Vstupenky online
permanentky v prodeji! | Vstupenky na Winter Hockey Games ZDE | Počet prodaných permanentek: 1941 (9.9.2024)

Generálka je tu! Valachy prověří extraligové Vítkovice

Jan Tajzler • 09.09.2024

Pouze jedno přípravné utkání zbývá odehrát hokejistům Vsetína před startem Maxa ligy. Prověřit vsetínský tým přijede znovu extraligový tým, po šesti letech se na Valašsku představí Vítkovice. Ostravané by určitě chtěli v nadcházející sezoně vylepšit loňské vyřazení v předkole play-off, duel na Vsetíně bude i pro Severomoravany generálkou před startem soutěže. Zápas začíná v 18:00 na Lapači.

Vítkovice ladí formu na start Tipsport extraligy

Vítkovice se na Lapač vydají po šesti letech, kdy na Vsetíně padly těsně 1:2. Ostravský tým zatím marně čeká na zisk mistrovské trofeje v rámci samostatné nejvyšší české soutěže. Přitom ve finále si zahrál už čtyřikrát, mimochodem v roce 1997 to bylo právě se Vsetínem. 

Předloni se zdálo, že se koná návrat Vítkovic do předních pozic. Severomoravané skončili po vypjaté semifinálové sérii s Hradcem Králové na 4. místě a v minulém ročníku chtěli na výrazný skok vpřed navázat. Jenže od startu základní části to v Ostravar aréně skřípalo a klub se pohyboval i mimo pozice zaručující účast v předkole play-off. Vítkovice se ve druhé polovině vzchopily, dostaly se na 9. místo, ale v předkole znovu podlehly Hradci Králové, tentokrát jednoznačně 0:3 na zápasy.

V nové sezoně budou chtít Ostravané navázat na předloňský ročník a opět prohánět hlavní favority soutěže. V brankovišti si pozici jedničky vybojoval Lukáš Klimeš, který pravidelně vyhrával brankářské žebříčky v nedávné minulosti i v první lize. Obranné řady vyztužil Jan Košťálek z Pardubic a stejně jako v brněnském případě i v tom vítkovickém přijede na Lapač odchovanec Vsetína Jindřich Abdul. Vítkovice od nové sezony přebírá hlavní trenér David Bruk, k ruce bude mít Pavla Trnku a Vlastimila Wojnara, který dříve v Maxa lize vedl výběry Prostějova či Frýdku-Místku.

Vítkovice měly celkem pestrou přípravu co se soupeřů týče. Začaly mezinárodním turnajem, ve kterém měřili síly s francouzským a švýcarskými soupeři. Rouen porazili 4:2 a o den později uspěli i se švýcarským Fribourgem-Gottéron 6:2. Nad síly Ostravanů ale byla Ženeva, když v prodloužení strhla na svou stranu přestřelku v poměru 6:5. Následovaly domácí duely s extraligovými konkurenty, Olomouc byla nad síly Vítkovice a zvítězila v moravském derby 5:2. Sebevědomí si modrobílí zvedli v dalším derby proti Třinci a úřadujícího mistra deklasovali 5:1. Vítězství oslavili Vítkovičtí i na ledě Bratislavy (6:3), ale v posledním duelu znovu podlehli Olomouci, tentokrát 2:3 po samostatných nájezdech. Zápas na Vsetíně bude pro svěřence trenéra Bruka generálkou na extraligový start.

Uspěje Vsetín nad dalším extraligovým sokem?

Valaši si zvedli sebevědomí, když před týdnem zaznamenali první vítězství v přípravě v základní hrací době. Tým Vsetína už nastoupil v sestavě, která by se měla podobat té, ve které obhájce prvoligového triumfu do soutěže vstoupí a bylo to znát, když z Lapače odjela s prázdnou brněnská Kometa. Oba soupeři se potkali po dlouhých 28 letech a utkání doprovázela kvalitní atmosféra, o kterou se postarali oba tábory fanoušků. Dá se očekávat, že i z Ostravy přijede vítkovický tým podpořit početná skupina fanoušků.

Poprvé před fanoušky Vsetína by do branky mohl nastoupit Jan Lukáš, ten zatím odchytal duely na Slovensku. Trenéři proti Kometě znovu zkoušeli variantu druhé útočné formace, když k Prokešovi dali na křídla Tomáše Šmerhu a kapitána Erika Hrňu. Klíčem k vítězství byl i jistý výkon finského brankáře Santeriho Lipiäinena.

Vsetín čeká náročný týden, po úterní generálce už bude vše směřovat k sobotní ligové premiéře, ve které bude na Lapači hostit Frýdek-Místek. Podaří se zelenožlutým vítězně naladit na start soutěže? Odpovědi začnou přicházet v úterý od 18. hodiny.

Sestavy v posledním utkání:

Vsetín: Lipiäinen – Ondračka, Stříteský, Staněk, Teper, Smetana, Jenáček, Srdínko – Jonák, Klhůfek, Rob – Šmerha, Prokeš, Hrňa – Machala, Matějček, Brož – Jandus, Dědek, Hořanský.

Vítkovice: Klimeš – Prčík, Košťálek, Marcel, Demel, Mikuš, Bialy, Glos – Abdul, Yetman, Nellis – Bambula, Barinka, Zdráhal – Ro. Bukarts, Hladonik, Ri. Bukarts – Kalus, Claireaux, Lednický – Hašek.

banner pod článkem