Vstupenky online

Vsetín nad Havířovem po většinu zápasu vedl, přesto padl v prodloužení

Jan Tajzler, Helena Hegeďová • 03.02.2018

Do Vsetína přicestoval v rámci 46. kola WSM Ligy celek Havířova. V souboji tradičních klubů šlo o hodně a to sice o postavení v elitní osmičce. Vsetínští zahájili utkání proti Havířovu velmi dobře, když se hned v první minutě utkání prosadil Vávra. Ve druhé třetině se Slezanům podařilo srovnat, ale to byl pouze impuls k přestřelce, neboť během necelých čtyř minut padly další tři branky a spokojenější byl Vsetín, který po dvou třetinách držel vedení 3:2. Po většinu třetí třetiny se dařilo Valachům držet vedení, ale v čase 57:54 byl za zdržování hry vyloučen Beránek a Slezané přesilovou hru využili. Utkání dospělo do prodloužení, kde bleskově rozhodl Marek Kalus. Vsetín bude muset o play-off bojovat dál, ve středu míří na led Českých Budějovic.

WSM liga - 46. so 3.2.17:30
VHK ROBE Vsetín
AZ Havířov
3:4p(1:0, 2:2, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Vávra (Podešva), 33. Markovič (P. Beránek, Ostrčil), 35. Kopta (Karafiát, Březina) – 32. Rác (Tomi, Sikora), 34. Sikora (M. Kalus, Rác), 58. Rác (Luža, Havel), 61. M. Kalus. Rozhodčí: Čech, Hejduk – Kreuzer, Reich. Vyloučení: 6:7 + Fronk (HAV) 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3429. Střely na branku: 29:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4.

VHK ROBE Vsetín: Jekel – Teper, Holomek, Slováček, Frolo, Ostrčil, Dundáček, Žák – Šilhavý, Podešva, Vávra – Karafiát, Kucharczyk, Březina – Markovič, Kopta, P. Beránek – Vítek, Pokorný, Illéš.
AZ Havířov: Dolejš – Krisl, Dujsík, Dudek, Luža, R. Havel, Drtil, Chroboček – Fronk, Hudeček, Tomi – M. Kalus, Maruna, Sikora – Kotala, Rác, Matai – Bambula, L. Bednář, Gřeš.

Vsetín si opravdu nemohl přát lepší nástup do utkání. 25 sekund po úvodním vhazování se totiž přesnou střelou do levého horního rohu prosadil Tomáš Vávra a Valaši od první minuty utkáni vedli. Brzy mohlo být vyrovnáno, při domácích ale stálo štěstí, když Kalus neproměnil nabídnutou šanci střely do odkryté branky. Domácí byli v první třetině aktivnějším týmem, což se projevilo také faulem na straně Havířova. Hosté se ale dokázali ve čtyřech skvěle ubránit. 

Havířov se snažil převzít otěže zápasu, Valaši byli však výrazně proti a k ofenzivnímu tažení jim pomohla také přesilová hra. Havířov další dvě minuty přečkal bez úhony a po následné teči Markoviče zazvonila tyč hostující branky. Na hostech bylo vidět odhodlání vytvořit si tlak a vyrovnat, plány jim ale překazilo další vyloučení. Dvě a půl minuty před koncem první třetiny byl ale vyloučen i vsetínský hráč a Havířov se tak mohl ukázat. Taky Valaši ale v početní nevýhodě zabrali a po první třetině mohli jít do kabiny s lepším pocitem než jejich soupeř.

Také druhou třetinu začali v útočném pásmu Valaši. Soupeř trpělivě čekal na každou chybu domácího celku a zároveň dobře bránil. Trestná lavice byla téměř v nepřetržitém provozu a ve 24. minutě na ni opět usedl hostující obránce. V přesilovce se dostali Valaši do přečíslení, ve kterém Březina přestřelil branku. Vyloučení přišlo také na druhé straně, ale tato přesilovka hostí žádnou velkou šanci nepřinesla. Početní výhoda však nabídla Havířovu možnost usadit se v útočném pásmu, odkud tak na Jekela vypálil Havel. Jeho dělovka od modré trefila připraveného vsetínského gólmana. Po tlaku Havířova se do brejku dostalo domácí duo, Březina svým pokusem nastřelil jen brankovou konstrukci. Pásmo zůstalo Vsetínu, který se snažil prosadit ze zmatku před brankovištěm. 

Z následného protiútoku ale pramenilo vyloučení Slováčka, po kterém se hosté prosadili. Bekhendovou střelu Vojtěcha Tomiho zastavil Jekelův beton, proti dorážce Romana Ráce se už ale natáhnout nedokázal. Vsetínské vyrovnání nepoložilo a o minutu později si vzali své vedení zpět. Přesná souhra vedla ke gólu z hokejky kapitána Jaroslava Markoviče, který kotouč z mezikruží poslal pod horní tyčku. Další útočné akce, včetně další branky, patřily Havířovu. Střela Marka Sikory nad lapačku zapadla až do branky a bylo opět vyrovnáno. Valaši poté mohli děkovat Jekelovi, který na poslední chvíli vyrazil betonem Havlův nebezpečný pokus. Za záda brankáře ale dostal puk někdo jiný. Byl to vsetínský Ondřej Kopta, kdo z pravé křídla prostřelil strážce soupeřovy branky. Hosté chtěli pokračovat v trendu rychlého srovnání, ale po třetí inkasované brance už se jim to nepovedlo. Vsetín byl naopak blízko k navýšení, ale do konce druhého dějství již branka nepadla.

Třetí třetina začala přesilovkou 4 na 3, ve které byli v početní výhodě domácí. Při sérii vyloučení se Vsetín ocitl dokonce v poměrně dlouhé přesilovce 5 na 3. Tempo hry se ve třetí třetině zklidnilo, šancí ale neubylo. Na straně domácích se mohl prosadit Šilhavý, vyrovnání na 3:3 měl na druhé straně na hokejce Rác, jeho střelu ale Jekel pokryl. Při přechodu Vsetína do útočného pásma se Markovičovi nabídl Beránek, jenž do jeho přihrávky jen vložil hokejku. Ta puk tečovala pár centimetrů vedle Dolejšovy branky. 

Kontrolu nad vyrovnanou partií převzali hosté a sevřeli svého soka v pásmu. To přinutilo Vsetínské k vybrání oddechového času, po němž se Kucharczykovi podařilo vybojovat pásmo a Beránkovi trefit tyč havířovské brány. A byl to právě Beránek, kdo dvě minuty před koncem základní hrací doby usedl na trestnou lavici. Po time outu zůstal Dolejš na střídačce a Havířov hrál v šesti proti čtyřem. Slezané power play bleskově využili, když se podruhé v zápase prosadil Roman Rác. První vsetínská formace se v posledních chvílích třetího dějství snažila ze všech sil, i přes to následovalo prodloužení za stavu 3:3. A nemuselo se nastavovat mnoho. Již po 35 sekundách prodloužení se po chybě domácích dostal ke střele Marek Kalus a rozhodl.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Neuspěli jsme. Chtěli jsme vyhrát za tři body, a to se nám nepovedlo. Bohužel jsme opakovaně nezvládli závěr. Jakmile jsme v některých chvílích pod tlakem, tak přestaneme hrát svoji hru a je tam vidět ustrašenost. Bohužel přehazujeme zodpovědnost jeden na druhého, tak se hrát nedá. Ukazují se charaktery hráčů a někdo obstál líp, někdo obstál hůř.

Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): Jsme rádi za to, že jsme na Vsetíně urvali dva body. Oplatili jsme jim to, jak u nás minule vyhráli za dva body na nájezdy. Jsme spokojení, ale víme, že to mohlo být za tři body i za nula. Kluci dneska hráli dobře, dařila se nám oslabení a v přesilovkách jsme skórovali, což rozhodlo. 



×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava