Vstupenky online

Finálovou sérii na Lapači symbolicky zahájí Jan Neliba, trenér vsetínských šampionů

Redakce • 01.04.2024

V období své hráčské kariéry platil za vynikajícího obránce, který vybojoval pět československých titulů. Coby trenér se zapsal do hokejových dějin jako trenér zlaté vsetínské party z přelomu milénia. Jan Neliba se podepsal pod tři extraligové triumfy Valachů a spoluvytvořil poslední ligovou dynastii. V úterý 2. dubna se na Lapač vrátí, aby symbolickým vhazováním zahájil finálovou sérii Chance ligy mezi Vsetínem a Zlínem. Ještě předtím se u zimního stadionu uskuteční jeho autogramiáda.

Jan Neliba se narodil 5. září 1953 v Příbrami a s hokejem začínal v nedaleké Obecnici. Od šestnácti let působil v Kladně. Platil za velký talent, zdobila jej obětavost a neústupnost. V nejvyšší soutěži debutoval 12. ledna 1973 po boku Bohumila Čermáka na ledě Dukly Jihlava. Právě tam také po své první sezoně odešel na vojnu. S Jihlavou získal mistrovský titul (sedmý v historii klubu) a ve stejném duchu pokračoval po návratu domů.

Mezi lety 1976 - 1980 zářil coby člen zlaté kladenské dynastie. V dresu paní Poldi opanoval federální ligu hned čtyřikrát a pomohl hvězdnému týmu ovládnout i evropský pohár. Na sklonku úspěšného období Neliba startoval na olympijských hrách v Lake Placid a slavil bronz na mistrovství světa a Kanadském poháru. Kladnu zůstal věrný i po sestupu klubu do nižší soutěže v roce 1986.

O deset let později, už na trenérské dráze, spojil svůj život se Vsetínem. Klub z Valašska měl za sebou tři maximálně úspěšné sezony: postup do nejvyšší soutěže a mistrovský double. Vyladěný orchestr k těmto triumfům dovedl uznávaný kouč Horst Valášek. Právě jeho měl Neliba mezi vsetínskými kopci nahradit. „Nabídku jsem dostal v dubnu 1996. Bylo to takové zamotané. Kladno, kde jsem do té doby působil, se nedovedlo vyjádřit. Tak jsem začal shánět zahraniční angažmá,“ vzpomínal Neliba v knize Fenomén Vsetín Forever.

„Byl jsem těsně před odchodem do Itálie, v Brně jsem už měl s Italy podepsat smlouvu. Do toho mi zavolal (tehdejší činovník klubu) pan Mařák, jestli bych měl zájem trénovat Vsetín. Měl jsem hned jasno. Nasměroval jsem se na Valašsko a prožil tam svá úplně nejlepší trenérská léta,“ přiznal trenér, jenž se s náročnou rolí popsoval na výbornou - hned ve své první sezoně na Lapači dovedl Vsetín ke třetímu extraligovému prvenství. Slušně našlápnuto měl i v následujícím ročníku. Mezi hlavním trenérem a některými hráči však vznikly spory, po kterých Neliba na střídačce Vsetína skončil. Ve zbytku sezony a ke čtvrtému zlatu dovedl tým asistent Zdislav Tabara.

Příběh ovšem pokračoval v sezoně 2000/2001. Vsetín sužovaly problémy, tým si procházel náročným obdobím. Na podzim tak znovu povolal Nelibu, působícího tehdy na Slovensku, aby kabinu pozitivně nakopl. Výsledek všichni známe. Parta kolem kapitána Jiřího Dopity ve svém „Last Dance“ zvedla nad hlavu pošesté pohár pro mistra republiky. Rodák z Příbrami tak dal razítko na vznik poslední ligové dynastie. „Hráčům jsem říkal: Hoši, vyhrajeme to pošesté a zapíšeme se do historie. Tohle nám už nikdo nevezme! A kluci to dokázali,“ vyprávěl Neliba, pro kterého se Vsetín stal srdeční záležitostí. Na Valašsku působil s pauzami do roku 2007, trénoval i na Slovensku či v Maďarsku. Nyní se věnuje mládeži v Kladně.

V úterý 2. dubna se Jan Neliba vrátí na Lapač, aby slavnostním vhazováním symbolicky zahájil finálovou sérii mezi Vsetínem a Zlínem.

NA CO SE V ÚTERÝ A VE STŘEDU MŮŽETE TAKÉ TĚŠIT?

ÚTERÝ 2. DUBNA (F1):

  • Malování na obličej ve stánku před zimním stadionem (od 16:30)
  • Autogramiáda Jana Neliby před zimním stadionem (16:45 - 17:15)
  • Hymna České republiky v podání zpěvačky Zuzany Kocurkové
  • Slavnostní zahájení finálové série Janem Nelibou
  • V přestávce po 1. třetině modelové utkání mládežnických kategorií Vsetína a Valašského Meziříčí v rámci regionální spolupráce klubů
  • V přestávce po 2. třetině Soutěž s DATARTem na ledové ploše (více jsme psali zde)

STŘEDA 3. DUBNA (F2):

  • Malování na obličej ve stánku před zimním stadionem (od 16:30)
  • V přestávce po 1. třetině vystoupení krasobruslařek Emilly Barusové a Lilly Ann Holec
  • V přestávce po 2. třetině Soutěž s DATARTem na ledové ploše (více jsme psali zde)
banner pod článkem