Vstupenky online

Junioři získali důležité vítězství: Opavu zdolali 5:2

Radek Bařina, Petr Vychopeň • 31.01.2009

V s e t í n - Potřebné tři body vydřeli junioři VHK v utkání s Opavou. V první polovině utkání byl k vidění rychlý a vyrovnaný hokej, ve kterém se šance střídaly na obou stranách. Vsetín se ujal vedení v minutě 10., po důrazné práci Martyčáka a těsné vedení si udržoval, i díky mnoha výborným zákrokům Petra Hromady, až do 35. minuty. V té předvedli zdařilou přesilovkovou souhru Vítek s Juríkem, a když si do konce třetiny tuto spolupráci ještě dvakrát zopakovali, zdálo se, že je rozhodnuto. To by ovšem nesměli být vsetínští junioři, aby se nepostarali o drama. V závěru páté desetiminutovky si vybrali krátký výpadek, za což byli ztrestáni dvěma góly v rozmezí 12 sekund. Valaši se však rychle vzpamatovali, odevzdaně působící Opavu již k ničemu nepustili a za srdnatý výkon po zásluze získali vítězství.

- 42.kolo so 31.1.12:00
VHK ROBE Vsetín
Hokejový klub Opava
5:2(1:0, 3:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 10. Martyčák (Sýs, Plachtovič), 35. Jurík (Vítek), 38. Jurík (Vítek, Surovec), 40. Vítek (Jurík, Surovec), 53. Plachtovič (Sys, Martyčák) - 49. Dohnal (Vlašánek), 49. Blaga (Džemla, Gulda). Průběh utkání: 4:0, 4:2,5:2.
VHK ROBE Vsetín: Hromada - Sadil, Jaškin, Fabián, Šimurda, Kapr, Farda, Lukeš - Kopún, Vítek, Kubo, Surovčík, Plachtovič, Surovec, Martyčák, Klimek, Pořický, Vávra, Sýs, Valigura, Jurík.
Hokejový klub Opava: Trenčan - Kysela, Vitasek, Gulda, Martínek, Dohnal, Kukla, Blaga - Čavrk, Vítek, Koschatský, Vlašánek, Baďura, Mach, Božilov, Džemla, Mlýnek.
Už první třetina naznačila, jak je tohle utkání zvláště pro domácí Vsetín důležité. Hosté zdaleka nebyli lehkým oříškem, přesto jej svěřenci kouče Jenáčka dokázali rozlousknout. Nejprve Koschatský z řad opavských nadvakrát nevyzrál na Hromadu, ale klíčovou minutou se stala ta 10., když Sýs, Plachtovič a Martyčák nadělali hostům značné problémy. Všechno nakonec vyvrcholilo ve tři dorážky z bezprostřední blízkosti a to v rychlém sledu, uchytila se ta poslední z hole Martyčáka - 1:0. Střídání nato se celá situace zopakovala, jenže v hlavních rolích se objevil Surovec, Klimek a Jurík. Přes to, že puk skončil opět za zády Trenčana, stalo se tak až po hvizdu rozhodčího, branka tudíž neuznána.

Stejně blízko gólu měl v 12. minutě vsetínský Surovec, jeho bekend ale lapil Trenčan. Poté se vytáhl brankář Hromada proti Božilovi, který to zkoušel z mezikruží - marně. V 16. minutě zahrozili opět hosté z Opavy, jmenovitě Baďura, Vlašánek a Božilovov. Nakonec střílel prvně jmenovaný, jenže i na konci této akce stál Hromada. O minutu později pak Fabián nastřelil příklepem jen konstrukci brány a co se těch největších šancí první třetiny týče, tu poslední měl na hokejce domácí Surovec. V minisouboji s opavským Trenčanem však neuspěl.

Vstup do druhé části vyšel zelenožlutým. Ti chvilku motali obráncům Slezanu hlavy, nakonec ovšem ztroskotali na Trenčanovi. O chvilku později si slabší chvilku vybral domácí Vávra, který ztratil v útočném pásmu puk a Koschatský měl volnou cestu k Hromadovi. Vsetínský brankář se ale obelstit nenechal, stejně jako o chvilku později, když ustál dvě nebezpečné dorážky. V 28. minutě se Opavě naskytla skoro minuta a půl ve čtyřech proti třem. V obranném pásmu domácích kombinoval Vlašánek, Mlýnek a Gulda, jejich snaha však vyšla nazmar.

Už po skončení přesilovky to zkoušel ještě Čavrk z ostrého úhlu, Hromada v brance domácích však jen potvrdil svou formu. Potom zabrali domácí a do konce třetiny to byli oni, které jste mohli vidět v útočení. Nejprve nastřelil Pořický břevno a na jeho snažení navázal v 34. minutě Jurík, jehož klička před brankářem a následné zasunutí za brankovou čáru už bylo zdařené - 2:0. Uplynuly jen tři minuty a Vsetínští se radovali znovu, tentokrát po akci Surovce, Vítka a opět Juríka. Ten zakončil celou akci krásnou a přesnou střelou z úhlu - 3:0. Do konce třetiny se něco málo přes dvě stovky diváků dočkalo ještě jedné branky. Ta padla z hole Vítka devět sekund před koncem třetiny - 4:0.

Do závěrečné dvacetiminutovky tedy naskočili Opavští s čtyřbrankovým mankem a mohlo být ještě hůře. V 5. minutě nahrával Pořický Kubovi, ten chtěl celou akci vyšperkovat ještě přihrávkou zpět, ale Pořický už vyjel z palebné pozice. V 47. minutě se Slezanu naskytla další dobrá příležitost ke zdramatizování zápasu, když jim nabídl rozhodčí přes minutu ve čtyřech proti třem. Touto šancí už hosté nepohrdli a i když se jim začátek přesilovky nevyvedl, všechno napravil Dohnal střelou od modré čáry - 4:1. Jenže to nebylo všechno. Od této branky neuběhlo ani patnáct sekund a Opavští prostřelili Hromadu znovu.

Tentokrát se to podařilo Blagovi a s Valachy to nevypadalo dobře - 4:2. Na rozdíl jediné branky už se ale mohutně dotahující Slezané nedostali. Svěřenci trenéra Jenáčka opět zařadili vyšší rychlostní stupeň a dostali se do mnoha šancí. Nejprve na Trenčanovi ztroskotal Martyčák a poté i Sýs. To se ale nedá říct o Plachtovičovi, který ve 53. minutě dokonale zakončil skvělou souhru svých spoluhráčů, když dostal puk před branku a kličkou do bekendu nedal brankáři šanci - 5:2. Poté se hra obou týmů trochu vyhrotila a diváci se dočkali velkého množství ostrých střetů. Tříbrankové vedení zelenožlutých však vydrželo až do konce zápasu a to i přes to, že kapitán hostů Mlýnek spálil v závěru utkání výbornou možnost. Domácí tedy splnili svůj cíl a získávají tři body, které pro ně mají v momentální situaci hodnotu zlata. Opavští z Lapače odjíždějí s prázdnou.