Vstupenky online

Pauza Valachům prospěla, v Porubě naplno bodovali

Jan Tajzler, Aleš Koubík • 11.02.2019

Vsetínu se podařilo po reprezentační pauze vykročit do poslední fáze základní části pravou nohou. Utkání v Porubě rozehráli zelenožlutí slibně a po první třetině si vypracovali dvoubrankový náskok, který v prostředním dějství ještě zdvojnásobili. Domácí Poruba však nechtěla dát kůži lacino a v 54. minutě se Ostravanům podařilo snížit skóre na rozdíl dvou branek. Zbytečnému dramatu z pohledu Vsetína ovšem svou druhou trefou v utkání zabránil Roman Rác. Vsetín tak naplnil v Ostravě roli favorita a udržel se na druhém místě.

CHANCE LIGA - 54.kolo po 11.2.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
2:5(0:2, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 49. Hudeček (Šnajnar, Dufek), 54. Toman (T. Jáchym) – 13. Theoret (Kucharczyk, Rác), 16. Vítek (Hořanský, Slováček), 32. Rob (Pechanec, Jonák), 38. Rác (J. Drtina, Theoret), 55. Rác (Theoret, Kucharczyk). Rozhodčí: Fiala, Wagner – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 810. Střely na branku: 38:38. Průběh utkání: 0:4, 2:4, 2:5.

HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Ovčačík (C), Slavík, Urbanec, Šnajnar, Pastor, Mamajev – J. Káňa (A), Kanko (A), Illéš – Guman, Hudeček, Dufek – Toman, T. Jáchym, Ollender – Ďurač, Václavek, Alexejev – Häring.
VHK ROBE Vsetín: Gába – Mikuš, J. Drtina, Slováček (A), Teper, Frolo, Jeřábek, Černý – Theoret, Kucharczyk (A), Rác – Jonák (C), Pechanec, Rob – Kopta, Pitule, Březina – Hořanský, Šilhavý, Vítek.

První střely se chopili hosté, když Jonák během prvního střídání obkroužil rychlostí blesku branku, ale z těžké pozice nezakončil ideálně. Ačkoliv přebral RT TORAX v následujících vteřinách iniciativu, tak to byl vsetínský obránce Drtina, jenž při signalizované výhodě napálil kotouč od modré, ale Kůdela jej vytěsnil ramenem. Gólové ambice měl i pokus obránce Jeřábka od modré čáry, ale i tentokrát byl porubský gólman na místě. První nebezpečí Gábovi připravil Jáchym s Tomanem, když druhý jmenovaný najížděl z levého kruhu a jen těsně neprocedil kotouč za jeho záda. Do dalšího úniku následně prchal po pravé straně Guman, ale ani on mezírku mezi betony vsetínského gólmana netrefil. Brankou neskončil ani útočný výlet obránce Slováčka, který prošel přes všechny protihráče, ale finální zakončení nezvládl dle představ. O šance nebyla nouze a výpad Illéše zastavil jen za cenu faulu Rác. Ideálně dostal v končící početní výhodě nabito mezi kruhy Guman, ale jeho střela po ledě nenašla cíl. A pomyslný trest přišel záhy. Mitchell Theoret dostal až příliš prostoru v útočném pásmu, najel si do prostoru levého kruhu a v čase 12:10 propálil svižnou střelou zápěstím dosud pozorného Kůdelu. Valaši se nechtěli uspokojit pouze s jednou brankou a jejich tlak pokračoval dál. A navíc vygradoval další brankou. Hořanský přebral kotouč na modré čáře, aby jej mezi kruhy přenechal Davidu Vítkovi, jenž v čase 15:13 překonal Kůdelu přesnou střelou nad pravý beton. Hosté přesto neměli dost a do další stoprocentní šance se řítil Kopta, ale v zakončení mu zabránila nedovoleně hůl Ovčačíka. Během početní výhody mohl navýšit skóre Jonák, ale jeho střela proletěla těsně kolem tyče.

Střeleckou listinu chtěl na začátku druhé periody rozšířit Březina, jenž si našel hned dvě střelecké příležitosti, když nejprve otestoval lapačku Kůdely a následně přestřelil po nájezdu z pravé strany. Zahrozili i domácí, když se do samostatného úniku dostal Káňa, ale minul prostor mezi třemi tyčemi. Gólový nádech měla i šance Hudečka, kterého přesně našel mezi kruhy Pastor, ale Gába jeho pokus vykopl špičkou betonu. Šance se přelévaly ze strany na stranu. Do úniku se dostal na druhé straně Luboš Rob, ale bekhendem nepřekonal Kůdelu. A nepřesnou rozehrávku Kůdely nepotrestal za pár vteřin ani obránce Mikuš. Téměř pětiminutovou hru bez přerušení, při které bylo k vidění mnoho střeleckých pokusů, ukončil nejlepší střelec Chance ligy. Pechanec nahodil puk a porubský gólman jej betonem vykopl přesně na hůl Luboše Roba, jenž v čase 31:38 upravil vedení hostů už na tři branky. Porubské trápení v koncovce jen podpořila následná akce. Illéš střelou mezi betony prakticky překonal Gábu, když kotouč se zpoza jeho betonů odrazil na hůl Káni, který ležícího brankáře nepřekonal. Zmarem skončil i střelecký pokus Kopty z mezikruží, který vychytal vyrážečkou Kůdela. Druhou třetinu v čase 36:55 přerušil problém na ledové ploše, a to ve chvíli, kdy byl vyloučen Alexejev za držení. Po úpravě kluziště se zkusil nadvakrát prosadit před Kůdelou Rác, ale neuspěl. To se podařilo až při následující akci. Drtina vypálil tvrdě od modré čáry a do jeho střely vložil v čase 37:29 naprosto přesně hůl právě Roman Rác. Více už druhá dvacetiminutovka nenabídla.

Třetí perioda navázala svižně na tu druhou. Pokračovalo se ve vysokém tempu a Theoret mohl po závaru v obranném pásmu Poruby přidat další gól, ale přihrávka Kucharczyka mu před odkrytou brankou přeskočila hokejku. Ostravský celek se nechtěl ovšem smířit s nulou na svém kontě a začal utahovat šrouby. Illéš ale tváří v tvář Gábovi neuspěl. Nicméně výsledkem náporu byla téměř sedmdesáti vteřinová přesilová hra pěti proti třem. Ovčačík si udělal z útočného pásma střelnici, ale ani jedna jeho střela do sítě nezamířila. Stalo se tak až po střele jiného obránce. Šnajnar tvrdě vypálil z první od modré čáry, přičemž Gábovi kotouč propadl a z hranice brankoviště jej dorazil v čase 48:32 zcela volný Jan Hudeček. Horké chvíle prožíval vsetínský tým i po nahození Pastora v pokračující výhodě, ale tentokrát volný kotouč nikdo z domácích nedorážel. Valaši mohli rozlet soupeře zbrzdit v početní výhodě, ale nepovedlo se. Po návratu vyloučeného hráče opět nasadili domácí do kroku. Radim Toman najel do pásma za branku, kde přenechal kotouč Tomáši Jáchymovi, jenž po obrátce objel klec a našel přesně nastavenou hůl právě Radima Tomana, který v čase 53:13 zadělal na drama. To však nekompromisně odmítl svým druhým gólem v utkání Roman Rác, který zakončil v čase 54:59 rychlý protiútok. Gólové dostihy si chtěl zahrát i Tomáš Guman, ale ve stoprocentní šanci ho efektivním semaforem vychytal Gába. Poslední šanci na rozšíření střelecké listiny měl obránce Teper, jenž svou střelou z první našel pouze lapačku Kůdely.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Přijel kvalitní soupeř s ambicemi na extraligu, čemuž odpovídal i začátek utkání, kde jsme se vsetínskému tempu přizpůsobili. Opět nás zpomalila také disciplína, protože už ve druhé minutě jsme byli opět vyloučeni. Dvakrát nám soupeř ujel sám na bránu, a než jsme se z toho tempa vzpamatovali, prohrávali jsme 0:2. Na druhou třetinu jsme změnili taktiku, už jsme po nich tolik nešli a chtěli jsme zlepšit hru ve středním pásmu. To mělo za následek vyrovnání hry, ale další hloupou chybou jsme Vsetín pustili do tříbrankového vedení. Poté přišel znovu problém s naším ledem, kde soupeř měl hrát v tu chvíli přesilovku, a díky přerušení měl také mnohem více času se na ni připravit. Z toho jsme dostali na 0:4, nicméně kluky musím pochválit zejména za to, že výkon se až do konce utkání stupňoval a že jsme to nezabalili. Jakmile jsme ovšem snížili dvěma góly, tak Vsetín dal pátou branku a stav 5:2 si zkušený tým jako Vsetín už pohlídá, takže tam už jsme s tím de facto nemohli nic dělat. V souhrnu jsme tedy nezachytili začátek, ale výkon našeho mužstva se postupně stupňoval. Když za stavu 0:2 nedáte tutovky, nemůžete pomýšlet na lepší výsledek. Například Káňa jel úplně sám na bránu a to jsou hráči, kteří jsou zodpovědní za tyto situace. Když nepromění, tak je to stejná chyba, jako když udělá chybu vzadu obránce a dostane gól. Tohle se musí proměňovat, my jsme ze vsetínského gólmana udělali skoro brankáře do nároďáku, protože nájezdů jsme měli daleko více, ale nedokázali jsme je bohužel proměnit. Zklamala nás opět disciplína a proměňování gólových šancí.

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): První třetina byla z naší strany velmi dobrá, podařilo se nám dát dva góly. Hra se poté srovnala, nicméně i přesto jsme měli utkání po celou dobu pod kontrolou. Sice jsme tam nějaká okénka v obraně měli, ale domácí to nepotrestali. Zápas jsme chtěli odehrát s nulou v zádech, to se ale nepovedlo. Gólman Gába podal velmi dobrý výkon a je opravdu škoda, že jsme mu tu nulu neuhráli. Přijeli jsme pro tři body, které vezeme, a to je v této chvíli to jediné důležité, protože jsme měli takovou minisérii proher a tu jsme chtěli utnout, což se povedlo. Věřím, že na to v dalších zápasech navážeme.