Vstupenky online

Poruba se loučí v Kravařích, zvítězí poprvé Vsetín?

Jan Tajzler • 30.01.2024

Šlágr 44. kola bude k vidění v kravařské Buly aréně úderem středeční 19. hodiny. Vysoce atraktivní utkání mezi aktuálně nejlepšími celky Chance ligy bude v přímém přenosu i pod dohledem kamer ČT Sport. Vzhledem ke zbývajícím zápasům do konce základní části se nepředpokládá, že by Poruba měla přijít o prvenství. Minimálně psychologickou hodnotu však tento duel mít jednoznačně bude. Valaši v této sezoně zatím na porubského konkurenta nevyzráli, ve středu večer se jim otevře poslední možnost Ostravany pokořit před play-off.

Poruba nadále kraluje, ale…

Ostravský klub už se těší z nově rekonstruované RT TORAX Arény, která už prošla i zátěžovým testem v rámci utkání Ligy juniorů, avšak A-tým se do domovského stánku vrátí až po únorové reprezentační přestávce. Navzdory komplikacím však Porubě sezoně vychází zatím parádně. Od startu základní části se Poruba usadila na čele prvoligové tabulky a dá se říci, že se ji vyhýbá i vážnější výsledková krize, nicméně vykřičníky se po novém roce objevily také u lídra tabulky. Poslední odehrána utkání totiž značí problémy s jinak solidní produktivitou. Poruba ve dvou minulých kolech dokonce ani jednou neskórovala a fotbalovým výsledkem 0:1 podlehla v základní hrací době Třebíčí i pražské Slavii. V novém roce se pak už čtyřikrát stalo, že obávanému porubskému útoku zvlhl střelný prach, navíc poprvé v sezoně v počtu vstřelených branek předběhl Porubu právě Vsetín.

Dá se očekávat, že pro ostře sledovaný středeční šlágr porubská mašina opět přepne. Koneckonců problémy s produktivitou potkaly během ledna i Valachy, a pouze se potvrzuje fakt o důležitosti a vyrovnanosti soutěže především v období blížícího se závěru dlouhodobé fáze sezony. Ostravský tým letos táhne z pozice nejproduktivnějšího hráče odchovanec Vojtěch Střondala, který stejně jako vsetínský Luboš Rob nastřádal 40 kanadských bodů, přičemž jeho předností je podobně jako u vsetínského forvarda tvorba finálních přihrávek, celkem jich zaznamenal 27. Pozici krále střelců si rozdělilo obávané duo útočníků. Petr Mrázek na rozdíl od loňského zlínského angažmá opět našel pohodu, o čemž vypovídá jeho 18 přesných tref. Na Vsetín se letos mimořádně daří Ondreji Šedivému, z 18 branek totiž hned 4 obdržel právě valašský tým.

Síla porubského útoku je rozložena i mezi další borce. Dvouciferného počtu branek dosáhla i další trojice forvardů - Aaron Berisha slavil už 15 přesných zářezů, 12 branek pak vstřelil i Tomáš Šoustal, který si navíc stíhá odskočit i do extraligových Vítkovic a pozor si vsetínská obrana bude muset dávat i na Frenkse Razgalse (10+19). Dalším tvůrcem přesných nahrávek je v porubském dresu Marek Tvrdoň (9+17) a opomenout bychom neměli ani velezkušeného Lukáše Krenželoka (6+12).

Poruba myslí i na zadní vrátka, její defenzíva je stále suverénně nejlepší v soutěži, obdržela totiž pouze 87 branek, pod 100 branek pak inkasovali už pouze v Přerově. Lví podíl na tom má určitě brankář Daniel Dolejš, který v Chance lize uplatňuje mnohaleté zkušenosti z nejvyšší soutěže, o čemž svědčí jeho vynikající čísla - úspěšnost zákroků na hodnotě 94.77 % a průměr inkasovaných branek za 23 zápasů pouze 1.52. Trenér Režnar poctivě připravuje i dalšího maskovaného muže Ondřeje Bláhu, který se s Dolejšem pravidelně střídá, jeho úspěšnost zákroků dosahuje hranice 93 % a průměrně obdržel 2.37 branky na utkání. Oba brankáři Poruby jsou navíc mezi pěti nejlepšími muži soutěže.

Z obranných řad umí ofenzívu podpořit Jiří Klimíček (1+16) nebo aktuálně nejvytíženější porubský hokejista Lukáš Doudera (3+12). Poruba navzdory velké ofenzivní síle není nejlepším týmem v přesilových hrách, její úspěšnost je pod 20 %. Příkladná je ale její hra v oslabení, kde je Poruba opět nejlepším týmem ligy a to navzdory vysokému počtu obdržených trestných minut, Ostravané jsou totiž třetím nejčastěji vylučovaným týmem.

Najde Vsetín recept na lídra?

Vsetín si podobně jako ostravský lídr musel projít nepovedeným utkání s pražskou Slavií, kde se rovněž brankově neprosadil. Náladu si ale spravil o dva dny později v Litoměřicích, kde bral tři body za výhru 5:2 a v sobotu pak fanouškům předvedl divokou show s jihlavskou Duklou, když se ukazatel skóre zastavil na stavu 8:5. Poslední utkání by tak mohla svědčit o zlepšené produktivitě vsetínského mužstva, zvlášť když se prosazovaly všechny útočné formace. Díky tomu tak Vsetín přeskočil Porubu ve statistice vstřelených branek a aktuálně se může pyšnit nejlepším útokem soutěže.

Fanoušci v sobotním utkání s Jihlavou mohli sledovat povedené představení Ondřeje Machaly, který navázal na trefu do prázdné branky v Litoměřicích a proti Dukle už si dokázal poradit i s brankářem Maláčem, kterému dopravil za záda hned dva puky, k tomu navíc přidal i dvě asistence. Utkání s Jihlavou sice nedohrál, ale dle zpráv ze vsetínské kabiny by jeho zdravotní stav měl být v pořádku a nový člen třetí útočné formace by měl do šlágru v Kravařích zasáhnout. Třemi kanadskými body a především první trefou za Vsetín se proti Jihlavě prezentoval také Vojtěch Šuhaj, kterému sice po utkání v Porubě skončí hostování z Frýdku-Místku, avšak není vyloučeno, že mladý štírek sezonu dohraje na Lapači. Právě ve středu je uzávěrka přestupů a hráčské pohyby se očekávají napříč celou soutěží, výjimkou nebude ani Vsetín, všechny informace budou včas zveřejněny na webových stránkách klubu.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

5. kolo: Vsetín – Poruba 2:6 (1:2, 1:3, 0:1)

18. kolo: Poruba – Vsetín 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

31. kolo: Vsetín – Poruba 2:3 (0:2, 1:2, 2:3)

Poruba je zatím jediným soupeřem, se kterým Vsetínu nebylo dopřáno získat jediný bod. První měření sil proběhlo v 5. kole na Lapači a právě Poruba se stala prvním týmem v základní části, kterému se Valaši museli poklonit, nutno zdůraznit, že v tuto dobu valašský tým trápila nadměrně početná marodka především v útočných řadách. Odveta v Kravařích však Valachům vůbec nevyšla, po nevýrazném výkonu navíc proti lídrovi neskórovali a na výhře Ostravanů se podílela především formace Šedivý, Krenželok, Mrázek. Zatím nejvyrovnanější duel mezi ambiciozními celky byl k vidění před vánočními svátky opět na Lapači. Poruba se sice dostala do vedení 2:0, ale Valaši se nevzdávali a ve třetí třetině zásluhou Jana Kerna a Matyáše Dědka snížili na rozdíl jediné branky. I přes vyšší počet střeleckých pokusů se však o prodloužení pokoušeli marně, Poruba odvezla tři body za těsné vítězství. Podaří se na čtvrtý pokus Valachům ostravského konkurenta pokořit, a získat tak důležitou vzpruhu před blížícím se vrcholem sezony?

Sestavy v posledním kole:

Poruba: O. Bláha – Doudera, J. Stehlík, Klimíček, Lemcke, Voráček, Gutwald, Hlaváč – Christov, Střondala, P. Mrázek – Klímek, Berisha, Razgals – Gřeš, Vachovec, Vehovský – Brodek, Honejsek, Přibyl.

Vsetín: Žukov – Š. Jenáček, Smetana (A), Ondračka, Staněk, Larsen, Kojo, Ďurkáč – Rob (A), Klhůfek, Jonák (C) – Š. Bláha, Dědek, Holec – R. Půček, Kern, Machala – Vaňo, Šuhaj, Kratochvil.

banner pod článkem