Vstupenky online

Vsetín po dvou letech zvítězil v Litoměřicích, rozhodla třetí třetina

Jan Tajzler • 24.01.2024

Vsetínský tým se po pondělním utkání v pražském Edenu přesunul na sever Čech do Litoměřic. Poprvé od loňského prosince se do brankoviště postavil Patrik Romančík. Valaši začali v Kalich Aréně dobře, po první třetině vedli 2:0. Domácí však v prostředním dějství ztrátu smazali. Očekávané drama ale Vsetínští odmítli ihned na startu třetí třetiny, během níž postupně zaznamenali tři další trefy a po dvou letech vezou z litoměřického ledu plný bodový zisk.

CHANCE LIGA - 42.kolo st 24.1.17:30
HC Stadion Litoměřice
VHK ROBE Vsetín
2:5(0:2, 2:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 34. Ton (TS), 35. Kordule – 18. Š. Jenáček (Hrňa, Holec), 18. Rob (Jonák), 42. Larsen (Kern, R. Půček), 49. Jonák (Klhůfek, Rob), 58. Machala. Rozhodčí: Ondráček, Zeliska – Zídek, Sýkora. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 842. Střely na branku: 30:37. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5.

HC Stadion Litoměřice: Pařík – Krutil, Jebavý (C), Černohorský, Benda, Tomek, Pavlák, Tůma – Costa, Jícha (A), Sihvonen – Ton, Korkiakoski, Plos – J. Koláček, Kuťák (A), Chlubna – Kordule, Vitouch, P.
VHK ROBE Vsetín: Romančík – Smetana (A), Š. Jenáček, Staněk, Ondračka, Ďurkáč, Larsen, Hryciow – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Dědek, Hrňa (C) – Machala, Kern, R. Půček – Šuhaj, Kratochvil, Š. Bláha.

Začátek duelu mezi celky z elitní šestky přinesl vyrovnaný a svižný hokej. Do vážnější příležitosti se jako první dostal Vsetín, když Rob uvolnil z pravého křídla na ose hřiště Klhůfka, ten na nic nečekal a okamžitě zamířil na branku Litoměřic, Pařík puk vyrazil před sebe a na dorážku ještě přispěchal Rob, prostor u bližší tyče se však litoměřickému brankáři podařilo nakonec uhájit. V další slibné pozici byl po střele Smetany Půček, který podobně jako Klhůfek zakončoval z mezikruží, ale i tentokrát dokázal domácí brankář včas zasáhnout.

Domácí měli největší příležitost díky uvolnění Sihvonena, finský útočník už měl před sebou pouze brankáře Romančíka, ten však zachoval klid a přečetl úmysly exvsetínského forvarda. Pro vývoj první třetiny byla klíčová 18. minuta. Vsetínský kapitán Hrňa zavezl puk do pásma a předal jej u mantinelu Šimonu Jenáčkovi, ten opět předvedl své ofenzivní umění, když se prosmýkl skrz litoměřické obránce a zasunul Paříkovi puk mezi betony, pro vsetínského zadáka to byla 5. trefa v sezoně. Uplynulo pouze 28 vteřin a Valaši slavili podruhé, Jonák poslal puk na pravé křídlo Luboši Robovi, ten si na hranici kruhu dokonale obhodil bránícího Tomka a zamířil na vzdálenější tyč Paříkovy branky. Vsetín byl při chuti a do první sirény mohl odskočit i do tříbrankového trháku, Dědek nechal puk za sebou pro Holce, ale skóre už se do přestávky neměnilo.

Druhá třetina se nesla v podobném duchu jako ta první. K vidění byl ofenzivní hokej z obou stran. Blízko ke kontaktu měly Litoměřice po akci Jíchy s Costou, kdy druhý jmenovaný zakončoval z prostoru mezi kruhy, Romančík Valachy podržel pohotovým zákrokem lapačkou. Vsetínu mohl náskok navýšit Kern, který si podobně jako Jenáček v úvodním dějství najížděl před Paříka, ale litoměřický brankář si tentokrát prostor mezi betony pohlídal.

Vsetín mohl litovat startu 34. minuty, kdy si nechal ujet Petra Tona, ten sice svůj únik zakončil, ale po faulu Staňka nařídil rozhodčí trestné střílení, pokračovatel slavného jména svůj nájezd proměnil přízemní střelou k tyči a proti Valachům se v sezoně prosadil už počtvrté. Stadionu stačilo na smazání dvoubrankového manka dalších 63 vteřin, po vhazování v obranném pásmu nabral rychlost na levém křídle Pavel Kordule, kterému ještě do přečíslení najížděl Přemysl Svoboda, prvně jmenovaný se pokusil o finální přihrávku, kterou si nešťastně za záda vlastního brankáře srazil Smetana.

Vyrovnání domácí nakoplo k výrazné aktivitě, tu ale přibrzdilo vyloučení Jíchy. Valaši druhou možnost početní výhody v utkání nevyužili a v závěru prostředního dějství měli i notnou dávku štěstí, to když obránce Tomek nastřelil horní tyč Romančíkovy klece. Druhou třetinu tak pro změnu dvěma brankami získali na svou stranu hráči domácího týmu.

Valaši hned na startu třetí třetiny zaparkovali před Paříkem a brzy z toho těžili rozdílovou branku. Kern poslal přihrávku na modrou čáru Madsu Larsenovi, jenž propálil Paříka, pro dánského zadáka ve službách Vsetína se jednalo již o 8. trefu v sezoně. Následně měl vsetínský tým i třetí přesilovou hru v zápase, ale opět této příležitosti nevyužil. Mrzet to však Vsacany nemuselo, ve 49. minutě totiž ukázkovou kombinaci předvedla elitní formace, Rob našel mezi kruhy Klhůfka, ten se neukvapil a nabídl na zlatém podnose trefu pro Víta Jonáka, jenž dokončil dokonalý rozbor litoměřické obrany.

Vsetínští předvedli i zodpovědnou defenzívu, a když už se domácí dostali k zakončení, jistil hosty pozorný brankář Romančík. Stadion to pochopitelně v závěru zkusil bez brankáře, ale ihned po vhazování v obranném pásmu se ke kotouči dostal Ondřej Machala a díky výbornému bruslení zavezl puk až do odkryté branky Litoměřic, čímž pečetil vsetínské vítězství 5:2 a připsal si první vstřelenou branku v zelenožlutém dresu. Vsetín tak po dvou letech oslavil vítězství v Kalich Aréně a letos má s Litoměřicemi pozitivní bilanci 3:1. 

Ohlasy k utkání

František Ptáček (HC Stadion Litoměřice): „Věděli jsme, že to bude na pohled hezký hokej. S takovým soupeřem se hraje dobře. V první třetině jsme opticky měli dobrý pohyb, ale v soubojích jsme byli hodně slabí a soupeř v tom byl lepší. Po našich chybách vedl po první třetině zaslouženě 2:0. Druhá třetina se sice ve skóre srovnala, ale pořád to z naší strany nebylo ono. Ve třetí třetině jsme doufali, že se nám povede výsledek dotáhnout, ale zde se ukázala jejich zkušenost, přidali další góly a zápas si pohlídali. Málo jsme stříleli, málo jsme se tlačili do brány a to se pak špatně dávají góly."

Luboš Rob (VHK ROBE Vsetín): „Jeli jsme na venkovní trip, spali jme v Praze abychom se nemuseli trmácet přes celou republiku. Sehráli jsme smolné utkání se Slavií a tady jsme to chtěli urvat za každou cenu. Byli jsme lepším týmem, ale ve druhé třetině jsme si to zkomplikovali lacinými góly. V třetí třetině jsme potvrdili dobrý pohyb a proměňovali jsme dobré šance. Myslím si, že je to spravedlivá výhra.”