Vstupenky online

Vyrovnané derby v Přerově musely rozhodnout samostatné nájezdy, Vsetín veze bod

Jan Tajzler • 22.01.2020

Bitva mezi přerovskými Hanáky a vsetínskými Valachy přinesla k vidění vyrovnaný hokej, ve kterém branky začaly padat až po uplynutí základní hrací doby. Přerov se dostal do vedení zásluhou Hejcmana, ovšem Vsetín záhy kontroloval Procházkou. Tatáž situace se do druhé sirény zopakovala ještě jednou. Po vyrovnaném průběhu třetí třetiny dospělo utkání do prodloužení, avšak ani zde se nerozhodlo. V samostatných nájezdech se prosadil za Vsetín Rehuš, jenže v poslední sérii odmítl export bonusového bodu na Valašsko Jakub Navrátil, jenž proměnil ještě další dva nájezdy oproti jednomu vsetínskému. Zelenožlutí alespoň prolomili smůlu v koncovce a vezou z horkého přerovského ledu jednobodový zisk.

CHANCE LIGA - 2. část, 14. kolo st 22.1.18:00
HC ZUBR Přerov
VHK ROBE Vsetín
3:2sn(0:0, 2:2, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Hejcman (Berger, Popelka), 34. Hejcman (Popelka) – 33. Procházka (L. Volf, Gorčík), 35. Gorčík (Jonák, Hunkes). Rozhodčí: Doležal, Koziol – Komínek, Kráľ. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2102. Střely na branku: 40:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2. 

HC ZUBR Přerov: Klimeš – Krisl, Kubeš, Bodák, Zbořil, Šnajnar, Forman – Doležal, Pšurný, Navrátil – Popelka, Hejcman, Berger – Goiš, M. Kratochvil, Š. Kratochvil – Moučka, Süss, Dvořák – Kočica.
VHK ROBE Vsetín: Bláha – Slováček, Smetana, Hryciow, Hunkes, Drtina, Jeřábek, Ondračka – Jonák, Kucharczyk, Rehuš – Březina, Pechanec, Tůma – Procházka, Volf, Gorčík – Dostálek, Šilhavý, Vítek.

Moravské derby na přerovské půdě začalo aktivně z obou stran. Již v první minutě utkání museli být na pozoru oba brankáři, nejprve Klimeš čelil osamocenému úniku Rehuše z levého křídla, ale vsetínský útočník přerovskou branku přestřelil. Hned z protiútoku se prezentovali domácí, když Popelka připravil střeleckou pozici Bodákovi, proti jeho pokusu dokázal včas Bláha v brance Vsetína zasáhnout. Hra se v první desetiminutovce ubírala svižným tempem, v dlouhé pasáži bez přerušení mohl skóre za Zubry otevřít Moučka, na straně Valachů se pak rodila slibná kombinace na trase Rehuš – Gorčík – Volf, ale tu zhatil na poslední chvíli bránící Forman.

Přerov si pak vynutil fauly hostujících hráčů a zahrával dvě po sobě jdoucí přesilové hry, vsetínská defenzíva však nemusela řešit příliš vážné problémy a celkem v poklidu početní výhody domácích ubránila. Pak se vylučovalo na straně Zubrů a Vsetín si svou aktivitou vymohl i dvojnásobnou početní výhodu, v té se však do první sirény dostal ke střele pouze novic ve vsetínském dresu Smetana, jehož pokus pozorný Klimeš zneškodnil. Druhou polovinu početní výhody si Vsetínští přenášeli do prostředního dějství.

Zubři bez větších problému ubránili pokračování vsetínské přesilovky na prahu druhé třetiny a postupně začali mít více ze hry. Žlutomodrým se dařily tvořit slibné kombinace. Velmi slibná byla kombinace Pšurného s Navrátilem, jenž už měl před sebou pouze vsetínského brankáře, ale na pozorného Bláhu si nepřišel. Ještě ve větší příležitosti byl o chvíli později Matouš Kratochvíl, ale ani jeho samostatný únik k otevření skóre nevedl.

Červené světlo se rozsvítilo až v čase 30:40 a radovali se domácí. Po vhazování se dostal ke střele na hranici brankoviště Berger, jeho pokus ještě Bláha vytěsnil, ovšem na dorážku Dareka Hejcmana už byl krátký. Vsetín se však nehodlal smířit s přerovským vedením a rychle se zmátořil. V čase 32:46 poslal zpoza branky Volf kotouč před přerovskou branku a zde předvedl patřičný důraz Martin Procházka. S brankami se po uplynutí poloviny základní hrací doby roztrhl pytel a Přerov si brzy vzal své vedení zpět. Stačilo mu na to pouhých čtyřiatřicet vteřin, když po střele Popelky byl opět na správném místě Darek Hejcman. Ovšem zelenožlutí se znovu postarali o brzkou reakci, Jonák nabil povedenou přihrávkou na pravý kruh Sebastianu Gorčíkovi a jeho střela z voleje do protisměru brankáře Klimeše obnovila vyrovnaný stav. Třetí třetina tak slibovala zajímavé rozuzlení vyrovnaného derby.

Třetí třetina se nesla ve znamení vyrovnaného hokeje a hra se přelévala ze strany na stranu. Zubři byli blízko třetí brance v úvodu závěrečného dějství, když vsetínskou branku jen těsně minul Zbořil. Vsetín následně čelil přesilové hře domácích, ale znovu se dokázal ubránit. Záhy se k početní výhodě dostali Vsacané. V početní výhodě měl největší příležitost Tůma, jenž se ocitl v předbrankovém prostoru a měl dostatek času zamířit, leč na pozorného Klimeše si nepřišel. Ve zbytku základní hrací doby už defenzívy obou týmu pracovaly spolehlivě a utkání zamířilo do prodloužení.

V prodloužení měl více ze hry Přerov, rozhodnutí měl v 62. minutě na holi Navrátil, ale přihrávku Hejcmana nedokázal proměnit v rozhodující branku. Za Vsetín se do přečíslení dva na jednoho dostával Jonák společně s Ondračkou, ale ani z tohoto slibného okamžiku se branka nezrodila. Když pak Navrátil znovu pohrdl Hejcmanovou nabídkou, dospělo utkání až do samostatných nájezdů. 

V samostatných nájezdech nasměroval Valachy k zisku bonusového bodu Rehuš. Za Přerov však v páté sérii srovnal Jakub Navrátil, aby následně předvedl málokdy vídanou věc, když zahájil náhlou smrt opět proměněným nájezdem. Na jeho druhou trefu ještě reagoval vsetínský Gorčík, ovšem na třetí zásah do černého v podání Jakuba Navrátila už tentýž hráč zareagovat nedokázal. Vsetín tak z horkého ledu v Přerově veze jednobodový zisk. 

Ohlasy k utkání

Jakub Grof (HC ZUBR Přerov): Z obou stran šlo o povedené utkání, každou chvíli byl někdo lehce lepší. Dopadlo to zaslouženě 2:2 a vyvrcholení přišlo v nájezdech. Výborný výkon předvedl náš střelec Kuba Navrátil. Klobouk dolů, zakončení se mu povedla. Pochvalu si ale zaslouží celý tým.

Luboš Jenáček: (VHK ROBE Vsetín): Byl to vyrovnaný zápas, šancí bylo na obou stranách dost a myslím, že to mohlo po šedesáti minutách být za tři body pro oba týmy. My jsme v prodloužení měli přečíslení, Přerov měl taky velkou šanci a nakonec rozhodly samostatné nájezdy. V nich byl soupeř Kubou Navrátilem šikovnější, klobouk dolů. Proměnit tři nájezdy za sebou není jednoduché. Do té doby byl Bláha stoprocentní, ale to je dovednostní soutěž. Celkově bych se rád vyjádřil k posuzování zákroků a to celkově, nemyslím to jen na dnešního soupeře. Myslím, že v extralize to tak není, ale bohužel první liga kolikrát není utkání, ale zápas. Hlavně u mantinelů je tolik faulů, držení. Ti hráči techničtí, kteří chtějí hrát s pukem, v podstatě od těch mantinelů nemohou vyjet, protože jsou prostě držení a to se tady píská minimálně. Myslím, že když se člověk dívá na NHL, tak vidí, že je to tam přísně pískáno, bohužel to se u nás neděje a myslím, že se tím hokej částečně zabíjí.