Vstupenky online

Junioři zaslouženě obrali lídra ELJ o bod

Radek Bařina • 12.12.2008

V s e t í n - Jeden z nejpohlednějších zápasů letošní juniorské sezony se dnes odehrál Na Lapači. Junioři Vsetína přivítali Vítkovice, a byť lídr ELJ, v sestavě bez nejproduktivnějšího hráče soutěže Šedivého, vstoupil do zápasu poměrně vlažně, vyhrál první třetinu 2:1. Od druhé části hry sice hosté výrazně zlepšili svůj výkon, srdnatě bojující Valaši se ovšem stále drželi na dostřel a v samém závěru zápasu byli za svou bojovnost po zásluze odměněni, když svým druhým gólem v zápase srovnal na 3:3 Červenka. O vítězi utkání tak nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy, v nichž přeci jen strhli vítězství na svou stranu zkušenější hráči Vítkovic.

- 30.kolo pá 12.12.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC Vítkovice Ridera
3:4sn(1:2, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Surovčík (Kubo, Vávra), 33. Szabó (Červenka, Hromada), 59. Surovčík (Kubo, Vávra) - 2. Kolouch (Kucsera, Slovák), 10. Seidler (Prokop, Noga), 29. Palát (Vrána), rozh. nájezd Kolouch. Rozhodčí: Volf - Obadal, Velinský. Vyloučení: 2:7 navíc Pořický (VSE) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 390. Střely na branku: 36:46. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4.
VHK ROBE Vsetín: Hromada - Sadil, Fabián, Šimurda, Kapr, Lukeš, Farda, Kubo - Kopún, Vítek, Szabó, Červenka, Surovčík, Martyčák, Pořický, Vávra, Valigura, Jurík.
HC Vítkovice Ridera: Mrázek - Pastor, Rybnikár, Kovář, Polášek, Hartmann, Prokop - Vrána, Včislák, Slovák, Noga, Palát, Kolouch, Seidler, Kucsera, Bursík.
Do duelu s favorizovanými Vítkovicemi vstoupili Vsetínští bez bázně a plni elánu, již po 88 sekundách jim ale hosté připravili studenou sprchu. Kucsera vybojoval puk u domácí střídačky, poslal jej na rozjetého Koloucha a ten z blízka prostřelil Hromadu přízemní střelou (0:1). Valaši mohli odpovědět ve dvou slepených přesilových hrách, ale ačkoliv je nesehráli špatně, brankáře Mrázka nepřekonali. Přesto byli zelenožlutí i v dalších minutách týmem, který diktoval tempo hry, pozorný gólman Vítkovic si ale poradil s nebezpečnou střelou Szabóa i s dalšími pokusy domácích hráčů.

9. minuta přinesla první přesilovou hru hostů a ti v ní svou druhou střelou na branku v zápase zvýšili svůj náskok na dva góly. Prokop od modré nahodil kotouč na bránu a osamocený Seilder jej tečoval nechytatelně k tyči Hromadovy svatyně (0:2). Až na sklonku 11. minuty si Hromada sáhl na puk v jiné situaci než při jeho vytahování ze sítě, o což se postaralo zdařile sehrané hostující přečíslení tři na dva. O pár okamžiků později byl na druhé straně sám před Mrázkem Vávra, svůj blafák ale, i vlivem hostujícího faulu, nedotáhl. V následné přesilovce se nejprve vytáhl Hromada, když zneškodnil brejk Paláta a poté přišla několik příležitostí Valachů, Szabó ani Pořický ale puk do branky nedostali. Zasloužené branky se tak domácí dočkali až v přesilové hře číslo čtyři. Využil ji po 17 sekundách Surovčík, který přesně tečoval střelu Kuba od modré (1:2). Inkasovaná branka přeci jen probrala hosty z letargie a ti tak v závěru třetiny dokázali vyrovnat obraz hry. V 16. minutě přestřelil z bezprostřední blízkosti domácí klec Vrána, a protože se neujala ani dělovka Vávry na druhé straně, skončila první třetina těsným vítězstvím hostů.

Do druhé části hry vstoupili hosté s o poznání větším nasazením než do té úvodní, první šanci třetiny si ale připsali Valaši, Jurík se s pukem na holi protáhl až mezi kruhy, přihrál Martyčákovi, ten ale Mrázka neprostřelil. V dalších minutách se dění na ledové ploše začalo postupně stále více přesouvat k brance Valachů, s četnými střeleckými pokusy hostů si ale Hromada bez větších problémů poradil. Stejně úspěšný pak byl domácí muž s maskou i proti blafáku Slováka, kterého do brejku vyslal krásnou přihrávkou mezi beky jeho spoluhráč. Ve 28. minutě ale z nenápadné akce hostů přeci jen udeřilo. Vránovo nahození z rohu Hromada neudržel a na brankovišti číhajícího Paláta již čekal velmi snadný úkol (1:3).

I po vstřelené brance pokračovali hosté v náporu, který ukončil až faul Kováře. Domácím se sice tato přesilovka dlouho nevedla, na začátku 33. minuty ale od Hromady začala rychlá přímočará akce, kterou zakončil přesnou střelou z pravého kruhu Szabó (2:3). Vsetínu dodala vstřelená branka novou dávku energie do žil a v dalších minutách vyrovnali hru. Na sklonku 33. minuty zahrozili v přečíslení Jurík s Červenkou, druhý jmenovaný ale nedokázal usměrnit puk do vítkovické branky. Po následném protiútoku už zvedali hostující hráči ruce nad hlavu, když plachtící kotouč lovil Hromada až za svými zády, červené brankové světlo se však nerozsvítilo. V samém závěru třetiny dostal Jurík přihrávku mezi kruhy, svou střelu ale otřel jen o oblouk brankové konstrukce, i po druhé třetině si tak hosté udržovali jednobrankový náskok.

Třetí část hry začala stejně jako ta předchozí, aktivitou Vítkovic a šancí „Juríkovců“. Tentokrát to byl sám domácí kapitán, který nejprve z úhlu minul Mrázkovu branku a poté místo příhry na Vítka, stojícího před prázdnou brankou volil snahu o zasunutí kotouče zpoza klece, leč bez úspěchu. Vítkovice odpověděly příležitostí Bursíka ve 44. minutě, jeho bekhendový pokus ale prosvištěl těsně nad domácí brankou. Další minuty přinesly vyrovnanou hru. Bojovní Valaši se snažili prokousat k vyrovnání, přeci jen hokejovější hosté je však nepouštěli k většímu ohrožení vlastní branky, naopak aktivní hrou nedovolovali oddech obraným řadám Vsetína.

Po delší době tak Vsetín zahrozil až v minutě 51., pokus tísněného Szabóa ale proletěl vedle hostující branky. Vítkovice odpověděly o dvě minuty později, když krásnou kombinací zcela rozebraly domácí obranu, pokus Seidlera z bezprostřední blízkosti ale vyrazil pohotový Hromada, který si poradil i se střelou Slováka o minutu později. 58. minuta přinesla pěknou ránu Surovčíka, kterou neméně pěkně lapil Mrázek. Po následném vhazování Valaši na dlouhé vteřiny sevřeli Vítkovice v obranném pásmu a urputné obléhání nakonec přineslo, v čase 58:13 vyrovnání. Vávra s Kubem dostali puk až k Surovčíkovi a ten přízemní střelou rozjásal domácí fanoušky (3:3). Valaši si poté vzali time-out a v posledních vteřinách již nepustili Vítkovice k ohrožení Hromady. Po normální hrací době tak Vsetín vybojoval cennou remízu 3:3.

V prodloužení byli aktivnějším týmem domácí, střelecké pokusy Juríka a Surovčíka z úhlu ale Mrázek pokryl a neujalo se ani sólo Červenky. Naopak na hostech bylo vidět, že si věří na samostatné nájezdy a v nastavené pětiminutovce Hromadovu branky téměř neohrozili.

Trestná střílení začal hostující Bursík, který proměnil stejně jako jeho spoluhráč Kolouch v sérii druhé. Za domácí uspěl se svou střelou Valigura, ale jelikož Kubo a Vítek neuspěli, z druhého bodu se nakonec radovaly Vítkovice. Pro Vsetín je však bod vybojovaný proti lídrovi cenou vzpruhou, zvláště poté, co předvedl velmi dobrý výkon.