovacích bojích. Důvěru vložili v Edenu také do Patrika Eliáše, legendární útočník v klubu působí jako konzultant a snaží se sešívaným pomoci odrazit se k lepším zítřkům.

Přes léto už se ve Vršovicích zapracovalo na posílení kádru. Do útoku přivedli Pražané Romana Přikryla ze Sokolova, ze Zlína pak dorazil zkušený Martin Novák. Oba borci se uvedli na výbornou, Přikryl je s 9 asistencemi nejlepším nahrávačem soutěže, Novák navázal na produktivitu ze Zlína a do černého zamířil už pětkrát. K tomu ještě připočtěme akvizici ze Znojma v podobě Martina Šťovíčka, jemuž to na startu základní části také lepí, bilance 4+4 budiž jasným důkazem. Spolehlivou osobností pro Maxa ligu je také útočník Matěj Beran (4+3).

V lepší sezonu nejen z týmového hlediska doufá i novopečený kapitán sešívaných Jan Holý, ofenzivně laděný obránce si v Edenu odkroutí druhou sezonu, důvěru zatím splácí ziskem 6 kanadských bodů a zdá se, že by z něj mohl být stejně obávaný podporovatel ofenzívy, jak bylo ve zvyku při jeho angažmá v Litoměřicích. Z Jihlavy pak do Slavie přestoupil Fabien Kočí, společně s Holým a Václavem Veberem drží hokejku napravo, což je další nesporná výhoda při skládání obranných dvojic.

Brankoviště Slavie prošlo kompletní obměnou. Talentovaný Tomáš Volevecký působí v organizaci Sparty a pro Maxa ligu je k dispozici Litoměřicím, Roman Málek pak zamířil do Kolína. Naopak z Litoměřic posílil brankoviště sešívaných Oldřich Cichoň, během jeho zdravotní absence však Pražany může podržet z extraligy zapůjčený Jan Růžička. V Edenu pokračuje i brankář finské národnosti Paavo Hölsä, který má na Vsetín příjemné vzpomínky, neboť právě proti Valachům zaznamenal svou první nulu při svém českém angažmá a výrazně přispěl k bezstarostnému závěru loňské sezony.

Pražská spojka mobilizuje fanoušky

Vsetínský tým se vydá do hlavního města se dvěma vyhranými zápasy z aktuálního týdne. Nejprve v pondělí uspěl na ledě Přerova poměrem 4:2 a o den později si díky stejnému výsledku připsal další plný bodový zisk proti nováčkovi z Chomutova. Oba duely vyšly zejména čtvrté útočné formaci vedenou Štěpánem Matějčkem. Celkově mohli být trenéři spokojeni už po duelu v Přerově, kdy tíhu elitní formace za výsledek převzaly všechny tři zbylé útoky. První branku sezony oslavili Radek Prokeš, Jaroslav Brož, Adam Hořanský, skóroval v obou duelech, a poprvé mířil do černého i Matějček.

Trápením vsetínského mužstva zůstávají přesilové hry. Proti Chomutovu se Vsacané prosadili až na čtvrtý pokus díky Luboši Robovi, ale jinak je jejich úspěšnost při hře ve speciálních formacích nízká, v procentuálním vyjádření stačí hodnota 15.38 na 11. místo. Na druhou stranu, sobotní soupeř Valachů je v oslabení vůbec nejhorším týmem soutěže a při početní nevýhodě inkasoval už 10 branek. 

Speciální utkání bezesporu čeká již zmíněného útočníka Jaroslava Brože, který si vůbec poprvé zahraje za Vsetín proti sešívaným. Odchovancem Slavie je Tomáš Šmerha. Oba celky se navíc utkají v prosincovém Winter Hockey Games na Letné. Dá se tedy říci, že sobotní utkání bude tak trochu prvním testem před bitvou pod otevřeným nebem. Pozadu nezůstávají ani Valaši žijící v hlavním městě a na sociálních sítích mobilizují příznivce zelenožlutých barev k podpoře přímo v Edenu. Navíc po delší době připadá utkání v Praze na atraktivní sobotní termín, a tak se nabízí i výjezd fanoušků přímo z Valašska. Tak či onak, souboj Slavie se Vsetínem odstartuje ve Vršovicích již v 15:00. Přiveze Zbrojovka další cenné body a udrží se na čele tabulky?

Sestavy v posledním kole:

Slavia Praha: Hölsä – Gaspar, Kočí, Hrdinka, Holý, V. Beran, Veber, Stejskal – M. Beran, Přikryl, Strnad – Šťovíček, Knotek, Novák – Havrda, Polák, Slavík – Zvagulis, Slavíček, Průžek.

Vsetín: Lipiäinen – Stříteský, Zahradníček, Teper, Staněk, Smetana (A), Jenáček, Srdínko – Rob (A), Klhůfek, Jonák – Hrňa (C), Prokeš, Jandus – Jaroslav Brož, Dědek, Šmerha – Hořanský, Matějček, Š. Bláha.

banner pod článkem
×
Dnes v 18:35 | Dor.
HC Technika Brno
VHK ROBE Vsetín
×
Dnes v 19:00 | Jun.
HC Tábor
VHK ROBE Vsetín